Поддържането на добре балансирана и здравословна диета е от ключово значение за поддържане здравето на очите, пише здравният сайт Healthline.

Сериозните заболявания могат да бъдат избегнати, ако човек включи определени храни в менюто си. Те трябва да съдържат редица витамини, хранителни вещества и минерали, известни като антиоксиданти.

Здравословната диета може да спаси човек не само от наднормено тегло, но и от катаракта (причиняваща мътно виждане), макулна дегенерация (ограничаваща зрението), глаукома, сухота в очите и лошо нощно зрение.

Антиоксидантите обаче са в състояние да променят това. Или иначе казано, очите се нуждаят от много лутеин, зеаксантин, витамини А, С и Е, бета каротин, омега-3 мастни киселини и цинк, за да останат здрави.

Морковите са първи в списъка, когато става дума за здравето на очите. Диетолозите обаче са систематизирали и описали още пет продукта. Повечето от тях обикновено се предлагат целогодишно на пазара и са на разумни цени.

Рибата

Сьомгата, пъстървата и другите по-мазни риби съдържат омега-3 мастни киселини. Те се грижат за здравето на ретината и предотвратяват сухотата в очите. Възрастните хора, както и работещите дълги часове на компютър, трябва задължително да хапват риба няколко дни в седмицата.

Когато се купува сьомга, трябва да се избира такава, която е диво уловена, а не отглеждана в развъдници. Желателно е също така рибата да се пече на скара или във фурната, както и да се комбинира със свежи подправки, лимони и черен пипер на вкус.

Яйцата

Те също са чудесна храна за очите. Жълтъците съдържат витамин А, лутеин, зеаксантин и цинк - вещества, които са от жизненоважно значение за зрението. Витамин А предпазва роговицата, а лутеинът и зеаксантинът намаляват риска от развитието на сериозни очни заболявания като макулна дегенерация, катаракта и глаукома.

Цинкът допринася за здравето на ретината и изостря нощното виждане. Яйцата могат да се консумират за закуска, обяд и вечеря. За предпочитане е те да се консумират сварени, а не пържени.

Бадемите

Подобно на другите ядки и семена, бадемите са изключително полезни. Те съдържат витамин Е, който предпазва очите от нестабилните молекули, увреждащи тъканите.

Консумирането на продукти, богати на този витамин, може да помогне за предотвратяване на свързаната с възрастта дегенерация на макулата, както и на катаракта.

Снимка: iStock

Една порция бадеми седмично – около 22-23 ядки, е напълно достатъчна. Ако човек не ги харесва, може да ги замени с други ядки и семена, като слънчогледово семе, лешници и фъстъци. Те са идеалната междинна закуска – особено за работещите на компютър.

Портокалите

Те съдържат витамин С, който е от ключово значение за здравето на очите. Витаминът, който се съдържа главно в пресни плодове и зеленчуци, се грижи за кръвоносните съдове в очите. Той може да се бори с развитието на катаракта, а в комбинация с други хранителни вещества предотвратява макулната дегенерация.

Човек може да консумира портокали под формата на прясно изцеден сок или като лека следобедна закуска.

Млечните продукти

Прясното и киселото мляко могат да бъдат добри за зрението. Те съдържат витамин А, както и цинк. Витамин А е известен с това, че защитава роговицата, докато цинкът му помага да се транспортира от черния дроб до очите. Този важен минерал подобрява нощното виждане и предотвратява катаракта.

Снимка: iStock

Млечните продукти от свободно отглеждани крави, които пасат свежа трева, осигуряват най-голяма полза за здравето на очите. Те могат да се консумират през целия ден под формата на айран с храната или като добавка към кафето и чая. Киселото мляко е добър вариант и за закуска.

Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.