Авокадото продължава да печели все повече популярност и да се превръща в супер храна.
Със своите изключително ценни хранителни вещества авокадото се нарежда на едно от челните места по здравословни ползи за организма.
То съдържа фолиева киселина, витамин К, калий и витамин В5. Но от изключителна важност е високото съдържание на мононенаситени и полиненаситени мазнини, както и фибри.
Освен като добра съставка за здравословно хранене, се счита, че авокадото дори може да повиши настроението, благодарение на богатото съдържание на фолат – витамин от група B. Хората, които не получават достатъчно от този витамин, може да са по-склонни към депресия.
Консумацията на авокадо и връзката с мозъка
Благодарение на високото си съдържание на здравословни мазнини, авокадото подпомага здравето на сърцето и мозъка, пише TimesofIndia.
Според проучване, публикувано от PubMed (американската медицинска база данни), тези, които консумират авокадо редовно, имат значително повишение на серумните концентрации на лутеин.
Лутеинът е каротеноиден антиоксидант, който се натрупва в мозъка и е свързан с когнитивни ползи.
Друго проучване на Медицинския център на Университета в Канзас, което изследва данни от Националното проучване за здраве и хранене (NHANES), посочва, че възрастните хора, които редовно консумират авокадо, имат по-добри когнитивни способности.
Колко авокадо да ядем, за да има полза
Включването на половин до едно авокадо на ден в хранителния ви прием, може да помогне за предпазване от проблеми с мозъка.
Според проучване на списание Nutrients хората, които ядат по едно авокадо на ден в продължение на шест месеца, показват значително подобрение в работната памет.
Изследователите отдават ползата върху човешкия мозък именно заради високите нива на лутеин, който след консумация се натрупва в мозъка ни.
Разбира се, ако ще добавяте повече авокадо към препечените си филийки и салати, трябва да имате предвид и калориите му – около 322 в един плод.
Хранителна стойност на авокадото
Както вече споменахме, авокадото има много калории. В едно средно голямо авокадо (например 100 грама) има около 160-220 калории.
Авокадото е богато на мазнини. Но именно мононенаситените мазнини, които са „добри“ мазнини, помагат за понижаване на лошия холестерол
Авокадото предлага близо 20 витамина и минерала. Така че в порция от 100 грама получавате:
- 2 грама протеини
- 1.83 грама нетни въглехидрати
- 6.70 грама фибри
- 14.66 грама мазнини (9.80 гр. мононенаситени)
- 485 милиграма калий
- 81 микрограма фолат
- 0,257 милиграма витамин B6
- 10 милиграма витамин C
- 2,07 милиграма витамин E
Освен това, авокадото е достатъчно засищаща храна. Проучване показва, че хората, които ядат половин прясно авокадо към обяда си, почти не проявяват признаци на глад в следващите 3 часа в сравнение с тези, които не ядат авокадо.
Помага за здравето на очите
Авокадото съдържа лутеин и зеаксантин, които поглъщат светлинните вълни, които могат да навредят на зрението. Хората, които консумират храни, богати на тези антиоксиданти, по-рядко страдат от макулна дегенерация – водещата причина за слепота при възрастните хора.
Повечето от антиоксидантите в авокадото се намират в по-тъмнозелената месеста част, която е най-близо до кората.
Пълно с антиоксиданти
Авокадото е един от най-добрите източници на лутеин – каротеноиден антиоксидант, който се натрупва в мозъка. Лутеинът е свързан с по-добри когнитивни функции, подобрена памет и по-бърза скорост на обработка.
Авокадото също така подпомага производството на глутатион, ключов антиоксидант, който предпазва мозъчните клетки от оксидативно увреждане. То съдържа и витамин Е, мастноразтворим антиоксидант, известен със защитата на невроните и потенциалното забавяне на когнитивния спад при възрастни хора.
Подпомага функцията на невротрансмитерите
То е богато на витамин B6, който е от решаващо значение за синтеза на невротрансмитери като серотонин, допамин и GABA. Тези химикали регулират настроението, съня, фокуса и реакцията на стрес.
Те са богати и на фолат, който помага при метилирането, биохимичен процес, необходим за мозъчната сигнализация и производството на невротрансмитери, което допълнително помага за подобряване на здравето на мозъка.
Стабилизиране на кръвната захар
Тъй като авокадото съдържа много малко нетни въглехидрати - по-малко от 2 грама на 100 грама плод, то оказва минимално влияние върху нивата на кръвната захар.
Мононенаситените мазнини в авокадото забавят храносмилането и усвояването на захарите, предотвратявайки скокове на кръвната захар след хранене.
Освен това мазнините и антиоксидантите в авокадото могат да повишат инсулиновата чувствителност, помагайки на тялото да използва инсулина по-ефективно.
Също така, когато се добави към храни с високо съдържание на въглехидрати, като препечен хляб или ориз, авокадото може да намали общото гликемично натоварване на храната, което води до по-плавно покачване на кръвната захар.
Полезно е срещу възпаления
Авокадото съдържа олеинова киселина, същата противовъзпалителна мазнина, която се намира в зехтина, която помага за понижаване на възпалителните маркери като CRP (C-реактивен протеин) в организма.
Те са богати и на витамин Е, витамин С и каротеноиди – като лутеин и зеаксантин, които помагат за неутрализиране на свободните радикали, които предизвикват възпаление и увреждат клетките.
Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.