Въздухът става по-студен, денят е по-кратък, улиците и градинките постепенно ще се покрият с окапали листа – ясно е, че есента вече е тук.
Но тя има и своите хубави страни. Това е най-богатият на плодове и зеленчуци сезон. Разнообразието наистина е впечатляващо и трябва да го използваме пълноценно, ако искаме силен имунитет през зимата.
Цветните есенни зеленчуци и сочните плодове, богати на хранителни вещества и фитохимикали, не само са удоволствие за сетивата ни, но също така ще ни помогнат да изградим имунитета си и да подготвим организма си за дългите зимни месеци.
Специалистите по хранене предлагат няколко есенни продукта, които е добре да присъстват в ежедневното ни меню, ако държим да съхраним тялото си в добро здраве.
Пълнозърнест хляб
Важно е в есенното меню да има достатъчно пълнозърнести храни. Те не само че са богати на фибри, но и засищат. Освен това помагат на човек да не преяжда. И под пълнозърнести продукти човек не бива да разбира само хляба, приготвен от грубо смлени зърна.
В менюто може да се включат също така кафяв ориз, киноа, елда и други зърнени продукти, които са с обвивката си. Те са богати на магнезий, фосфор и витамини от група В, така че освен за храносмилането тези продукти се грижат и за мозъка.
Къдраво зеле
Къдравото зеле е тъмнозелен листен зеленчук, срещан най-често през есента. Той работи успешно за повишаване на имунитета, както е нужно за този сезон. Спомага също за изчистването на белите дробове, пази от алергии и инфекции, особено на стомаха и черния дроб. Къдравото зеле е богато на желязо, бета-каротин, калций, калий и витамин С, поради което присъствието му на масата е препоръчително.
Сладки картофи
Сладките картофи са познати още като батати, въпреки името си не принадлежат към същата група на другите картофи. Те са богати на витамин А, витамин С и B6, мед, натрий и др. Един среден размер сладък картоф дава дневните нужди на организма от витамин А и една трета от витамин С.
Сладките картофи са отличен източник на растителни протеини, при това са и с ниско съдържание на калории. В сравнение с другите зеленчуци, съдържащи скорбяла, те имат ниско съдържание на захар и са добър регулатор на кръвната захар. И една готварска тайна – за най-добър вкус ги яжте топли.
Пащърнак
Пащърнакът е кореноплоден зеленчук от семейството на моркова. Той е богат източник на фибри, витамин С, желязо и калций. Той расте в изобилие в по-студените райони и е основно зимен зеленчук. Той има леко сладък и деликатен вкус, поради което е подходящ да се яде суров или леко сготвен на пара. Идеален е за супи и ястия с различни зеленчуци.
Ябълки
Когато говорим за полезни храни, винаги започваме с ябълките. И това не е случайно. Една от причините е, че те съдържат флавоноиди, които са един от най-мощните антиоксиданти. Освен това ябълките носят големи ползи за здравето – от най-лесния начин да си почистиш зъбите след хранене до намаляване риска от ракови заболявания.
Ето ви още две причини, поради които да ги включим във всекидневното си меню, особено през есенния сезон. Първо, те имат силни противовъзпалителни и антиалергични свойства, които могат да се борят с общи инфекции и алергии, които са често срещани през този сезон, и второ – те действат отлично на кожата ви, като я поддържат здрава и красива.
Тиква
Една от най-типичните за есента храни безспорно е тиквата. Видим ли ги подредени по пазарите, значи лятото е зад гърба ни. Тиквата е добре заредена с полезните бета-каротин, витамин С и фолиева киселина. Дори техните семки са богати на хранителни вещества и са добър източник на цинк и омега-3 мастни киселини. Не е за пренебрегване и друго полезно нейно свойство.
Студеният есенен вятър има негативно влияние върху кожата ни. Тя изпръхва и става суха. Правейки тиквата част от ежедневния ни хранителен режим, можем да помогнем на кожата да се справи с неблагоприятното време, като я овлажнява и подхранва.
Червени боровинки
Червените боровинки са вкусни, сочни и здравословни плодове, чийто сезон е именно есента. Те са нискокалорични и буквално натъпкани с полезните за сърцето антиоксиданти – антоцианини. Този плод играе и важна роля при лечението на заболявания на венците, възпаления в устната кухина, инфекции на пикочните пътища, както и при различни форми на рак. Може да намерите пресни червени боровинки от септември до декември, макар че най-често ги приемаме под формата на сок или ги използваме за различни сосове.
Джинджифил
Джинджифилът е известен със своето загряващо действие, което го прави изключително подходящ за хладните есенни дни. Независимо дали ще бъде под формата на чай, туршия, настърган с мед, или като подправка, ползите от този корен са много.
С него се лекуват кашлица, настинка, налепи по гърлото, успокоява стомаха, помага при гадене, проблеми с храносмилането. Според последни проучвания джинджифилът действа като естествено противовъзпалително средство и е добър помощник при мускулно-ставни проблеми.
Канела
Канелата е една от най-старите известни подправки и е идеалният избор за есента. Тя се използва за лечение на простуда, кашлица, гадене, диабет, диария и много други заболявания. Ароматът на канелата успокоява сетивата и спомага да поддържаме тялото си топло и във форма през есента и зимата.
Смята се, че канелата повишава енергията и жизнеността и е особено подходяща за хора, които страдат от студени крайници. Освен като стандартна подправка за десерти и чайове с канела на прах може да поръсите салати, различни ястия и да се добавя към сосове.
Чесън
Чесънът е истинско природно лекарство. Той съдържа алицин – химикал, който е много ефективно средство срещу вируси, бактерии и гъбички. Консумацията му намалява нивата на LDL холестерол в кръвта и предпазва от редица по-сериозни заболявания като рак например. И ако тези негови ползи са ви известни, то може би не знаете, че чесънът (както и шоколадът) повдига и подобрява настроението.
Черен пипер
Други подправки, които, освен че придават вкус и аромат на ястията ви, са и много полезни за здравето, са различните видове пипер. Добавянето на черен пипер към ястията може да помогне по различни начини – подобрява храносмилането, спомага при стомашно-чревни заболявания, убива бактерии и вируси, причинители на различни болести, изчиства гърдите, лекува кашлица, простуда. Също така е и богат източник на антиоксиданти.
Независимо какъв вид пипер предпочитате – лют или сладък червен, бял или черен, всички те са приятно и здравословно допълнение към вашите рецепти, особено през есента.
Тази статия има информативен характер и не замества професионалната медицинска консултация.