Авокадото е сред най-препоръчваните от диетолози храни. Расте най-вече в Южна и Централна Америка, но може да се отглежда и в по-топлите страни в Европа.
Климатът в България не позволява производството на авокадо, но то се намира във всеки магазин или пазар и наистина се превърна в тотален хит. Почти не съществува дневен хранителен режим без авокадото…
Препоръчва се от специалисти по хранене, тъй като съдържа много ценни хранителни вещества, включително фолиева киселина, витамин К, калий и витамин В5. Също така има високо съдържание на мононенаситени и полиненаситени мазнини, както и фибри.
Кой са ползите за здравето от авокадото?
Авокадото бързо се наложи в диетите заради полезните си съставки. А как ни помага, четем във verywellhealth.
1.Намалява възпалението
Проучване установи, че яденето на авокадо понижава циркулиращите нива на С-реактивен протеин (CRP), маркер за цялостно възпаление на тялото. Високите нива на CRP могат да означават състояния като:
- Някои видове рак
- Сърдечно заболяване
- Инфекции
- Панкреатит
- Ревматоиден артрит
2.Подобрява здравето на сърцето
Авокадото има благоприятен ефект върху понижаването на нивата на „лошия” холестерол, известен като липопротеин с ниска плътност (LDL) холестерол.
Според някои проучвания заместването на част от общия дневен прием на въглехидрати с цяло или половин авокадо подобрява няколко показателя за сърдечно-съдово възпаление, включително:
- Приток на кръв
- Общ холестерол
- Общо триглицериди
3.Подобрява когнитивните способности
Яденето на авокадо всеки ден е свързано с повишени нива на лутеин в кръвта, които са свързани с:
- Когнитивна гъвкавост
- Цялостно когнитивно здраве
- Визуална памет
4.Подобрява микробиома на червата
Проучване установи, че ежедневната консумация на около едно цяло средно голямо авокадо на ден подобрява микробиома на червата. Консумацията на авокадо води до по-голямо производство на късоверижни мастни киселини (SCFA). Тези киселини могат да помогнат при регулирането на важни невротрансмитери, променящи настроението.
5.Чудесно e за зрението
Авокадото съдържа лутеин и зеаксантин, два фитохимикала, присъстващи в очната тъкан. Те осигуряват антиоксидантна защита, за да помогнат за минимизиране на щетите, включително от UV светлина. Може да помогне за намаляване на риска от развитие на свързана с възрастта дегенерация на макулата.
6.Може да помогне за предотвратяване на остеопороза
Половин авокадо осигурява приблизително 18% от дневната стойност на витамин К. Това хранително вещество често се пренебрегва, но е от съществено значение за здравето на костите. Приемането на достатъчно витамин К може да поддържа здравето на костите чрез увеличаване на абсорбцията на калций и намаляване на отделянето на калций с урината.
7.Подпомага феталното развитие
Фолиевата киселина (фолат) е важна по време на бременност. Адекватният прием намалява риска от спонтанен аборт и аномалии. Авокадото също съдържа мастни киселини, които са неразделна част от здравословното хранене и развитието на плода.
Хранителна информация
Месото на авокадото е хранително и плътно, с разнообразни макро и микроелементи. Средната консумация е около половин авокадо (около 68 грама). Следната хранителна информация се намира в една порция авокадо.
- Калории: 80
- Протеин: 1 грам
- Въглехидрати: 4 гр.
- Фибри: 3,4 гр.
- Холестерол: 0 гр.
- Наситени мазнини: 1 гр.
- Калий: 254 милиграма
- Витамин B5: 0,73 мг.
- Фолат: 44,5 микрограма
- Мед: 85 мкг
- Витамин К: 10,5 мкг
Авокадото е особено богато на мононенаситена мастна киселина, известна като олеинова киселина. Тя също се среща често в маслините и се смята, че намалява рисковите фактори за сърдечно-съдови заболявания при възрастни.
Авокадото също е отличен източник на пребиотични фибри и разтворими фибри. Доказано е, че пребиотичните фибри подпомагат храносмилането, подобряват имунната и когнитивната функция и дори понижават холестерола.
Авокадото е плод
Авокадото се счита за плод на дървото авокадо. Най-добре се класифицира като зрънце и узрява допълнително, след като бъде набрано, подобно на другите плодове. Класификацията на авокадото като плод се дължи единствено на ботаническата му форма, а не на относителната му сладост или съдържание на захар.
Как да добавите авокадо към вашата диета?
Авокадото зрее след набиране. Те се считат за узрели, когато изглеждат тъмнозелени и се поддават на лек натиск при задържане. След като узреят (може и в домашни условия), те могат да се консумират в различни ястия, като салати и гуакамоле, или самостоятелно.
Напоследък авокадото се използва като основна съставка дори на различни сладкиши или мусове, тъй като има плътна структура, а с добавяне на какао, се получава нужната смес.
Авокадото съдържа голяма костилка, която обикновено се изхвърля преди ядене или понякога се използва за отглеждане на други авокадови дървета.
Авокадото съдържа високи нива на мононенаситени и полиненаситени мастни киселини и замества олио, масло и др.
Има ли някакви рискове от яденето на авокадо?
Проучванията показват малки или никакви рискове, свързани с яденето на авокадо. Има обаче някои неща, които трябва да имате предвид. Не е препоръчително да консумирате авокадо, ако имате алергия към него, алергия към полени от бреза и/или алергия към каучук. Яденето на авокадо или други храни с високо съдържание на калий не се препоръчва за тези, диагностицирани с бъбречно заболяване.
Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.