Топ 5 причини защо авокадото е най-добрата храна за мозъка

Освен полезно за отслабване, вижте още какви ползи има за организма, ако всеки ден ядете по един плод
Топ 5 причини защо авокадото е най-добрата храна за мозъка

Авокадото продължава да печели все повече популярност и да се превръща в супер храна. 

Със своите изключително ценни хранителни вещества авокадото се нарежда на едно от челните места по здравословни ползи за организма.

То съдържа фолиева киселина, витамин К, калий и витамин В5. Но от изключителна важност е високото съдържание на мононенаситени и полиненаситени мазнини, както и фибри.

Освен като добра съставка за здравословно хранене, се счита, че авокадото дори може да повиши настроението, благодарение на богатото съдържание на фолат – витамин от група B. Хората, които не получават достатъчно от този витамин, може да са по-склонни към депресия.

Консумацията на авокадо и връзката с мозъка

Благодарение на високото си съдържание на здравословни мазнини, авокадото подпомага здравето на сърцето и мозъка, пише TimesofIndia

Според проучване, публикувано от PubMed (американската медицинска база данни), тези, които консумират авокадо редовно, имат значително повишение на серумните концентрации на лутеин. 

Лутеинът е каротеноиден антиоксидант, който се натрупва в мозъка и е свързан с когнитивни ползи.

Снимка: iStock

Друго проучване на Медицинския център на Университета в Канзас, което изследва данни от Националното проучване за здраве и хранене (NHANES), посочва, че възрастните хора, които редовно консумират авокадо, имат по-добри когнитивни способности.

Колко авокадо да ядем, за да има полза

Включването на половин до едно авокадо на ден в хранителния ви прием, може да помогне за предпазване от проблеми с мозъка.

Според проучване на списание Nutrients хората, които ядат по едно авокадо на ден в продължение на шест месеца, показват значително подобрение в работната памет.

Изследователите отдават ползата върху човешкия мозък именно заради високите нива на лутеин, който след консумация се натрупва в мозъка ни. 

Разбира се, ако ще добавяте повече авокадо към препечените си филийки и салати, трябва да имате предвид и калориите му – около 322 в един плод.

Хранителна стойност на авокадото

Както вече споменахме, авокадото има много калории. В едно средно голямо авокадо (например 100 грама) има около 160-220 калории. 

Авокадото е богато на мазнини. Но именно мононенаситените мазнини, които са „добри“ мазнини, помагат за понижаване на лошия холестерол

Авокадото предлага близо 20 витамина и минерала. Така че в порция от 100 грама получавате:

  • 2 грама протеини
  • 1.83 грама нетни въглехидрати
  • 6.70 грама фибри
  • 14.66 грама мазнини (9.80 гр. мононенаситени)
  • 485 милиграма калий
  • 81 микрограма фолат
  • 0,257 милиграма витамин B6
  • 10 милиграма витамин C
  • 2,07 милиграма витамин E

Освен това, авокадото е достатъчно засищаща храна. Проучване показва, че хората, които ядат половин прясно авокадо към обяда си, почти не проявяват признаци на глад в следващите 3 часа в сравнение с тези, които не ядат авокадо.

Помага за здравето на очите

Авокадото съдържа лутеин и зеаксантин, които поглъщат светлинните вълни, които могат да навредят на зрението. Хората, които консумират храни, богати на тези антиоксиданти, по-рядко страдат от макулна дегенерация – водещата причина за слепота при възрастните хора.

Снимка: iStock

Повечето от антиоксидантите в авокадото се намират в по-тъмнозелената месеста част, която е най-близо до кората.

Пълно с антиоксиданти

Авокадото е един от най-добрите източници на лутеин – каротеноиден антиоксидант, който се натрупва в мозъка. Лутеинът е свързан с по-добри когнитивни функции, подобрена памет и по-бърза скорост на обработка. 

Авокадото също така подпомага производството на глутатион, ключов антиоксидант, който предпазва мозъчните клетки от оксидативно увреждане. То съдържа и витамин Е, мастноразтворим антиоксидант, известен със защитата на невроните и потенциалното забавяне на когнитивния спад при възрастни хора.

Подпомага функцията на невротрансмитерите

То е богато на витамин B6, който е от решаващо значение за синтеза на невротрансмитери като серотонин, допамин и GABA. Тези химикали регулират настроението, съня, фокуса и реакцията на стрес.

Те са богати и на фолат, който помага при метилирането, биохимичен процес, необходим за мозъчната сигнализация и производството на невротрансмитери, което допълнително помага за подобряване на здравето на мозъка.

Стабилизиране на кръвната захар

Тъй като авокадото съдържа много малко нетни въглехидрати - по-малко от 2 грама на 100 грама плод, то оказва минимално влияние върху нивата на кръвната захар.

Снимка: istockphoto.com

Мононенаситените мазнини в авокадото забавят храносмилането и усвояването на захарите, предотвратявайки скокове на кръвната захар след хранене.

Освен това мазнините и антиоксидантите в авокадото могат да повишат инсулиновата чувствителност, помагайки на тялото да използва инсулина по-ефективно. 

Също така, когато се добави към храни с високо съдържание на въглехидрати, като препечен хляб или ориз, авокадото може да намали общото гликемично натоварване на храната, което води до по-плавно покачване на кръвната захар.

Полезно е срещу възпаления

Авокадото съдържа олеинова киселина, същата противовъзпалителна мазнина, която се намира в зехтина, която помага за понижаване на възпалителните маркери като CRP (C-реактивен протеин) в организма.

Те са богати и на витамин Е, витамин С и каротеноиди – като лутеин и зеаксантин, които помагат за неутрализиране на свободните радикали, които предизвикват възпаление и увреждат клетките.

Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.