Как правилно да миете плодовете и зеленчуците, за да махнете пестицидите

Вижте какви опасности има, ако не измиете плодовете и зеленчуците. Има само едно изключение
Как правилно да миете плодовете и зеленчуците, за да махнете пестицидите

Лятото е сезонът, в който консумираме предимно леки храни, повече плодове и зеленчуци. Със сигурност сте опитвали плод директно от щанда или сте се прибирали у дома, където децата ви ги нападат преди да ги измият.

Изведнъж в главата ви изникват въпроси и страхове – ще се разболеете ли? Колко страшно е да пропуснете да измиете продуктите си? И наистина ли е необходимо да миете всички плодове и зеленчуци?

Ето какво казват експертите, защо отдаваме толкова голямо значение на миенето на продуктите – и най-добрите начини да го направите.

Трябва ли винаги да миете зеленчуците и плодовете?

В идеалния случай, да. Стига да използвате питейна вода, винаги е разумно да миете плодовете и зеленчуците, преди да ги ядете, казват експерти пред пред Yahoo Life.

Дори и да изглеждат видимо чисти, те все още могат да съдържат бактерии или други остатъци. Освен ако продуктите не са опаковани с етикет за предварително измиване, се предполага, че потребителят трябва да ги измие. Това се отнася за всички продукти, дори ако не ядете кората.

Единственото изключение от това? Бананите. Това е така, защото обикновено можете да обелите банан, без наистина да докосвате вътрешността. Но при повечето други продукти актът на белене или рязане може да причини замърсяване на ядливите части.

Снимка: iStock

Например, има случай с пъпеши, свързан с огнище на салмонела, когато бактерии от почвата замърсяват кората, а след рязане се замърсява и вътрешната част на плода.

Ще се заразя ли, ако не измием плодовете и зеленчуците?

Експертите са съгласни, че макар няколко хапки неизмити плодове или зеленчуци вероятно да не ви разболеят всеки път, те увеличават шансовете да погълнете микроорганизми, които могат да доведат до сериозни проблеми.

Те могат да варират от стафилококи, които живеят навсякъде, до ешерихия коли (E. coli) от лоши земеделски практики“,  казва експертът по хранене Брайън Куок Ле. 

Според Центровете за контрол на заболяванията в САЩ, почти половината от всички заболявания, предавани с храна, се отнасят до продукти, като листните зеленчуци са най-големият причинител на проблеми. Около 46% от тези заболявания са причинени от норовирус

Кълновете например носят по-висок риск за бактерии като салмонела и E. coli. Въпреки че измиването помага, най-безопасният начин за консумацията им е чрез старателното им сготвяне.

А пестицидите в плодовете и зеленчуците?

Пестицидите се използват при производство и съхранение на плодовете и зеленчуците, за да отблъснат вредителите. Нивата на пестициди са силно намалени в органичните (био) плодове и зеленчуци. Основателен ли е страхът от пестициди? 

Някои изследвания ги свързват с повишена вероятност за заболявания като хормонален дисбаланс, рак, паркинсон, алцхаймер, диабет и вродени дефекти.  Дори да е преувеличено, по-разумно е да се отървем от пестицидите, преди да ги погълнем.

Остатъците от пестициди със сигурност са проблем, но по-малък, тъй като почти всички продукти се измиват предварително след прибиране на реколтата, за да се отстранят по-голямата част от мръсотията и отломките“, коментира експерт.

Имайте предвид, че листните зеленчуци задържат много по-дълго време пестициди от останалите.

Други носители на пестициди са ягоди, ябълки, череши, нектарини, грозде, зеле, домати, целина, картофи.

За радост съществува списък и с чисти продукти. Начело са авокадо, ананас, киви, лукът, замразен грах, патладжан, карфиол, броколи, гъби. Те са чисти не защото не са третирани, а заради плътната им обвивка.

Защо още да миете плодовете и зеленчуците?

Не по-малък проблем от възможните болести, причинени по някакъв начин от неизмити или замърсени плодове или зеленчуци, са хранителните отпадъци и разхищението на храна. Хората често допускат плодовете и зеленчуците да се развалят.

Когато измивате продуктите, се намалява количеството бактерии, причиняващи разваляне, и това може да удължи срока им на годност.

Как правилно да миете плодове и зеленчуци?

Ето няколко съвета за най-добрите практики за измиване на продукти:

  • Винаги мийте ръцете си със сапун и вода поне 20 секунди преди да измиете, нарежете или обелите продуктите си.
  • Изплакнете всички продукти със студена вода само за няколко секунди.

  • Изтъркайте кореноплодни зеленчуци и други продукти с дебела кора (като пъпеши и краставици) с мека четка за зеленчуци, за да намалите излагането на бактерии (или поне ги разтъркайте обилно с ръце).
  • За да почистите листните зеленчуци, потопете ги във вода, отцедете и изплакнете.
  • Изплакнете горските плодове в гевгир.

Трябва ли да подсушите плодовете и зеленчуците?

Ако миете продуктите си с намерението да им помогнете да издържат по-дълго, направете го веднага след закупуването им. Експерти казват, че най-важното е да изсушите добре продуктите си след измиване.

Снимка: iStock

Ако не ги сушите правилно, плодовете и зеленчуците ще увяхнат, ще омекнат и ще мухлясат много по-бързо. Експертите също така препоръчват съхраняването на всички измити продукти в дишащ контейнер със суха хартиена кърпа, за да се намали натрупването на влага.

Има обаче няколко изключения. Малините и гъбите лесно могат да се намокрят, така че е най-добре да ги измиете непосредствено преди консумация.

Препарати или само вода?

Експертите са съгласни, че търговските препарати за измиване на плодове и зеленчуци не са по-ефективни за почистване от обикновената чешмяна вода. Ако се притеснявате от восъци или допълнителни остатъци, домашните препарати за измиване на плодове и зеленчуци, са напълно достатъчни. 

„Направи си сам" почистващи препарати:

1 чаена лъжичка сода бикарбонат в 2 чаши вода, накиснете за 10-15 минути, след което изплакнете.

1 част оцет към 3 части вода, накиснете за 5-10 минути, след което изплакнете

Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.