Човешкото тяло е създадено така, че само да произвежда голяма част от нужните му микроелементи, за да поддържа висок имунитет.
Но има и такива, които може да си набавя единствено чрез внимателно обмислен и балансиран хранителен режим.
Един от тези суперелементи е омега-3 мастната киселина, която тялото не може да произведе само, но пък има нужда от нея.
САРДИНИ
Сардините са изключително богати на полезни вещества. Точно те са един от най-концентрираните източници на омега-3 и един от най-богатите хранителни източници на витамин В12.
За да запазите богатите свойства на сардините, препоръчително е да се ядат пресни, след като са били мариновани в така наречените здравословни масла (соево, орехово или ленено).
СКАРИДИ
Подобно на по-мазните риби (като сардините), скаридите също са богати на омега-3 мазнини. Те са полезни за мозъка и за сърдечносъдовата система.
Съдържащите се в тях полезни мазнини предпазват от сериозни дегенеративни заболявания. Също така са нискокалорично лакомство, тъй като имат само 71 калории на 100 грама.
ЯЙЦА
Има няколко проучвания, според които яйцата с по-тъмни жълтъци са обогатени с омега-3 мастни киселини. Това се дължи на фуража, с който се хранят кокошките, за да снасят повече яйца. Той се смесва с хранителни добавки, които съдържат органичен селен, витамин Е и омега-3.
Този тип яйца се предлагат и на българския пазар. Ето защо потребителите трябва да погледнат какво пише на опаковката, когато си купуват яйца. И не забравяйте, че жълтъците съдържат омега-3, а не белтъците.
АВОКАДО
Много хора го наричат „плод чудо”, защото е много хранителен и подпомага сърдечносъдовата дейност благодарение на високото си съдържание на мазнини и протеини.
Олеиновата киселинa е в основата на авокадото, което освен в кулинарията, се използва и в сферата на красотата – олиото от авокадо е естествен слънцезащитен крем и добра грижа за косата. Също така, заради хранителния си състав, този плод е подходяща храна за бебета и малки деца.
МАСЛА
Дали ще бъде соево, ленено или орехово масло – изборът е на потребителите. Диетолозите обаче твърдят, че олиото от този тип е богат източник на полезни за човешкия организъм съставки.
Също така е важна дозировката – омега-3 мастните киселини са много полезни, но маслата са богати на калории, затова трябва да се консумират с мярка.
ЛЕНЕНО СЕМЕ
Напоследък лененото семе се счита за една от най-важните храни в съвременната кухня. То е богато на полезни омега-3 мазнини и действа противовъзпалително, когато попадне в организма.
Също така намалява нивото на холестерола, стабилизира пулса и намалява риска от инфаркт или инсулт при пациенти с диабет и сърдечни заболявания.
ОРЕХИ
Хубаво е да се добавят орехи към сутрешната или следобедна закуска. Те са идеален източник на алфа-линоленова киселина, една от трите омега-3 мастни киселини, която най-често се среща в растенията.
Препоръчително е орехите да се купуват цели и ядките да се консумират сурови веднага след като се счупи тяхната черупка.
СОЯ
Някои хора знаят, че соята е източник на протеини, витамин К и фолиева киселина. Една купичка соя (100 грама) на ден осигурява малко над 1 грам омега-3, което покрива дневната нужда на организма.
Тя обаче съдържа и омега-6. Ето защо соята трябва да се консумира умерено с цел профилактика на сърдечносъдовата система.
ТИКВА
Наличието на полезни мазнини в тиквата я прави идеална част от хранителния режим на хора, които са предразположени към сърдечносъдови заболявания.
Диетолозите често я препоръчват на хора, които имат високи нива на лош холестерол в кръвта, защото омега-3 мастните киселини не позволяват образуването на опасни плаки по стените на артериите.
МЛЯКО
Млечните продукти съдържат по-малко омега-3 от останалите изброени до момента храни, но те са от съществено значение за мозъка и неговото правилно функциониране.
Диетолозите препоръчват да се консумират прясно и кисело мляко, сирене, извара и дори кашкавал поне 4-5 пъти седмично.
Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.