Хранителните добавки днес са почти толкова популярни, колкото и ходенето на фитнес.

Забързаното ежедневие, нездравословният начин на живот и вредните храни ни пречат да си набавяме всички хранителни вещества, което кара много хора да си мислят, че имат нужда от хранителни добавки, за да решат този проблем.

Колагенът е една от най-често купуваните добавки днес, което не е изненада имайки предвид, че това е вероятно най-важният протеин в тялото ни, твърди проучване на Harvard School of Public Health

Съединителната тъкан, която свързва останалите тъкани и е основен компонент на костите, кожата, мускулите, сухожилията и хрущялите, е изградена от този протеин. Това значи, че тялото ни произвежда голямо количество от него и нямаме нужда от допълнително, нали?

Защо купуваме тогава толкова колагенови добавки? Истината е, че след 25 годишна възраст, тялото ни започва да произвежда все по-малко колаген, а това състояние става по-тежко между 40 и 50 години.

Тялото ни се нуждае от колаген за здрави кости и мускули, особено с напредване на възрастта. Вместо да посягате към добавки, помислете за промяна в храненето, съветва испанският сайт Mundo Deportivo

Как да предизвикаме производство на колаген с натурални методи?

Храненето играе ключова роля за нивата на колаген в тялото ни. Макар да не можем да си го набавим директно от много храни, съществуват множество продукти, които стимулират естественото му производство, пише Нarvard School of Public Health.

Най-напред е важно да включите богати на протеини храни в менюто си, тъй като те са наситени с аминокиселини, като глицин, пролин и лизин (основните съставни единици на колагена).

Примери за такива продукти са:

  • Лимон.
  • Авокадо.
  • Риба (сьомга, например).
  • Пиле.
  • Ядки.
  • Яйца.
  • Млечни продукти.
  • Бобови растения.
  • Соеви зърна.
  • Костен бульон или желатин.

Благодарение на съдържащите се в тях хранителни вещества, тези продукти подпомагат синтеза на колаген, който е важен градивен елемент за кожата, сухожилията, връзките и кръвоносните съдове.

Снимка: Canva

Следващата стъпка е да се повишат нивата на витамин С, тъй като той участва активно в създаването на колаген. Добре познат факт е, че най-богатите на витамин С храни са редица плодове и зеленчуци:

  • Цитруси - портокал, лимон, грейпфрут и мандарина.
  • Плодове - ягоди, киви, гуава.
  • Зеленчуци - чушки и броколи.

Цинкът е ключов минерал за естественото производство на колаген. Той подпомага регенерацията на тъканите и стимулира синтеза на колаген. Богати на цинк храни са:

  • Стриди.
  • Червено месо.
  • Ядки.
  • Семена.
  • Пълнозърнести храни.

Защо да не бързате с хранителните добавки?

Добавките с колаген са популярни, защото са удобен начин за прием. Важно е да се знае, че естественото набавяне на колаген чрез храната е основополагащо. 

Преди да посегнете към добавки, консултирайте се с лекар, за да определите нуждите си и подходящата дозировка.

Хранителните добавки могат да бъдат полезни в определени случаи, но балансираното хранене е винаги на първо място

Снимка: istockphoto.com

Приемът на хранителни добавки с колаген е популярен и заради преполагаемото влияние върху еластичността на кожата и намаляване на бръчките по лицето. 

Добавките с колаген, особено хидролизираният колаген, обещават да подобрят здравето на кожата и да намалят признаците на стареене. Въпреки че са необходими допълнителни изследвания за определяне на оптималния подход, те предлагат потенциално безопасен и удобен начин за поддържане на здравето на кожата отвътре.

Важно е да се отбележи, че прекомерният прием на колаген може да доведе до нежелани последици. Те могат да варират от лек дискомфорт до по-сериозни здравословни проблеми, включително:

  • Промени вчревния транзит (диария, запек, газове).
  • Гаденеи усещане за тежест.
  • Загуба наапетит.
  • Кожни проблеми.
  • Лош вкус вустата.
  • Промени вимунния отговор.
  • Главоболие.
  • Затрудненодишане.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Колагенът е жизненоважен протеин, осигуряващ здравината и еластичността на кожата, костите, ставите и кръвоносните съдове. Поддържането на оптимални нива на колаген е важно за превенция на възрастови промени и заболявания.

Разнообразното хранене, богато на протеини, витамин C и цинк, стимулира естественото производство на колаген. Хранителните добавки могат да бъдат опция след консултация със специалист

Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.