Може ли обичана подправка да пречи на усвояването на лекарства от организма. Оказва се, че да. Ново проучване установи, че полезната и ароматна канела се намесва в начина, по който тялото обработва някои лекарства, отпускани с рецепта.
Изследователи от Университета на Мисисипи са открили, че основен компонент в канелата може да активира рецептори, които ускоряват разграждането на определени медикаменти. А по този начин потенциално се намалява тяхната ефективност.
Въпреки че добавянето на щипка канела към сутрешното лате е малко вероятно да причини проблеми, проучването предупреждава, че високите дози могат да представляват рискове.
„Може да възникнат здравни проблеми, ако се консумират прекомерни количества от тази добавка без знанието на лекаря, който предписва конкретните лекарства. Прекомерната консумация може да доведе до бързо изчистване на лекарството, отпускано с рецепта, от организма, което намалява ефективността му”, пояснява пред New York Post, главният учен Шабана Хан.
Изследователите отбелязват, че маслото от канела, което често се среща под формата на хранителни аромати или в тоалетните принадлежности, на практика не представлява риск.
Проблемът е в кората от канела и по-специално вида касия, която е по-евтиният и разпространен вариант. Това вечно зелено дърво има ароматна кора, но в нея се съдържа разредител на кръвта, наречен кумарин. Именно той може да причини проблеми.
Истинската канела от Шри Ланка носи по-нисък риск поради намаленото си съдържание на кумарин. Мляната канела в супермаркетите обаче обикновено се произвежда от кора от касия. А антикоагулантните свойства на кумарина могат да бъдат опасни за хора, приемащи лекарства за разреждане на кръвта.
Това ново изследване обаче сигнализира за нуждата от консултация с медицински специалисти, преди да добавите високи дози добавки с канела към ежедневието си.
Хората, които страдат от хронични заболявания, като хипертония, диабет, рак, артрит, астма, затлъстяване, ХИВ, СПИН или депресия – трябва да бъдат особено внимателни, когато използват канела или други добавки, съветват експертите.
Канелата е и много полезна
И макар че е добре да се внимава при комбинацията канела-лекарства, не трябва да се подминават и ползите за здравето. Канелата е подправка, която е ценена заради лечебните си свойства от хиляди години. Ето 10 ползи за здравето от канелата, които са подкрепени от научни изследвания и събрани от healthline.
Съдържа мощни лечебни свойства
Канелата е използвана като съставка през цялата история, още от Древен Египет. Рядка и ценна, била е смятана за подарък, подходящ за крале. Отличителният мирис и вкус на канелата се дължат на маслената част, която е с високо съдържание на съединението цинамалдехид. Учените смятат, че това съединение е отговорно за повечето мощни ефекти на канелата върху здравето и метаболизма.
Богата на антиоксиданти
Канелата е богата на мощни антиоксиданти, включително полифеноли. Добавките с канела могат значително да повишат нивата на антиоксиданти в кръвта, като същевременно намалят нивата на възпаления.
Може да има противовъзпалителни свойства
Възпалението е изключително важно, тъй като помага на тялото ви да реагира на инфекции и да възстанови уврежданията на тъканите. Възпалението обаче може да се превърне в проблем, когато е хронично и насочено срещу собствените тъкани на тялото ви. Канелата може да бъде полезна в това отношение.
Може да предпазва от сърдечни заболявания
Канелата е свързана с намален риск от сърдечни заболявания, които са водеща причина за смърт по света. Приемането на поне 1,5 грама или около 3/4 чаена лъжичка канела на ден успява да намали нивата на триглицериди, общ холестерол, лош холестерол и кръвна захар при хора с метаболитни заболявания. Доказано е, че канелата намалява кръвното налягане, когато се консумира редовно в продължение на поне 8 седмици.
Може да подобри чувствителността към инсулин
Някои хора са резистентни към ефектите на инсулина. Канелата може да е в състояние да намали инсулиновата резистентност.
Помага за понижаване на нивата на кръвната захар
Доказано е, че канелата намалява количеството захар, което влиза в кръвта след хранене. Това се постига чрез намеса в множество храносмилателни ензими, което забавя разграждането на въглехидратите в храносмилателния тракт. Съединение в канелата може да имитира ефектите на инсулина, за да подобри усвояването на захарта в клетките.
Многобройни проучвания потвърждават благоприятните ефекти на канелата, показвайки, че може да понижи нивата на кръвната захар на гладно и да подобри хемоглобина.
Благоприятни ефекти върху невродегенеративни заболявания
Невродегенеративните заболявания се характеризират с прогресивна загуба на структурата или функцията на нервните клетки. Болестта на Алцхаймер и болестта на Паркинсон са два от най-разпространените видове. Някои съединения, открити в канелата, потискат натрупването на протеин, наречен тау, в мозъка, което е един от отличителните белези на болестта на Алцхаймер.
Канелата може да предпазва от рак
Канелата е широко проучвана като потенциално полезна при ракови заболявания. Тя действа, като намалява растежа на раковите клетки и образуването на кръвоносни съдове в туморите и изглежда е токсична за раковите клетки, причинявайки клетъчна смърт.
Изследвания при мишки с рак на яйчниците установява, че канеленият алдехид може да блокира експресията на определени протеини, участващи в растежа на рака. Необходими са обаче още изследвания, за да се оцени потенциалното противораково действие на канелата при хора.
Може да предотврати бактериални и гъбични инфекции
Цинамалдехидът, един от основните активни компоненти на канелата, може да бъде полезен срещу различни видове инфекции. Канелено масло може да помогне за унищожаването на определени гъбички, причиняващи инфекции на дихателните пътища. То може също така да потисне растежа на определени бактерии, включително салмонела и листерия. Антимикробните ефекти на канелата могат също да помогнат за предотвратяване на кариес и намаляване на лошия дъх.
Може да има антивирусни свойства
Някои изследвания показват, че канелата може да помогне за предпазване от определени вируси. Например, канелата, извлечена от сортове касия, се смята за полезна срещу HIV-1, най-разпространения вид СПИН при хората.
Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.