Кайсиевата ядка е семето в центъра на костилката на плода. То съдържа съединение, наречено амигдалин или лаетрил, смятано в миналото за потенциално средство за лечение на рак. 

Днес науката не е съгласна напълно с това твърдение. Някои клетъчни изследвания показват, че свойствата на кайсиевите ядки могат да имат противораково действие. Въпреки това продуктите, които ги съдържат имат високи нива на амигдалин, токсично съединение, което може да предизвика симптоми на отравяне с цианид, пише онлайн изданието Healthline.

Какво казват изследванията за амигдалина в ядките на кайсиевите костилки?

Потенциалното противораково съединение в кайсиевите ядки е циановодород, който идва от амигдалина, обяснява изследване публикувано в The American National Library of Medicine. Амигдалинът се съдържа и в костилки на други плодове, като праскови, сливи и череши.

Въпреки че някои изследвания подкрепят потенциалното противораково действие на амигдалина, няма достатъчно достоверни научни изследвания, включително изследвания върху животни и клинични изпитвания с участието на хора, които да го докажат, твърди рецензия публикувана в International Journal of Molecular Science. 

Изследванията върху клетки извън живи организми (in vitro) показват, че противораковата активност на амигдалина може да включва способността му да влияе върху клетъчния цикъл и имунния отговор. Освен това може да насърчава клетъчната смърт и увреждане.

Изследванията инвитро разглеждат потенциалните ефекти на амигдалина върху рак на следните органи:

  • бял дроб
  • гърда
  • простата
  • колоректален
  • шийка на матката
  • стомашно-чревен тракт

Снимка: Canva

Проучванията върху животни и клиничните изпитвания с участието на хора са ограничени, а резултатите от настоящите проучвания са противоречиви. 

Основното притеснение относно използването на амигдалин за борба с рака при хората е, че метаболитите на амигдалина могат да се превърнат в циановодородна киселина, която може да се натрупа и да има токсични ефекти, обясняват експертите.

Авторите на анализа твърдят, че са необходими допълнителни изследвания, за да се намери нетоксична форма на амигдалина. Това ще помогне на специалистите да разберат дали е безопасно да го използват в комбинация с други методи за лечение на рак, като химиотерапията.

Рискове и странични ефекти на кайсиевите ядки

В страните от Европейския съюз, включително България, лаетрилът (полусинтетична форма на амигдалина) не е одобрен за медицинска употреба. Той се произвежда основно извън ЕС, най-често в страни като Мексико, където липсва строг контрол върху качеството и съдържанието на препарата. Поради това няма гаранция за безопасността или чистотата на предлаганите продукти, а вносът и разпространението им в рамките на Европейския съюз са забранени или силно ограничени.

Европейски здравни институции подчертават, че при разграждане в организма амигдалинът може да освободи циановодородна киселина (синилна киселина), изключително токсично вещество за човешкото тяло. Документирани са сериозни странични ефекти:

  • Главоболие.
  • Замаяност.
  • Гадене и повръщане.
  • Увиснал горен клепач.
  • Синя или сива кожа: От липсата на кислород в кръвта (това може да е по-видимо по дланите, стъпалата, устните или венците при хората с по-тъмна кожа).
  • Увреждане на черния дроб.
  • Увреждане на нервите: Това може да повлияе на способността за ходене.
  • Треска.
  • Изпадане в кома.
  • В редки случаи смърт

Снимка: Canva

Ако забележите някакви странични ефекти след консумация на кайсиеви ядки или лаетрил, специалистите подчертават, че е важно да се потърси медицинска помощ. Нежеланите реакции от приема на лаетрила може да се влошат, когато:

  • Веществото се приема през устата.
  • Висок прием на някои плодове и зеленчуци, като целина, моркови или бобови кълнове.
  • Консумация на голямо количество сурови бадеми или смачкани плодови костилки.
  • Твърде много витамин С в организма.

Предупреждения на Европейската агенция по лекарствата (EMA) за амигдалин

Европейската агенция по лекарствата (EMA) и националните здравни органи в държавите членки на ЕС, включително България, не препоръчват употребата на амигдалин или неговата производна форма лаетрил за лечение на рак или каквото и да било друго заболяване. Причината е липсата на научно доказана ефективност и сериозният риск от токсични реакции при прием.

1 голяма или 3 малки сурови кайсиеви ядки могат да превишат допустимата дневна доза на цианид, особено при деца…“, твърдят от агенцията.

През май 2024 г., във връзка с постъпили сигнали за опасни продукти с кайсиеви ядки и амигдалин, европейски регулаторни органи публикуваха предупреждение към потребителите със следните препоръки:

  • Да прекратят незабавно употребата на тези продукти и да ги изхвърлят безопасно;

  • Да се консултират с медицински специалист, ако вече са ги консумирали, независимо дали имат симптоми;

  • Да потърсят спешна медицинска помощ, ако изпитат признаци на отравяне.

Има ли полза от кайсиевите ядки?

Кайсиевите ядки съдържат редица полезни хранителни вещества, сред които протеини, фибри, въглехидрати и флавоноиди. Тези съединения могат да допринасят за антиоксидантната активност на ядките и да спомагат за неутрализирането на свободните радикали в организма, твърди научен анализ, публикуван през 2023 г.

Освен това се разглежда потенциалната им роля за намаляване на оксидативния стрес, което може да доведе до понижаване на риска от някои хронични заболявания.

Други ползи, които откриват експертите са следните:

Подпомагат здравето на сърцето: Кайсиевите ядки съдържат пангамова киселина, която може да намали стреса върху сърдечно-съдовата система и да помогне при исхемична болест на сърцето. Редовната консумация на малки количества кайсиеви ядки може да понижи кръвното налягане и да намали риска от атеросклероза, инфаркт и инсулт.

Подобряват дихателното здраве: Активните съставки в ядките действат като отхрачващи средства и намаляват чувствителността към алергени. Това може да облекчи симптомите на астма и възпаление в гърлото.

Подобряват храносмилането: Кайсиевите ядки са богати на здравословни мазнини, протеини и фибри, което подпомага ситостта и редовната перисталтика. Фибрите прочистват червата от токсини и намаляват запека, подуването и спазмите.

Снимка: Canva

Полезни за кожата: Кайсиевите ядки имат леко ексфолиращо действие и помагат за отстраняване на мъртвите клетки. Маслото от кайсиеви ядки е богато на мастни киселини и витамини A и E, които хидратират и подхранват кожата.

Въпреки това авторите на анализа от 2023 г. по темата откриват, че рисковете от амигдалина може да надвишават всички ползи. Ето защо, ако смятате да добавите кайсиеви ядки към диетата си, препоръчително е първо да се консултирате с медицински специалист, подчертават експертите. 

На този етап доказателствата за противоракови свойства на амигдалина се базират главно на лабораторни изследвания in vitro, без потвърждение от мащабни клинични проучвания. Въпреки наличието на биоактивни вещества и хранителни ползи, кайсиевите ядки крият реален риск от цианидно отравяне при неправилна или прекомерна консумация. Европейските здравни институции не одобряват използването им за терапевтични цели.

Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.