Със сигурност много хора имат замразени плодове и зеленчуци, които са сложили във фризера през миналото лято и есента.
Днес всичко може да се купи от супермаркета по всяко време, но повечето продукти идват от далечни страни и са обработени с химикали, за да издържат пътуването.
Ето защо е по-добре да замразите плодове и зеленчуци местно производство, вместо да хапвате продукти от екзотични дестинации, твърдят медиците.
Замразените зеленчуци са истинско спасение за работещите домакини – намират се във всеки супермаркет, осигуряват разнообразие и се приготвят за минути.
В същото време обаче много хора смятат, че те не са здравословни. Дали обаче това се дължи на действителните им качества, или просто на представата, че полуфабрикат е равнозначно на вредна храна?
Истината е, че замразените плодове и зеленчуци могат да съдържат повече полезни вещества от тези, които купуваме като „пресни“. Но само при две условия – ако са използвани добре узрели, правилно обработени и шоково замразени продукти. Сигурно се питате как е възможно това?
Най-голям враг на витамините е дългото транспортиране и съхранението на стайна температура. В тези условия само за два дни повечето плодове и зеленчуци губят минимум 50% от полезните си вещества. И то без да споменаваме и факта, че най-вероятно са били обработвани с вредни химикали, за да издържат по-дълго в супермаркетите.
Ако плодовете и зеленчуците са замразени непосредствено след набирането им, загубата на витамини е минимална. Тук идва ред и на т.нар. шоково замразяване – при него само за минута-две зарзаватите се „консервират“ от минус 20°С до минус 40°С.
Така се запазват максимално полезните вещества и външният вид на плодовете и зеленчуците. Но само тези, които не съдържат прекалено много вода. Краставиците например не стават за замразяване.
Неотдавна излязоха резултатите от две независими изследвания, които показаха, че замразените плодове и зеленчуци са с повече полезни съставки от пресните, като се започне от морковите и броколите и се стигне до боровинките. Те съдържат повече витамин С, полифеноли, антоцианини, лутеин и бета-каротен. Тези антиоксиданти предотвратяват появата на рак и са много полезни за мозъка, кожата, очите и работата на тялото.
Двата екипа – единият от хранителния институт Ледърхед, а другият от университета на Лестър, са направили 40 теста, с които са измерили хранителното съдържание на продукти, които са стояли в хладилник три дни. След това ги сравнили с техния замразен еквивалент.
Резултатите показали, че най-полезна е прясно набраната селскостопанска продукция. При липса на достъп до такава обаче, замразените плодове и зеленчуци обикновено превъзхождат по качества престоялите няколко дни в складовете.
Броколите във фризера например съдържат повече витамин С, лутеин и четири пъти повече бета-каротен в сравнение с пресните. В свежия вариант обаче има повече полифеноли, а именно те предотвратяват рак.
В замразените моркови има три пъти повече лутеин и двойно повече бета-каротен. Те са по-богати и на витамин С и полифеноли. Замразеният спанак обаче отстъпва на пресния. В свежия листен зеленчук полезните вещества са повече, категорични са учените.
Замразените боровинки и зеленият фасул са с повече витамин С и полифеноли от пресните. Малините и грахът пък са с почти еднакви показатели, без значение дали са пресни, или замразени. Според учените същото се отнася и за карфиола.
Големият въпрос е обаче кога замразените продукти могат да бъдат вредни? Специалистите твърдят, че са опасни онези продукти, които се замразяват в момента, в който са започнали да гният. В тях се развиват плесени и бактерии, които продължават да бъдат активни и след замразяването.
Така за няколко месеца престой във фризера в полуфабриката се развиват опасни токсини. Подобен е и ефектът от размразяването и повторното замразяване. За съжаление това често се случва само докато донесем замразения продукт от супермаркета до дома.
Почти всички зеленчуци при замразяване запазват вкуса и свежия си вид. Не такова обаче е положението при плодовете – ягоди, малини, боровинки. Тъй като те съдържат голямо количество вода, а при замръзване тя кристализира, структурата им се разрушава. Резултатът след размразяване е пихтия, която не притежава нито аромата, нито вкуса на пресните плодове.
За да запази човек възможно най-добре външния вид на плодовете, а и полезните им вещества, не бива да ги подлага на бързо размразяване – например в топла вода или микровълнова, а да ги остави за няколко часа на стайна температура.
При зеленчуците е обратно – те се размразяват в кипяща подсолена вода за 2-3 минути. Така остават хрупкави и свежи на вид, а полезните вещества в тях не преминават във водата.
Ако сравним замразяването с останалите начини за съхранение на плодовете и зеленчуците, то със сигурност превъзхожда традиционното консервиране. Колкото и умиление да предизвикват у нас бабините буркани, в тях не са останали почти никакви витамини.
Причината за това е термичната обработка, да не говорим и за добавянето на консерванти. Вярно е, че след размразяване също готвим зеленчуците, но за сваряването им са необходими само няколко минути, което максимално запазва полезните вещества в тях.
Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.