В нашата кръв има протеин, който се повишава, след като консумираме зехтин, който е с високо съдържание на ненаситени мазнини. До този извод са стигнали група учени по време на най-новото си проучване на тази тема.
Те са категорични, че маслото от маслини играе важна роля в предотвратяването на инфаркта и инсулта – две диагнози, които са истински бич за съвременните хора.
По-високите нива на един по-специфичен протеин в кръвта се свързва с по-нисък риск от сърдечносъдови заболявания. Зависимостта е доказана от учени, работещи в болница „Св. Михаил“ в Торонто, Канада.
Те твърдят, че този протеин спира образуването на кръвни съсиреци. Също така забавя възпалителните процеси в организма – като тези, които бавно, но постепенно запушват артериите.
Атеросклерозата е опасна
Както всички знаят, точно кръвните съсиреци и стесняването на артериите води до сърдечен или мозъчен удар. А последните данни показват, че инфарктите и инсултите са водеща причина за високата инвалидизация и смъртност в световен мащаб. У нас например всяка година 15 000 българи стават жертва на инфаркта, а 18 000 – на инсулта.
Специалистите обясняват, че повечето сърдечни атаки се дължат на атеросклерозата – заболяване, при което по вътрешността на артериите се натрупват плаки. Те се състоят от вещества, които се намират в кръвта, като калций, мазнини и най-вече лош холестерол.
Точните причини за атеросклерозата не са изяснени напълно, но има данни, които сочат, че това е сложен процес, започващ още в ранните младежки години и ускоряващ се с възрастта. Възможно е плаките да се образуват в онези места на артериите, които са увредени по една или друга причина. Тъй като те се втвърдяват и сгъстяват с течение на времето, в крайна сметка намаляват отвора на кръвоносните съдове.
Плаките могат да се спукат, да увлекат със себе си тромбоцити и слепвайки се да образуват кръвен съсирек (тромб). Това прави артерията още по-тясна и допълнително намалява притока на кръв. Тромбозата може да причини усложнения, които се усещат като болка в гърдите.
Състоянието е опасно, защото води до сърдечен или мозъчен удар, в зависимост от това коя артерия е засегната. Но тромбозата може да възникне и във вените, като медиците наричат това дълбока венозна тромбоза на крака.
Един протеин може да ни спаси
Има обаче един протеин, който предотвратява слепването на тромбоцитите и образуването на съсиреци. Той е открит от учените чрез изследването на кръв от лабораторни мишки, а след това и от хора. Новооткритите белтъчни молекули предотвратяват запушването на кръвоносните съдове чрез промяна във формата на плаките, което облекчава притока на кръв. Освен това те забавят атеросклерозата.
Най-любопитното в случая е обаче, че ежедневното ни меню влияе върху нивата на тези протеини. Обикновено след хранене се увеличава активността на тромбоцитите. Също така, когато ядем определени храни, богати на ненаситени мазнини, нивата на полезните протеини в кръвта се покачват.
Ето защо изследователите препоръчват храната да е приготвена със зехтин или други ненаситени мазнини, които да намалят свързването на тромбоцитите и образуването на съсиреци. А това ще сведе до минимум риска от инсулт и инфаркт.
Каква е връзката му със съня?
Следващите проучвания обаче стигнали и до друг любопитен факт – учените открили връзка между съня и новооткритите протеини. Изглежда, че те са най-натоварени тогава, когато спим през нощта, а най-ниските им нива са рано сутринта. Или иначе казано, полезните протеини „почистват“ вените и артериите ни, докато ние спим. Затова пък рискът от инфаркт и инсулт е най-голям рано сутрин, когато нивата им са твърде ниски.
Изследователите казват още, че техните открития подкрепят идеята, че консумирането на храни с високо съдържание на ненаситени мазнини, заедно с добрия сън, са идеалните условия за елиминиране на риска от атеросклероза, както и от инсулт или инфаркт.
Следващата стъпка на учените ще бъде да се проучи по-задълбочено самият протеин, с оглед използването му в лечението на сърдечносъдови заболявания и вероятните други състояния, причинени от слепването на тромбоцитите.
Изберете екстра върджин
Зехтинът екстра върджин често се използва за готвене, тъй като придава на храната прекрасен вкус и здравословни ползи. Както вече стана ясно, този продукт е обект на изследване от дълги години. Ето защо непрекъснато се откриват все по-нови и нови ползи от неговата консумация.
Зехтинът съдържа значително количество мононаситени мазнини, олеинова киселина, антиоксиданти и други противовъзпалителни вещества, които понижават нивото на лошия холестерол, борят се със свободните радикали и предпазват клетките от преждевременно стареене.
Ето за какво още е полезен:
- Подпомага отслабването. Това се дължи на факта, че зехтинът създава усещане за пълнота и съдържа здравословни мазнини, които прочистват червата. Разбира се, препоръчително е да го консумирате умерено, тъй като оказва лаксативен ефект.
- Облекчава болката. В него се съдържа олеокантал – хранително вещество, което обяснява противовъзпалителното му действие и помага за облекчаване на дискомфорта в ставите и мускулите.
- Предпазва от проблеми с паметта, които се появяват с напредването на възрастта. Поради високото съдържание на здравословни мононаситени мазнини той може да отложи или да предпази човека от влошаване на менталните способности и развитие на болестта на Алцхаймер.
- Понижава риска от развитието на рак. Този важен ефект може да бъде свързан с високото съдържание на олеинова киселина, която е основна съставка на тази храна. И още нещо, маслиновото масло съдържа антиоксиданти, флавоноиди, полифеноли и сквален, а всички те играят важна роля за здравето на човека.
- Укрепва имунната система. Защитата на организма е изключително важна, тъй като е отговорна за борбата с вирусите, бактериите и други микроорганизми, които провокират развитието на редица заболявания.
Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.