Какво е нутриционист и каква е разликата с диетолога

Нутриционистът може да няма медицинско образование, не лекува и не изготвя конкретни хранителни режими
Стефан Ралчев
Стефан Ралчев
Какво е нутриционист и каква е разликата с диетолога

Що е то нутриционист? Няма как да не сте попадали на тази дума, когато темата е здравословен начин на живот, тренировки или режим на хранене. Сравнително нова професия не само за България, но и за целия свят, която стана популярна в последните няколко години. 

Нутриционист е общ термин за здравните специалисти, които са специализирани в областта на храненето и диетите. Обучението, образованието и сертификатите варират, а някои хора, които работят като нутриционисти, нямат медицинско образование или професионална подготовка.

Ако искате да работите с нутриционист, за да подобрите цялостното си здравословно състояние, да лекувате определено заболяване или да постигнете конкретна цел, е важно да изберете опитен специалист с добро реноме, пише здравното издание Health.

Ето всичко, което трябва да знаете за нутриционистите, включително с какво се занимават, къде работят, какво лекуват и как да намерите най-добрия специалист за вашите специфични нужди.

Нутриционист vs диетолог

Термините „нутриционист” и „диетолог“ често се използват като взаимозаменяеми за обозначаване на хора, които работят в областта на храненето. Съществуват обаче съществени разлики. Всички диетолози са нутриционисти, но не всички нутриционисти са диетолози.

Диетолог

Диетолозите са сертифицирани здравни специалисти с продължително образование и обучение в областта на храненето. 

Снимка: Canva

Диетолозите – понякога наричани нутриционисти, могат да работят в медицински заведения, като болници и хосписи. Те са обучени да провеждат медицинска хранителна терапия (лечение на специфични здравословни състояния чрез хранене).

Те могат да работят в области като образованието, научните изследвания, общественото здраве, медиите и разработването на продукти. Те могат да работят и на частна практика.

Медицински специалисти – лекари и медицински сестри, могат да специализират в областта на храненето и да преминат обучение и образование по хранене, за да предоставят хранителни консултации на своите пациенти.

Въпреки че тези здравни специалисти не са диетолози, те имат нужната подготовка и опит, за да консултират хора, които се нуждаят от грижи, свързани с храненето.

Нутриционист

Нутриционистите предлагат общи съвети и насоки за храненето. Те могат да се фокусират върху промяната на навиците и да помагат на хората да прилагат нови хранителни навици. Дейността им е по-скоро консултантска и може да се предоставя без образование по хранене или медицинско обучение.

Снимка: Canva

Нутриционистите НЕ диагностицират и НЕ лекуват заболявания, нито препоръчват конкретни хранителни режими. 

Образованието може да включва бакалавърска или магистърска степен по хранене или програма за сертифициране. 

Какви състояния диагностицира и лекува диетологът?

Диетолозите осигуряват грижи, свързани с храненето, за хора с различни заболявания. Диетолозите, които работят в болници, често ежедневно лекуват много различни здравословни състояния. Диетолозите, които работят на частна практика или в по-специализирана медицинска среда, обикновено се фокусират върху едно конкретно заболяване или здравословен проблем.

Ето някои от най-често срещаните състояния, лекувани от диетолози: 

  • Диабет
  • Бъбречни заболявания
  • Сърдечни заболявания
  • Затлъстяване
  • Хранителни разстройства
  • Хора, които са в критично състояние и се нуждаят от хранене чрез сонда или от пълно родителско хранене
  • Стомашно-чревни заболявания
  • Автоимунни заболявания
  • Хранителни алергии и непоносимост
  • Ракови заболявания

Някои диетолози работят в областта на спортното хранене, като помагат за изготвянето на специализирани хранителни режими за спортисти. Други са специализирани в храненето на специфични групи от населението, като например женско здраве, включително пренатално и постнатално хранене (по време на и след бременност), както и детско хранене.

Нутриционистите, които НЕ СА сертифицирани диетолози или здравни специалисти с медицинско образование, могат да предлагат услуги, като планове за хранене и консултации за отслабване.

Снимка: iStock

Тези нутриционисти може да са в състояние да предоставят основна информация за храненето. Възможно е обаче те да нямат специфичните познания и обучение, за да препоръчат балансирани хранителни планове, съобразени конкретно с вашите нужди.

Среща с диетолога

Всеки диетолог е различен и лечението варира в зависимост от здравословното Ви състояние. Например диетолозите, които се фокусират върху загубата на тегло, използват различен подход на консултиране от диетолозите, които работят с хора с хранителни разстройства.

Като цяло диетологът ще ви зададе въпроси за медицинската ви история, за връзката ви с храната и за настоящите и предишните ви хранителни навици. Когато е необходимо, те ще прегледат резултатите от кръвните изследвания и други медицински тестове.

В зависимост от причината, поради която посещавате диетолог, той може да ви помогне 

  • да промените начина си на хранене
  • да добавите или премахнете определени добавки и храни от настоящия си хранителен режим
  • да даде полезни препоръки за постигане на целите ви за здраве и благополучие

Снимка: Canva

Диетолозите, които се фокусират върху конкретни здравословни състояния, могат да Ви помолят да следите определени аспекти на здравето си, като например нивата на кръвната глюкоза (захар), усещането за глад и ситост и движението на червата.

Видове специалисти по хранене

Както беше споменато по-горе, има много видове диетолози-нутриционисти. Ето някои от най-често срещаните видове.

Клиничен диетолог

Клиничните диетолози работят в болници заедно с останалата част от медицинския екип, включително лекари и медицински сестри, за да разработват планове за хранене на пациентите, за които се грижи болницата. 

Диетолозите, които работят в болнични заведения, извършват редица услуги и са неразделна част от медицинския екип. Те оценяват хранителните нужди, препоръчват медицинска хранителна терапия и идентифицират пациенти с риск от развитие на недохранване.

Диетолог на частна практика

Диетолозите на частна практика са специалисти, които консултират пациенти лично или виртуално. Обикновено те специализират в едно или повече медицински състояния или работят със специфични групи от населението, като например: 

  • Деца и тийнейджъри
  • Хора със специфични здравословни проблеми, като например заболявания на стомашно-чревния тракт, сърдечни заболявания или автоимунни разстройства
  • Хора с общи цели, свързани с благосъстоянието или загубата на тегло (напр. планиране на храненето, здравословен начин на живот и хранителни добавки)

Тези диетолози често имат допълнително обучение, обикновено фокусирано върху превенцията, лечението и управлението на заболявания.

Диетолозите могат да поемат по много професионални пътища, включително: 

  • Работа в училища, заведения за дългосрочни грижи или медицински кабинети
  • Провеждане на изследвания за хранителни или фармацевтични компании
  • Работа в общности за преподаване на здравословни хранителни навици
  • Работа в медиите или с конкретни продуктови марки
  • Работа като кулинарен диетолог, разработващ рецепти и анализиращ хранителните вещества 
  • Работа с професионални спортисти или спортни отбори

Диетолозите могат също така да получат удостоверение за здравен треньор, за да подобрят уменията си в областта на поставянето на цели и промяната на поведението.

Къде работи нутриционистът?

Хората, които работят като нутриционисти, но без медицинско образование, могат да работят в подобни среди като диетолозите, но с различен обхват на практиката (например, общи насоки, а не изготвяне на индивидуални планове за хранене). Те могат да предлагат услугите си онлайн или лично и понякога работят в уелнес среди като спа центрове и фитнес зали.

Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.