Боровинките са едни от най-ценените плодове в света на здравословното хранене, благодарение на богатото си съдържание на витамини, антиоксиданти и фибри.
Те са познати със способността си да подпомагат сърдечното здраве, да подобряват мозъчната функция и да регулират нивата на кръвната захар.
В ежедневието сме свикнали по-често да ги консумираме пресни, добавяйки ги в смутита, десерти и салати. Докато повечето хора смятат, че свежите плодове са винаги по-добри от замразените, науката показва, че това не винаги е така.
Процесът на замразяване може да запази или дори да засили някои от полезните свойства на боровинките, съобщава New York Post. Нови изследвания сочат, че след замразяване антиоксидантите в тях са по-лесно усвоими от оргамнизма.
КАК ЗАМРАЗЯВАНЕТО ПОДОБРЯВА ХРАНИТЕЛНАТА СТОЙНОСТ НА БОРОВИНКИТЕ?
Освен че запазват полезните си свойства, при замразяване, боровинките увеличават хранителните си стойности, твърди проучване на Държавния университет на Южна Дакота. Процесът на замразяване улеснява усвояването на антоцианини от организма, растителни флавоноиди, които се съдържат във всички части на растенията.Те са мощните антиоксиданти, които придават на боровинките техния характерен син цвят.
По време на замразяването се образуват микроскопични ледени кристали, които разрушават клетъчните стени и улесняват освобождаването на антоцианините. Това означава, че тялото ни може по-лесно да усвои тези ценни съединения, които подпомагат борбата със свободните радикали и намаляват риска от хронични заболявания.
ЗАМРАЗЕНИТЕ БОРОВИНКИ И ТЯХНОТО ВЪЗДЕЙСТВИЕ ВЪРХУ ЗДРАВЕТО
Замразените боровинки са не само удобен, но и здравословен избор, тъй като запазват всички полезни свойства на пресните плодове. Те са пълни с антиоксиданти, които играят важна роля за здравето на сърцето, като намаляват възпалението и поддържат кръвоносните съдове здрави.
Консумацията на замразени боровинки може да помогне за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, благодарение на високото съдържание на флавоноиди, които се запазват при замразяване.
Освен това, боровинките са известни със способността си да подпомагат мозъчната функция. Редовната им консумация може да подобри паметта и когнитивните способности, особено при възрастни хора. Антиоксидантите в боровинките предпазват мозъка от оксидативен стрес и подобряват комуникацията между нервните клетки.
Замразените боровинки също така са отличен източник на диетични фибри, които са от съществено значение за здравето на храносмилателната система. Фибрите подпомагат храносмилането, регулират нивата на кръвната захар и допринасят за поддържането на здрава чревна микрофлора.
ХАПВАЙТЕ БОРОВИНКИ, ЗА ДА ОТСЛАБВАТЕ
Консумацията на боровинки може да подобри спортните постижения и да подпомогне загубата на тегло. Ново проучване показва, че ежедневната консумация на 25 грама замразени боровинки е еквивалент на една чаша натурални боровинки - може да увеличи изгарянето на мазнини по време на тренировка, което води до по-добра издръжливост.
Участниците в проучването са консумирали 25 грама лиофилизирани боровинки на прах (съдържащи 375 мг антоцианини) дневно в продължение на две седмици. След този период те са провели 40-минутно колоездене, по време на което е взета кръвна проба. Учените са установили следното: след 20 минути колоездене окислението на мазнините се е увеличило с 19,7%; след 30 минути – с 43,2%; а след 40 минути – с 31,1%.
Не на последно място, боровинките имат противовъзпалителни свойства и подсилват имунната система, благодарение на съдържащите се в тях полифеноли. Тези съединения помагат за намаляване на хроничните възпаления и могат да играят роля в превенцията на заболявания като диабет, рак и автоимунни нарушения. Замразените боровинки запазват тези полезни ефекти и са чудесно допълнение към здравословния начин на живот.
Докато пресните боровинки са чудесен избор, замразените предлагат същите, а в някои случаи дори по-добри хранителни ползи. Благодарение на по-добрата бионаличност на антиоксидантите, замразените боровинки могат да бъдат още по-ефективни в борбата с възпаленията, подобряването на мозъчната функция и подпомагането на спортните постижения.
Така че следващия път, когато се чудите дали да изберете пресни или замразени боровинки, можете да бъдете сигурни, че и двата варианта са отличен избор за вашето здраве.
Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.