Новo проучване, публикувано в списание Brain Medicine, разглежда микропластмасите и техните връзки със здравето.
Микропластмаси са „синтетични полимерни частици с големина до 5 мм“. Все повече се налага и понятието „нанопластмаса”. Тя е с размери ≤ 1 μm, което автоматично определя размерите на микропластмасата между 1 μm и 5 mm.
Микропластмасата навлиза в мозъците ни
Пластмасата не се разгражда биологично. Вместо това бавно се разпада на все по-малки парчета. Микропластмасата, както подсказва самото име, е микроскопичният отломък. Поради начина, по който постепенно се разграждат, микропластмасите са в широк диапазон от размери.
Според авторите на анализа: „Емисиите на микропластмаси в околната среда се оценяват на между 10 и 40 милиона тона годишно, като това количество може да се удвои до 2040 г.“
Изследванията на микропластмасата са все още в начален етап, но учените вече откриват тревожни връзки.
Например, има някои доказателства, че микропластмасата в кръвта може да повлияе отрицателно на здравето на сърцето. Други учени са открили микропластмаси в белите дробове, а също така и доказателства, че те могат да повлияят на плодовитостта и микробиома на червата.
По подобен начин проучване, публикувано тази година, откри повече микропластмаса в човешкия мозък, отколкото във всеки друг орган, пише Medical News Today.
То също така показа, че хората, починали през 2024 г., са имали средно 50% повече микропластмаси в мозъка си, отколкото хората, починали само 8 години по-рано. Очевидно това е нарастващ и то сериозен проблем…
Как да намалим излагането на микропластмаса?
Терминът „микропластмаса“ се появява за първи път в научна статия преди малко повече от 20 години. Оттогава интересът нараства, но учените все още се опитват да разберат кои фактори влияят на излагането на човека и как да го сведат до минимум.
Въпреки че избягването им е невъзможно, има някои научно обосновани начини за намаляване на експозицията.
1.Водата: Бутилирана, чешмяна или преварена
Проучване в списание Environmental Science and Technology заключава, че преминаването от бутилирана към чешмяна вода може да намали приема на микропластмаса от 90 000 на 4000 за всяка година.
Въпреки че това е значително намаление, трябва да се има предвид, че тези изчисления сравняват някой, който пие само бутилирана вода, с някой, който пие само чешмяна вода. Повечето хора вероятно са някъде по средата между тези два сценария.
В същото проучване бутилираната вода е вторият най-голям източник на микропластмаса. На първо място е въздухът, който дишаме! На трето място са морските дарове.
Учените идентифицират сравнително прост, макар и отнемащ време метод за намаляване на микропластмасата във водата. Врящата вода, излята през филтър за кафе, може да премахне до 90% от микропластмасата.
2.Безопасни ли са пакетчетата чай?
В исторически план пакетчетата чай са произвеждани от хартия. Днес дори и те може да съдържат пластмаса. Проучване от 2019 г., отново в Environmental Science and Technology Trusted Source, изследва дали торбичките чай ще отделят пластмаса в крайната напитка.
Пакетче чай натопено във вода с температура 95 °C, освобождава над 14 милиарда микропластмаси в крайната напитка.
По този начин за хората, които обичат чай, може би си струва да потърсят производители, които произвеждат чаени торбички без пластмаса или да преминат към чайове с насипни листа и добра старомодна цедка за чай.
3.Как да намалим излагането в дома си?
Ейдън Чарън, асоцииран директор на Глобалния ден на Земята, който организира годишното събитие за Деня на Земята, твърди: „Ние сме най-изложени в домовете си. Всичко, направено от найлон или полиестер – дрехи, мебели, завеси, килими, възглавници, детски играчки, играчки за домашни любимци, каквото и да е – отделя микропластични влакна през цялото време.“
Препоръката му е да се почиства с прахосмукачка, колкото е възможно повече и да не се купува спално бельо, покрито с полиестер или найлон, кърпи, мебели, килими др, които отделят микропластмаса. Добре е домашният текстил да е изработен от естествени влакна вместо синтетични.
4.Избягвайте пластмасовите съдове в кухнята
„Когато затопляме храна в пластмаса за микровълнова фурна, микропластмасата се просмуква директно в храната ни", обяснява Чарън. Той препоръча да не се загрява храната в пластмасови съдове.
„Същото е, когато използваме пластмасови прибори, сламки, дъски за рязане, тигани, чинии и всичко“, продължава той.
Вместо това експертът съветва да се изберат естествени материали, като стъкло, дърво, бамбук и памук, където и когато е възможно. Добре е да се избягват свръхобработени храни, които често се продават в пластмасови кутии и имат много възможности да поемат пластмасово замърсяване още по време на производството.
5.Намалете употребата на козметични продукти
„Използвайте възможно най-малко тоалетни принадлежности, защото те често съдържат пластмасови химикали“, съветва още Чарън. Освен това пластмасовите опаковки, използвани на пазара, за красота и лична хигиена, създават огромни количества пластмасово замърсяване.
Има ли надежда за бъдещето?
Определени биоматериали може в крайна сметка да помогнат за отвикването на обществото от пластмасата, твърди д-р Лиса Ердел, която 15 години изследва замърсяването с пластмаси.
Има обаче много предизвикателства. Пластмасата е популярна по няколко причини: тя е невероятно евтина за производство, лесна за оформяне и, за съжаление, издържа много дълго време.
За съжаление, тъй като потребителите започват все повече да търсят по-екологични продукти, някои производители използват екологични материали, за да направят продуктите си по-привлекателни.
Микропластмасата и нейната роля за здравето е бързо развиваща се и тревожна област на изследване.
Засега спазването на горните препоръки може да помогне за някои ограничения, но има нужда от много повече изследвания, за да се разбере как микропластмасата влияе върху здравето и най-важното – да бъдат разработени нови материали, които най-накрая да „изхвърлят” пластмасата от домовете ни.
Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.