Кои плодове и зеленчуци са тайното оръжие срещу опасните микропластмаси

Ново изследване разкрива силата на цветните плодове и зеленчуци – малини, къпини, червено зеле, които са богати на антоцианини
Кои плодове и зеленчуци са тайното оръжие срещу опасните микропластмаси

Ако ви се струва, че ежеседмично нов продукт, пълен с микропластмаси, е на път да се окаже потенциално вреден за здравето ви, прави сте. Между пакетчетата чай, червилото, препарата за съдомиялни машини и дъвката, както и много други неща, е трудно да се избегнат тези малки токсични частици.

Но има и една доблра новина: проучване, публикувано в Journal of Pharmaceutical Analysis, установи, че цветните плодове и зеленчуци могат да се борят с отрицателните ефекти на микропластмасите в организма.

Плодовете и зеленчуците са известни с изобилието си на витамини и минерали, но проучването изследва как антоцианините – естествени съединения, които се съдържат в цветните плодове и зеленчуци, могат да предпазят репродуктивната система от увреждане от микропластмаси.

По-конкретно изследователите проучват как антоцианините взаимодействат със стероидните рецептори (белтъчни молекули в клетката, които се свързват с хормони като естроген, прогестерон и тестостерон), които играят съществена роля за репродуктивното здраве, казва д-р Анджело Фалконе, лекар по интегративна медицина и основател на Dignity Integrative Health and Wellness. 

Това не е оригинално научно изследване с експерименти, а по-скоро цялостен преглед на съществуващата литература, защото авторите са разгледали как микропластмасата нарушава ендокринната ни система и вреди на репродуктивното здраве.

След това са оценили как антоцианините могат да противодействат на тези ефекти чрез своите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства“, коментира специалистът.

Особено поразително в това изследване е как то представлява пресечна точка на екологичната и хранителната медицина.

В днешния свят не можем да избегнем напълно излагането на микропластмаси, тъй като те са в храната, водата и въздуха около нас, но можем да използваме защитната сила на цветните растителни храни като част от нашата защитна стратегия“, казва още Фалконе. 

И така, кои плодове и зеленчуци помагат в борбата с микропластмасата, и как точно го правят, разработва изданието Food&Wine?

Какво представляват антоцианините?

Антоцианините са естествени пигменти, които придават на плодовете и зеленчуците техния ярък червен, лилав и син цвят. 

Има над 700 разновидности, но антоцианините са вид флавоноид (група съединения, известни с антиоксидантните си свойства), които се намират в храни като боровинки, къпини, червено зеле и лилава царевица.“

Тези съединения не са отговорни само за красивите цветове, а са и биологично активни молекули, които взаимодействат с различни системи в тялото, за да насърчат цялостното здраве.

Антоцианините са сред най-мощните естествени антиоксиданти, които можем да консумираме чрез храната, защото неутрализират вредните свободни радикали в тялото, помагайки за намаляване на оксидативния стрес, който може да увреди клетките, протеините и ДНК“, обяснява още Фалконе.

Как антоцианините противодействат на микропластмасите?

Учените все още изследват как точно микропластмасите взаимодействат с човешкото тяло, но на основно ниво токсичните свойства предизвикват възпаление и оксидативен стрес, които са отговорни за увреждането на клетките и тъканите.

Микропластмасите функционират и като ендокринни разрушители, пречейки на хормоналните системи, които регулират репродукцията, метаболизма и развитието.

Най-тревожна обаче е способността на микропластмасите да преминават през защитните бариери в тялото ни, включително кръвно-тестикуларната бариера и плацентарната бариера. Това им позволява да се натрупват в репродуктивните органи, където могат директно да увредят репродуктивните клетки и да попречат на нормалната плодовитост и развитие“, казва Фалконе.

За щастие, антоцианините действат чрез няколко механизма за защита от микропластмасовите увреждания. 

