Всички вече са в очакване на по-топлото време. Със затоплянето обаче идва и желанието на много хора да влязат във форма, пише сайтът Health Line.
Всеизвестен факт е, че диетата с ниско съдържание на въглехидрати и повечко белтъчини е в състояние да извае фигурата за няколко месеца.
Но специалистите по хранене твърдят, че хранителният режим не трябва само да лишава тялото от дадени съставки, а да му осигурява и нужните витамини и минерали.
Ето защо те предлагат в менюто ни да залегнат повече зеленчуци:
Целина
Това растение има нулеви калории. Целината изглежда така, сякаш съществува само за да задържа водата в себе си. Ето защо едва ли някой би се изненадал, че когато я консумира, често тича до тоалетната по малка нужда. Или иначе казано, този зеленчук има силно диуретично действие.
Препоръчва се на хора, които са склонни да задържат вода в тялото си. Целината е известна още и с това, че намалява газовете в тънките черва и облекчава подуването на корема.
Въпреки ползите, които консумацията на този зеленчук носи, трябва да се отчете и фактът, че той е в състояние да задържа различни замърсители – като хлороталонил и пестициди например, които са потенциално канцерогенни и невротоксични.
Следователно, добре е да се купува и консумира само целина, която е отглеждана органично (без наторяване), за да се избегне внасянето на токсични вещества в организма.
Прясно зеле
Зелето често се препоръчва от диетолозите заради способността си да предотвратява рак и сърдечни заболявания. То е и на първите места в различните класации за понижаване на теглото. Това се дължи на факта, че в него има нисък брой калории.
В крайна сметка, неговата консумация води до изгарянето на толкова енергия, колкото и при нормална разходка. Зелевата супа е един чудесен начин за отслабване, защото е пълноценна храна, която съдържа не повече от 25-30 калории.
Зелето е богато на йод, т.е. помага за правилното функциониране на мозъка и нервната система, както и на жлезите с вътрешна секреция. Ето защо зеленчукът се препоръчва за превенция на нервни разстройства и болест на Алцхаймер.
Другите хранителни вещества, които присъстват в зелето – като например витамин Е, калий, магнезий и калций, водят до поддържане на кожата, очите и косата. Зеленчукът може да се използва и за лечение на разширени вени, рани и язви.
Аспержи
Те се използват като гарнитура към основното ястие и са чудесен избор за целта, тъй като имат влакнеста структура и засищат глада, без да внасят калории в организма. Добре би било да се задушават на пара, а не да се запържват с масълце, защото вторият вариант за обработка ще повиши калоричността им. В 100 грама аспержи има не повече от 20 калории.
Много автори нареждат аспержите сред суперхраните. Те са идеална храна при проблеми със стомашно-чревния тракт. В тях се съдържат пребиотици, които могат да подпомогнат развитието на добри бактерии в тялото, като в същото време поддържат храносмилателната система здрава, тъй като след това предотвратяват и намаляват подуване на корема и газове в стомашно-чревния тракт.
Също така са диуретик, който допринася за извеждането на излишната вода от тялото, така че подобно на целината водят до облекчаване на дискомфорта при подуване на корема.
Цвекло
Ако човек иска да използва цвеклото като нискокалорична храна, трябва да го консумира прясно, а не обработено – сварено или на пара. Освен че е с нисък брой калории (43 в 100 грама), то е и чудесно за тялото, защото съдържа антиоксиданти, които му придават тъмночервения цвят.
Цвеклото е много полезно кореноплодно растение, което съдържа желязо, калций и бетаин (вид антиоксидант). Всички тези съставки подобряват клетъчната структура, като са особено ценни за регенерирането на клетките в черния дроб (основния център за детоксикация на организма).
Този орган защитава човешкото тяло от всички токсини, на които е изложено в ежедневието си. Ето защо цвеклото е номер 1 във всички класации за естествени детоксикиращи зеленчуци.
Краставици
Краставиците съдържат толкова много вода в тях, че едва ли някой би се изненадал, че са с ниско съдържание на калории. Ето защо краставиците са част от почти всяка здравословна салата. Те могат да се ядат, без човек да се чувства подут и натежал.
Комбинирането им с по-активен начин на живот най-вероятно ще доведе до бързо понижаване на килограмите. В 100 грама краставици се съдържат под 15 калории.
Повечето от нас знаят, че краставиците са популярен продукт за поддържане на стройна и красива фигура. Но те са полезни и за кожата, която хидратират много добре. Поддържат също така и очите.
Малцина обаче са наясно, че зеленчукът се грижи за здравето на стомаха. Доказано е, че намалява активността на провъзпалителните ензими, защото съдържа антиоксидант, наречен кверцетин, който е полезен за намаляване на газовете в тънките черва и подуването на корема.
Така че човек може да изяде една краставица на обяд, ако иска да не се подуе до края на работния ден. А като бонус ще подобри еластичността на кожата си и ще отложи остаряването.
Карфиол
Много диетолози твърдят, че карфиолът е нещо подобно на „лимузина“ сред високия клас автомобили. Той е най-нискокалоричният зеленчук на света и поради този факт се възприема като изключително здравословен продукт, който действа противовъзпалително и подпомага сърдечносъдовата и храносмилателната система на организма.
Подпомага отслабването, но не само защото има много ниско съдържание на калории, а и защото лесно изгаря мазнините.
Карфиолът е богат на витамин С и антиоксиданти. Ето защо специалистите твърдят, че е ефективен при намаляване на риска от свързаната с възрастта макулна дегенерация, водеща до слепота при пенсионерите.
Веществото сулфорафан пък предпазва тъканите на ретината от увреждане, причинено от оксидативния стрес. Или иначе казано, карфиолът не просто води до отслабване, а и предотвратява увреждането на зрението.
Гъби
Гъбите са идеалният продукт за диета, тъй като не водят до понижаване на кръвната захар и не внасят твърде много калории (в 100 грама 38 калории). Те не съдържат никакви мазнини, нямат холестерол, с много ниски нива на въглехидрати са, но съдържат много протеини, витамини и минерали. Също така съдържат много вода и влакнини, които подобряват дейността на червата.
Освен това гъбите съдържат естествен инсулин и ензими, които спомагат за разграждането на захарта и нишестето в останалите храни. Също така е известно, че съдържат някои съединения, които подпомагат правилното функциониране на черния дроб, панкреаса и други ендокринни жлези.
Този зеленчук е толкова полезен, че няма значение какъв вид гъби ще се изберат – всички са нискокалорични и се препоръчват на диабетиците и хората с метаболитни проблеми.
Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист