Отдавна е доказано, че различните видове ядки са изключително полезни за здравето. Съдържанието на пpoтeини, здpaвocлoвни мaзнини, фибpи, витaмини, както минepaли и aнтиoĸcидaнти, ги превръща в безценни за организма ни.
Кои ядки са по-здравословни – бадемите или шамфъстъкът? Докато бадемите са предпочитана закуска за хора, които искат да добавят протеини и фибри към диетата си, шамфъстъкът сякаш остава на втори план.
И двата вида ядки обаче имат почти идентични количества основни хранителни вещества, пише Today.com. Но нека отговорим на въпроса – кои ядки са най-полезни за здравето, бадемите или шамфъстъкът?
Хранителна информация за бадемите
Само 30 грама безсолни бадеми осигуряват:
- 160 калории
- 6 грама протеин
- 14 грама мазнини
- 6 грама въглехидрати
- 4 грама фибри
Хранителна информация за шамфъстъка
В 30 грама безсолни шамфъстъци ще намерите:
- 162 калории
- 6 грама протеин
- 13 грама мазнини
- 8 грама въглехидрати
- 3 грама фибри
Каква е разликата между бадемите и шамфъстъка
Шамфъстъкът е ниско храстовидно дълголетно дърво, което за първи път е култивирано в Западна Азия (Иран, Туркменистан и Афганистан, а впоследствие е пренесен към Средиземноморието. Плодът не е точно ядка, а по-скоро от вида на костилковите плодове – с твърда белезникава костилка, съдържаща удължена ядка, която става за консумация.
Бадемът е дребно широколистно дърво от семейство Розови (Rosaceae), като така се нарича самият плод на дървото. При бадема няма традиционната сладка месеста външна част, покриваща костилката на други представители на род Сливи, а има дебела кожа, която обвива костилката и ядката, и е ядлива.
Шамфъстъкът и бадемът се различават по цвят, размер и вкус. Шамфъстъкът има гладка текстура и сладък, понякога землист вкус, докато бадемите имат землист вкус, а кожата им може да има горчив вкус.
Протеини в бадемите и шамфъстъка
Повечето възрастни трябва да се стремят да приемат между 20 и 40 грама протеин на всяко хранене. И макар че ядките няма да са най-големият източник на протеини във вашата диета (особено ако ядете повече месо), те съдържат повече от този важен макронутриент, отколкото си мислите.
Както бадемите, така и шамфъстъкът се считат за едни от най-богатите на протеини ядки.
Всъщност, двата вида ядки тук си приличат - порция от 30 грама безсолни натурални бадеми или шамфъстък ще ви осигури 6 грама засищащ, енергизиращ протеин.
Фибри в бадемите и шамфъстъка
Диетичните фибри осигуряват добро здраве на червата и помагат за намаляване на риска от хронични здравословни проблеми, включително колоректален рак.
Също така, фибрите са другото важно хранително вещество, когато става въпрос за ситост, а това означава, че ви помагат да останете сити по-дълго след хранене.
За щастие и двата вида ядки съдържат печеливша комбинация от протеини и фибри.
Шамфъстъкът осигурява солидните 3 грама фибри на порция, а бадемите – един грам повече. Макар и двата вида ядки да са добър вариант за получаване на комбинация от протеини и фибри, бадемите получават леко предимство, когато става въпрос за фибри.
Витамини, минерали и други хранителни вещества в бадемите и шамфъстъците
Подобно на много растителни източници на протеини, ядките са пълни с други микроелементи, включително важни витамини и минерали, както и антиоксидантни съединения.
Бадемите са известни като чудесен източник на витамин Е, осигуряващ почти половината от дневната ви стойност в порция от 30 грама. Той има антиоксидантни свойства и е полезен за здравето на кожата. В бадемите ще откриете и достатъчно добра доза магнезий, който подпомага съня, здравето на сърцето и контрола на кръвната захар.
Междувременно, шамфъстъкът получава своя ярък зелен цвят, благодарение на многото полезни растителни съединения, които съдържа. По-специално, цветът идва от лутеин и зеаксантин, които са противовъзпалителни съединения, подпомагащи здравето на очите и мозъка.
Шамфъстъкът е богат и на витамини от група В и подпомага съня като естествен източник както на мелатонин, така и на триптофан.
Кое е по-полезно – бадеми или шамфъстък?
Бадемите и шамфъстъкът са здравословни, питателни растителни източници на протеин, полезни за червата фибри и основни хранителни вещества и антиоксиданти.
Те имат почти еднакви количества протеини, фибри, мазнини и калории на порция, така че едното не е по-добро или по-лошо спрямо другото.
„И не бива да се чувствате така, сякаш трябва да избирате между бадеми и шамфъстък", коментира Натали Рицо, регистриран диетолог и редактор по храненето.
Но ако по някаква причина можете да изберете само едното или другото, имайте предвид, че бадемите имат малко повече фибри от шамфъстъка. Така че, тези, които са фокусирани върху постигане на определено количество фибри, може да открият, че бадемите им помагат да постигнат дневния си брой малко по-лесно от шамфъстъка.
Но от друга страна шамфъстъкът може да бъде полезна част от храненето заради високото съдържание на някои допълнителни антиоксиданти.
А също така, шамфъстъкът е една от най-здровословните ядки за отстлабване. Причината е, че той е по-малък от другите богати на протеини ядки, което означава, че можете да ядете повече шамфъстък на 1 порция (30 грама), отколкото с бадеми.
Но, наистина, не е нужно да избирате. Най-добрият вариант е да консумирате голямо разнообразие от ядки редовно, за да извлечете максимума от всеки един вид.
Добре е да следите за натрия в осолените ядки, защото ако например – в безсолните бадеми на 100 грама има само 1 грам натрий, при същото количество, но вече осолено, натрият скача на 498 мг. Прекаленото количество на солени ядки може да навреди на здравето ви.
Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.