В разгара на лятото прасковата е един от плодовете, който със сигурност заема челно място в дневното хранително меню. Един от най-популярните летни плодове в България – у нас се отглеждат над 30 сорта праскови, предлага изключителни вкусови качества.
Страната ни продължава да е в Топ 5 по площ на градини с праскови, показват данни на Евростат. Преди нас са Испания, Италия, Гърция и Франция.
Могат да се консумират самостоятелно или да се добавят към различни ястия. Прасковите освен хранителни, вкусни и сочни, могат да предложат редица ползи за здравето, пише healthline.
Прасковите са богати на хранителни вещества и антиоксиданти
Прасковите са богати на много витамини, минерали и полезни растителни съединения. Разполагат с малки количества магнезий, фосфор, желязо и някои витамини от група В. Също така са богати и на антиоксиданти. Тези полезни растителни съединения се борят с оксидативните увреждания и помагат за защитата на тялото ви от стареене и болести.
Колкото по-свеж и узрял е плодът, толкова повече антиоксиданти съдържа. Пресните и консервираните праскови изглежда имат сходни количества витамини и минерали, стига консервираните сортове да са необелени.
Една средно голяма праскова (около 160 грама) осигурява приблизително:
- Калории: 74 ккал
- Протеини: 1,46 грама
- Мазнини: 0,435 грама
- Въглехидрати: 16,3 грама
- Фибри: 2,42 грама
- Витамин C: 6,6 мг (7,3% от дневната стойност)
- Витамин A: 38,6 µg (4,3% от дневната стойност)
- Калий: 196 мг (4,2% от дневната стойност)
- Ниацин: 1,3 мг (8,1% от дневната стойност)
- Мед: 0,126 мг (14% от дневната стойност)
Калият е полезен за хидратация през летните дни
Приемът на течности от плодове и други хранителни източници е също толкова полезен, колкото и изпиването на чаша вода. В допълнение към високото си съдържание на вода, прасковите съдържат и калий, който се отделя чрез пот по време на тренировка и в горещи дни.
Естествени електролити, какъвто е калият, помагат на мускулите да се свиват, сърцето да изпомпва и невроните да се активират.
Една праскова съдържа около 190 милиграма калий, което е около пет процента от препоръчителното дневно количество.
Прасковите могат да подпомогнат храносмилането
Прасковите могат да допринесат за здравословно храносмилане. Един средно голям плод осигурява около 2,4 грама фибри, около половината от които са разтворими фибри, а другата половина е неразтворима.
Неразтворимите фибри добавят обем към изпражненията и помагат за придвижването на храната през червата, намалявайки вероятността от запек.
Разтворимите фибри осигуряват храна за полезните бактерии в червата като подобряват симптомите на храносмилателни разстройства като болестта на Крон, синдром на раздразнените черва (IBS) и улцерозен колит.
Цветовете на прасковата са друга част от плода, която може да е от полза за храносмилането. Те често се използват в традиционната китайска медицина за лечение на храносмилателни разстройства. Проучване от 2023 г. установява, че активната съставка в цветовете на прасковата може да играе роля в лечението на запек.
Консумацията на праскови може да подобри здравето на сърцето
Прасковите могат да намалят рисковите фактори за сърдечни заболявания, като високо кръвно налягане и нива на холестерола. Изследвания в епруветка и върху животни установяват, че прасковите могат да намалят нивата на общия и „лошия“ холестерол, както и нивата на кръвното налягане и триглицеридите.
Прасковите могат да помогнат за защита на кожата ви
Прасковите могат да имат защитни ефекти, които помагат за поддържане на по-здрава кожа. Проучвания показват, че съединенията, открити в прасковите, могат да подобрят способността на кожата да задържа влага, като по този начин подобрява текстурата й.
Нещо повече, екстракти от цветове или месеста част на праскова, приложени директно върху кожата, могат да помогнат за предотвратяване на UV увреждане.
Прасковите могат да предотвратят някои видове рак
Както повечето плодове, прасковите осигуряват полезни растителни съединения, които могат да предложат известна защита срещу различни видове рак. По-конкретно, кожата и месестата част на прасковата са богати на каротеноиди и кафеена киселина – два вида антиоксиданти, за които е установено, че имат противоракови свойства.
Редица изследвания показват, че съединенията в екстрактите от прасковени ядки могат да ограничат растежа на раковите клетки на дебелото черво.
Прасковите са пълни и с полифеноли, категория антиоксиданти, за които е доказано, че намаляват растежа и ограничават разпространението на раковите клетки.
Прасковите могат да намалят симптомите на алергия
Когато тялото е изложено на алерген, то освобождава хистамини, които имунната система произвежда, за да му помогне да се освободи от алергена. Хистамините са част от защитната система на тялото и предизвикват алергични симптоми като кихане, сърбеж или кашлица.
Екстракт от прасковени семки може да помогне за намаляване на алергичните симптоми, като предотвратява отделянето на хистамини в кръвта. Проучване от 2022 г. също така установява, че прасковите могат да имат антиалергичен ефект.
Други потенциални ползи от прасковите
Прасковите могат да предложат няколко други ползи за здравето:
Може да повишат имунитета: Прасковите са богати на хранителни вещества и антиоксиданти, които повишават имунитета. Могат също да се борят с определени видове бактерии.
Може да предпазват от определени токсини: В специално проведен тест, при прием на екстракти от праскови от пушачи, резултатът е увеличено отделяне на никотин чрез урината.
Може да намалят нивата на кръвната захар: Проучване от 2021 г. при плъхове установява, че екстрактите от праскови подобряват секрецията на инсулин и връщат нивата на кръвната захар до здравословен диапазон.
Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.