С ниско съдържание на калории и мазнини, но пълни с витамини, гъбите дават сила и са вкусно допълнение към всяка чиния. Те са сред съставките с широка употреба, които може да намерите в хладилника си.
Също толкова здравословни, колкото „звездното” авокадо – и със сигурност също толкова вкусни, колкото препечен хляб.
Сотирани в масло и поднесени върху брускета или добавяни в кремообразно ризото, гъбите са единственият немесен продукт, който се доближава до месото, благодарение на богатия вкус и месестата текстура, които ги правят уникални сред растенията.
Те са с разнообразен вид и отдавна се смята, че имат лечебни свойства заради високото съдържание на фитохимикали (съединения в растенията с антиосидантен и анти-ейдж ефект).
„Гъбите имат потенциала да поддържат различни аспекти на човешкото здраве чрез съдържанието на антиоксиданти. Специфичните антиоксиданти в тях могат да защитят черния дроб от токсини, мозъка от стрес или могат да дадат на имунната система предимство срещу вирусите”, коментира пред Telegraph диетологът Ева Хъмфрис.
Няколко гъби в чинията ви всеки ден със сигурност може да подобрят храненето ви. Ето защо.
Пълни са с полезни витамини
През 2021 г. данни от голямо проучване разкриха, че хората, които консумират най-много гъби, вероятно ще живеят по-дълго. Проучването казва, че една от причините за това е полезният хранителен състав на гъбите: те са с ниско съдържание на калории, наситени мазнини и натрий, докато са богати на полезни фитохимикали, минерали и основни витамини.
Съдържат витамини и минерали, включително витамини от група В, калий, селен, мед и цинк в различни количества. Сред важните аспекти е наличието на труднодостъпния минерал селен. Това полезно хранително вещество се предлага от сушени манатарки и много видове диви ядливи гъби.
Едно особено необичайно качество на гъбите е, че когато са изложени на слънчева или ултравиолетова светлина по време на фазата на растеж, могат да произвеждат витамин Д.
Засилват имунната система
Гъбите имат клетъчни стени, които са богати на различни форми на вид фибри, наречени бета глюкан. Гъбата шийтаке, например, съдържа бета глюкан, наречен лентинан, който привлече значително внимание през годините заради своите имуностимулиращи свойства.
Една от причините за това е, че когато тези бета глюкани се разграждат от микроби в червата, те увеличават производството на набор от полезни метаболити, наречени късоверижни мастни киселини. А те могат да помогнат за регулирането на имунната система по различни начини.
Някои от бета глюканите, присъстващи в гъбите, са много подобни на захарните молекули, наречени глюкани, присъстващи в много различни гъбички, постоянни „жители” на нашите черва. Изследванията показват, че нашите чревни гъбички комуникират постоянно с имунната система.
Тази комуникация е от решаващо значение за поддържането на имунния баланс и ако той се разпадне, сме изложени на по-голям риск от възпалителни заболявания. Има доказателства, които предполагат, че консумацията на глюкани (чрез гъби) може да помогне за предпазване от неща като настинка и грип.
Помагат при когнитивен спад
През 2024 година доклад от отдела по хранителни науки на Университета в Рединг подчерта някои проучвания, които показват, че консумацията на различни гъби може да има ползи за когнитивното здраве.
Това се основава на тестове върху животни, но също така и на няколко малки проучвания, които са установили намаляване на тревожността и депресията при някои хора, както и подобрения в когнитивния спад при възрастните.
Смята се, че гъбите хранят полезните чревни бактерии, което от своя страна има положително въздействие върху мозъка.
Различните видове гъби също съдържат различни биоактивни химикали. Широко разпространените печурки, например, съдържат биоактивни вещества, наречени ергостероли. Кладницата съдържа ерготионеин, а гъбите игловиден корал (или лъвска грива) съдържат хериценони и еринацини.
Всеки от тези химикали може да е способен да упражнява свои собствени защитни ефекти върху мозъка, пряко или косвено.
Най-разпространените гъби и ползите от тях
Все пак не забравяйте, че с гъбите трябва да се внимава. Препоръчително е да се купуват от супермаркети, където рискът от отравяне е сравнително по-малък в сравнение с набраните в гората.
Да, удоволствието да бъдете сред природата е неповторимо, но ако не познавате видовете гъби, не се впускайте в това приключение. Освен ако нямате специалист до вас, който да се увери, че набраните от вас гъби нямат отровни двойници.
Ето и петте най-често срещани гъби, техните ползи за здравето и къде да ги намерите:
- Печурки. Намиращи се в почти всеки супермаркет, тези основни гъби са чудесен източник на витамини от група В и минерали.
- Кафяви печурки. Широко достъпна, светло до тъмнокафява версия на бялата гъба. По-богати и по-орехови на вкус, те са пълни с повече витамин В2 от повечето градински зеленчуци и също така съдържат противогъбични и противовъзпалителни химикали.
- Кладница. Източник на полизахариди, чието действие блокира появата на канцерогенни клетки. Съдържа витамин B5, фолиева киселина, калий, желязо, фосфор и цинк.
- Гъби шийтаке. Предварително изсушени и нарязани, тези гъби се свързват с подсилване на имунната функция и понижаване на нивата на холестерола.
- Манатарки. Обикновено ще ги намерите предварително опаковани и изсушени в много супермаркети. Подпомагат храносмилането и насърчават здравето на сърцето.
Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.