Картофите са отличен източник на множество хранителни вещества. Те са богати на витамин С, витамините от група В, магнезий, желязо, фосфор, калий и мед, пише сайтът TRN.mk.

Оказва се, че именно тази комбинация от витамини и минерали могат да подпомогнат имунната ни система, да заздравят костите, да засилят метаболизма и да подкрепят здравето на сърцето ни.

Червени картофи

Те са лесни за разпознаване благодарение на техния наситено червен цвят, въпреки че вътрешността им обикновено е кремаво бяла или светло златиста.

Редица изследвания показват, че те имат до два пъти повече флавоноиди в сравнение с най-масовите бели картофи, което повишава техните противовъзпалителни и имуностимулиращи способности.

Червените картофи са източник и на антоцианини – мощни антиоксиданти, помагащи на организма да се бори със свободните радикали и да предпазва клетките от увреждания.

Те са полезни не само за имунитета, но и за сърцето, нервната система и черния дроб.

Сладки картофи

Сладките картофи съдържат добро количество витамин А, витамин С и манган. Много лекари препоръчват на хората да предпочитат тази разновидност, вместо популярните бели картофи.

Фибрите и антиоксидантите в сладките картофи могат да бъдат полезни за здравето на червата. Съдържащите се в тях два вида фибри – разтворими и неразтворими, предотвратяват рака на дебелото черво и понижават риска от развитието на синдрома на раздразнените черва (IBS).

Снимка: Getty Images

Но това не е всичко. Сладките картофи са невероятно богати на бета каротин – антиоксидант, отговорен за ярко оранжевия цвят на зеленчука. Всъщност именно бета каротинът се превръща във витамин А, който пък е полезен за зрението.

Лилави картофи

Въпреки че фактите за хранителната стойност на лилавите картофи са ограничени, профилът им откъм витамини и минерали е подобен на този на обикновените бели картофи. Те са кръстоска от няколко сорта, но не са генномодифицирани.

Лилавите картофи съдържат антиоксиданта антоцианин, който им придава лилавия цвят. Доказано е, че антоцианините имат положителен ефект върху здравето на сърцето и метаболизма.

Те са уникални и с това, че подобряват имунитета, унищожават раковите клетки, регулират телесната маса, подхранват кожата и понижават риска от хормонален дисбаланс при жените. Поради това се считат за супер храна.

Обикновени бели картофи

Белите картофи съдържат по-малки количества витамини С и В6, което леко намалява положителното им въздействие върху имунната, кръвоносната и нервната система. Освен това имат малко повече въглехидрати в сравнение с останалите видове, което ги прави неподходящи за включването в диети за понижаване на теглото.

Снимка: Getty Images

В никакъв случай обаче не бива да се избягват, защото са богати на вещества, които подпомагат работата на мозъка и се грижат за здравето на бъбреците. Скорбялата в тях помага на тялото да освободи хормони като серотонин, мелатонин и норепинефрин, които могат да регулират настроението, да се справят със стреса и да подпомогнат заспиването.

Кой е най-здравословният картоф?

„Няма един вид картофи, който да бъде обявен за най-здравословен. Всички сортове предлагат уникални характеристики и хранителни профили“, категорична е диетологът Ребека Джаспан.

И все пак тя отбелязва, че сладките картофи имат леко предимство, благодарение на повишеното съдържание на фибри, пантотенова киселина, бета каротин и витамин А.

Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.