Много хора възприемат плодовете като универсално здравословна храна. Но доколко това е вярно за онези, които следят нивата на кръвната си захар или имат диабет? 

Според редица специалисти по метаболитно здраве, включително д-р Судхир Кумар от Хайдерабад, отговорът е, че не всички плодове са безопасни за всеки. Някои от тях могат да повишат рязко глюкозата в кръвта и да доведат до непредвидени последици, ако се консумират без контрол, пише изданието Economic Times.

Проучвания подчертават, че някои плодове с висок гликемичен индекс (ГИ) и високо съдържание на фруктоза могат да нарушат контрола върху кръвната захар и да допринесат за развитие на инсулинова резистентност.

Други изследвания посочват, че изборът на плодове с нисък ГИ може да подпомогне гликемичния контрол, особено при хора с диабет тип 2.

Кои плодове да консумираме умерено при диабет?

Плодовете с висок ГИ и високо съдържание на захар са вкусни, но могат да доведат до рязко повишаване на нивата на глюкоза. Такива плодове трябва да се консумират умерено и винаги с контрол върху порцията.

Снимка: Canva

Сред тях попадат:

  • Банани и манго – богати на захари и скорбяла, които ускоряват покачването на кръвната захар. Изследване от Harvard Health показва, че бананът има гликемичен индекс около 62, а мангото 51, което ги поставя в средновисоката зона.
  • Грозде и диня – макар че съдържат антиоксиданти, имат висок ГИ (около 72 при динята), което ги прави неподходящи за честа консумация от хора с диабет.
  • Киви и портокали, имат по-нисък ГИ (прибл. 50), но при прекомерна консумация могат да окажат влияние върху кръвната захар, особено под формата на сок.
  • Сушени плодове (стафиди, фурми) и плодови сокове (дори 100%) – лишени от фибри, тези форми концентрират захарите и водят до бърз пик в кръвната захар. CDC предупреждава, че е по-здравословно да се предпочитат пресни плодове.
  • Ананас и захарна тръстика – съдържат бързо усвояеми въглехидрати.

Важно е да се отбележи, че баланса е най-важен. Препоръчителната порция при такива плодове е около 80-100 г и в рамките на дневния калориен баланс.

Плодове с нисък гликемичен индекс за по-добър контрол на кръвната захар

Изборът на плодове с нисък гликемичен индекс позволява по-плавно усвояване на въглехидратите и по-стабилни нива на кръвната захар. Тези плодове също са богати на фибри, витамини и антиоксиданти.

Снимка: Canva

Сред тях попадат:

  • Ягоди, боровинки, малини, къпини – освен че са с много нисък гликемичен индекс (прибл. 25-40), съдържат антоцианини, които според проучване имат антидиабетично действие.
  • Ябълки и круши – съдържат разтворими фибри (пектин), които подпомагат забавянето на усвояването на захарите.
  • Череши (пресни, неподсладени) – според проучване консумацията на череши е свързана с по-нисък риск от възпаление и подобрен гликемичен контрол.
  • Праскови и сливи – с ниско съдържание на захар и полезни фитонутриенти, подпомагащи контрола на кръвната захар.

Възможни алтернативи според сезона

Особено интересни алтернативи са плодовете, които традиционно се консумират в неузряло състояние, като джакфрут, папая и гуава. Според коментари в публикацията на д-р Кумар, тези плодове в зелено или полуузряло състояние имат ниско съдържание на фруктоза и са подходящи за включване в салати или ястия. Това се потвърждава от проучване, в което незрял банан съдържа ензими с по-нисък процент прости захари, което го прави подходяща за хора, които контролират кръвната си захар.

 

Снимка: bTV Media Group

Друго интересно предложение са гуавата и джакфрутът, които съдържат повече фибри и по-ниско съдържание на захар в сравнение със зрелите им версии. Консумацията им е популярна в Азия като част от диети за превенция на диабета.

Индивидуалните нужди могат да варират. Видът и количеството плодове трябва да се съобразят с нивото на физическа активност, теглото и общото здравословно състояние. Д-р Кумар подчертава важността на консултацията със специалист преди да се предприемат промени в хранителния режим, особено при хора с диагностицирани метаболитни заболявания.

Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.