Балсамовият оцет е все по-популярна съставка на салатени дресинги, маринати и други хранителни продукти.
Освен характерния цвят, консистенция, аромат и вкус, балсамовият оцет носи и своите ползи за здравето. Или поне така твърдят учените, които са направили десетки проучвания върху този продукт.
Балсамовият оцет има световна популярност, но за съжаление съвсем не е по джоба на повечето хора. Въпреки това кулинарните експерти са напълно единодушни – той е сред един от най-безценните дарове на Средиземноморието. А лекарите допълват, че именно там хората страдат най-рядко от сърдечносъдови и храносмилателни проблеми.
Стимулира кръвообращението
Балсамовият оцет се получава след ферментация на гроздов сок от точно определени сортове. Това го прави много богат на полифеноли – мощни антиоксиданти, които намаляват способността на тромбоцитите да се слепват помежду си и да образуват тромби. В допълнение полифенолите поддържат състоянието на кръвоносните съдове и улесняват преминаването на кръвта.
Понижава кръвната захар
Балсамовият оцет е сред малкото хранителни продукти, които не само имат нисък гликемичен индекс, но имат и директен антигликемичен ефект. Така той предпазва от резки скокове на кръвната захар след хранене и помага за поддържането ѝ в по-ниски стойности. Проучванията показват, че позитивният ефект е налице до няколко часа след консумация на салата, овкусена с балсамов оцет.
Нормализира холестерола
Проучвания показват, че консумацията на балсамов оцет помага за леко понижаване на холестерола и може да допълни ефекта на холестеролопонижаващите лекарства за поддържане на липидния профил на кръвта в норма за по-дълго време.
Подобрява храносмилането
Оцетната киселина е много подходяща среда за развитие на пробиотични бактерии. С редовната консумация на балсамов оцет може да се набавят голямо количество от тях и да се постигнат позитивни ефекти върху храносмилането – подобряване на перисталтиката, по-пълно усвояване на хранителните вещества, облекчаване на дискомфорта в стомаха след хранене.
Улеснява отслабването
Комбинираният позитивен ефект върху холестерола и кръвната захар помага за постигане на по-добър контрол върху теглото и улеснява отслабването. Проучванията показват и че консумацията на продукти, овкусени с балсамов оцет, регулира апетита и помага за намаляване общия брой на консумираните калории.
Позитивен ефект върху кожата
Балсамовият оцет съдържа големи количества оцетна киселина, богат е на антиоксиданти и антимикробни компоненти. Съвкупността от тях позволява той да оказва много благоприятен ефект при директно прилагане върху кожата за облекчаване проявите на акне и кожни раздразнения, твърдят дерматолозите.
Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.