На първо място, антоцианините са мощни антиоксиданти, което означава, че неутрализират оксидативния стрес, който възниква при попадането на микропластмаса в организма. И по този начин свеждат до минимум риска от клетъчно увреждане.

Те също така намаляват възпаленията, предизвикани от микропластмаса, като в крайна сметка понижават риска от стомашно-чревни проблеми, рак и увреждане на органите. 

Снимка: iStock

Освен това антоцианините могат да взаимодействат със стероидните рецептори, за да регулират хормоналните функции, които микропластмасата може да наруши.

Кои храни са богати на антоцианини?

Най-богатите източници на антоцианини са наситено оцветените плодове и зеленчуци.

Плодовете са суперзвезди, особено боровинките, къпините, червените боровинки, малините и черната боровинка, но други отлични източници включват черен ориз, лилава царевица, червено зеле, лилави сладки картофи, червено грозде, нарове и плодове асаи“, казва д-р Фалконе.

"Колкото по-наситен и ярък е лилавият, синият или червеният цвят, толкова по-високо е съдържанието на антоцианини”, добавя още той.

Също така си струва да се отбележи, че всеки цветен плод и зеленчук съдържа малко по-различни видове антоцианини, всеки от които осигурява своя уникална полза за здравето.

Що се отнася до количеството антоцианини, което трябва да консумирате, за да се възползвате от ползите им, няма стандартизирана препоръка.

Изследванията обаче показват, че стремежът към 50 милиграма антоцианини на ден може да помогне за намаляване на оксидативния стрес. Това се равнява на приблизително една чаша боровинки или половин чаша къпини.

Просто не забравяйте, че постоянството е ключово. Необходим е дългосрочен, постоянен прием (седмици до месеци), за да се видят измерими ефекти в борбата с щетите от микропластмасите.

Какви са допълнителните ползи за здравето от антоцианините?

Освен ролята им в борбата с микропластмасите, проучванията показват, че антоцианините поддържат здравето на сърцето, като подобряват функцията на кръвоносните съдове и намаляват възпалението.

Те също така показват обещаващи резултати в насърчаването на здравето на мозъка, потенциално забавяйки когнитивния спад. Някои изследвания дори показват, че антоцианините могат да намалят риска от рак на кожата, колоректален рак и хронична обструктивна белодробна болест.

Освен това, мощното съединение поддържа репродуктивното здраве както при мъжете, така и при жените. Последните изследвания показват, че балансират хормоналните нива и предпазват репродуктивните органи от оксидативно увреждане. 

При мъжете някои антоцианини изглежда защитават тестикуларната тъкан и поддържат здравословно производство на тестостерон, а при жените антоцианините могат да помогнат за защита на функцията на яйчниците“, казва Фалконе. 

Как да противодействате на вредните ефекти на микропластмасите?

Освен консумацията на храни, богати на антоцианини, специалистите предлагат по какъв начин да се намали излагането на микропластмаси и да се противодейства на техните ефекти.

Минимизирайте употребата на пластмаса при приготвяне и съхранение на храна. Вместо пластмаса, изберете съдове от стъкло, неръждаема стомана, бамбук или керамика.

Филтрирайте питейната вода. Независимо дали сте у дома или в движение, висококачествените филтри за вода могат да премахнат по-голямата част от микропластмасите.

Избягвайте затоплянето на храна в пластмасови съдове. Затоплянето на остатъци от храна в микровълнова фурна в пластмаса ускорява химическото отделяне, така че е по-добре да претопляте храната в стъклени или керамични кухненски съдове.

Хранете се балансирано. Храните, богати на фибри (горски плодове, леща, ябълки, сладки картофи, семена от чиа и орехи) и кръстоцветните зеленчуци (като броколи, зеле, карфиол и къдраво зеле) се свързват с храносмилателния тракт и стимулират детоксикацията на черния дроб, за да намалят токсичността на микропластмасите.

Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.

Ключови думи: