Да се каже, че орехите са просто храна, ще е твърде малко. Всъщност към тях има огромен интерес през последните 50 години от различни учени, които не спират да събират доказателства за това, колко полезни са всъщност те за здравето на хората.

Досега е доказано, че те осигуряват на организма нужните му мазнини, фибри, витамини и минерали.

Най-често срещаното разнообразие от орехи у нас е английския, който е и най-изучаваният тип. Въпреки това специалистите по хранене твърдят, че американските орехи – пекан, както и белия и черния орех, също са полезни.

Или иначе казано, няма значение, какви ядки ще консумирате, защото всеки един вид носи страхотни ползи за организма.

Предпазва от атеросклероза и лош холестерол

Орехите имат по-висока антиоксидантна активност от всяка друга обикновена ядка. Това се дължи на съдържащия се в нея витамин Е, мелатонин и полифеноли, които са особено високи в меката обвивка на ядката.

Според едно скорошно изследване, направено сред малка група от здрави хора, използването на брашно, обогатено със смлени орехи, предотвратява окисляването на лошия холестерол. Т

Снимка: iStock

ова не се случва, ако човек се храни с рафинирана мазнина. Дори напротив, лошите мазнини се окисляват и се натрупват по артериите, причинявайки атеросклероза.

Намаляват риска от инсулт и инфаркт

Омега-3 есенциалните мастни киселини в орехите са значително повече, в сравнение с тези в някои храни от животински произход. Например в една шепа орехи има около 2,5 грама полезни мазнини.

Специалистите по хранене обясняват, че омега-3 в растенията, включително в орехите, се нарича алфа-линоленова киселина. Тя е важна за функционирането на повечето функции в човешкия организъм и особено за мозъка. Според медиците препоръчителния дневен прием на алфа-линоленова киселина е между 1,1 и 1,6 грама на ден.

Така човек може да избегне инциденти като инфаркт и инсулт.

Борят се с възпаленията в тялото

Възпаленията са в основата на много заболявания, включително диабет тип 2, болест на Алцхаймер и рак. Те обаче могат да бъдат предотвратени, ако се намали оксидативния стрес. И тук на помощ идват полифенолите в орехите. Те могат да помогнат в борбата с оксидативния стрес и възпаленията, категорични са специалистите.

Снимка: iStock

По думите им особено ключов момент в този процес играят т.нар. елагитанини – подгрупата на полифенолите. Оказва се, че благоприятните бактерии в червата преобразуват елагитанините в съединения, наречени уролитини, за които е установено, че предпазват от различни тихи възпаления в организма.

Грижат се за здравето на червата

Изследванията показват, че ако червата на даден човек са богати на бактерии, които стимулират здравето, е по-вероятно той да се чувства добре. И обратното - нездравословния състав на вашата микрофлора може да допринесе за възпаляване на червата. То от своя страна ще отключи затлъстяване, сърдечни заболявания и рак. Ето защо е важно, какво ядем, припомнят лекарите. И допълват, че орехите могат да са един от начините за поддържане на добрата чревна микрофлора.

Това е доказано, чрез проучване на хранителните навици на 194 здрави възрастни хора. Те били разделени на две групи, като доброволците в едната продължили да се хранят нормално, а другите – консумирали орехи през 10 часа, в продължение на осем седмици. Резултатите показали, че похапващите ядки имат съществено увеличение на полезните пробиотици в тънките си черва.

Намаляват риска от някои видове рак

Проучвания, осъществени с помощта на лабораторни мишки, показват, че похапването на орехи може да намали риска от някои видове рак - включително на гърдата, на простатата и на дебелото черво. Както беше отбелязано по-рано, орехите са богати на полифеноли от типа елагитанини.

Снимка: iStock

Някои чревни микроби могат да ги преобразуват в съединения, наречени уролитини. Те имат противовъзпалителни свойства, които предпазват дебелото черво от злокачествени образувания.

Нещо повече, въпросните уролитини имат хормоноподобни свойства, които им позволяват да блокират хормоналните рецептори в тялото. Това може да помогне за намаляване на риска от рак на гърдата и простатата. Необходими са обаче повече изследвания -  и то върху хора, за да се докаже това твърдение.

Калорични са, но убиват апетита

Орехите са калорични, но десетки проучвания показват, че погълнатата от тях енергия е с 21% по-ниска, в сравнение с очакванията. Ето защо специалистите смятат, че яденето на орехи може да помогне за контролирането на апетита. Те се позовават на едно проучване, проведено след 10 души със затлъстяване, които консумирали брашно, което е обогатено с брашно от орехи. Оказало се, че то води до намаляване на апетита.

За целта на изследването доброволците били разделени в две групи, като на едната е давано обикновено брашно, без пациентите да знаят за това. След 5-дневна диета, включващо обогатено с орехи брашно, учените сканирали мозъчната дейност на доброволците и от двете групи.

Установили, че похапващите орехово брашно са активирали участъци в мозъка си, които им помагат да се противопоставят на силно примамливи храни - като торти и пържени картофи. Въпреки че са необходими по-големи и по-дългосрочни проучвания, това дава известна представа за начина, по който орехите могат да помогнат за контрол на апетита.

Контролира кръвната захар

Една от причините, поради които орехите се свързват с по-ниския риск от диабет тип 2, е, че те помагат на човек да контролира теглото си. Както е добре известно затлъстяването увеличава риска от висока кръвна захар и диабет. Въпреки това, яденето на орехи може да помогне за контролирането им по различни механизми.

Доказва го проучване, в което участие са взели 100 души с диабет тип 2. Те консумирали една супена лъжица студено пресовано орехово масло на ден в продължение на три месеца, паралелно с нормалния режим на хранене. Това е довело понижаване на кръвната захар с до 8% при почти всички доброволци.

Подобрява кръвното налягане

Всички хипертоници знаят, че високото кръвно налягане е основен рисков фактор за сърдечните заболявания. Някои проучвания показват, че яденето на орехи може да помогне за понижаване на кръвното налягане – както при хипертониците, така и при здравите хора, когато са подложени на стрес.

В едно изследване, което обобщава всички досегашни, били разгледани данните на около 7500 възрастни с висок риск от сърдечни заболявания, които се придържали към средиземноморската диета. Към меню на част от тях било добавяно по една шепа ядки дневно, от които половината били орехи, другата половина – бадеми или лешници.

Накрая се оказало, че обогатената с ядки диета трайно понижила стойностите на диастолното кръвно налягане (долната граница) в сравнение с хората на подобна здравословна диета, на които не са били давани ядки. Това предполага, че ядките може леко да подобрят ползите за кръвното налягане при спазването на добър хранителен режим.

Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.