Консумацията на пет накиснати бадема на гладно всяка сутрин предлага множество ползи за здравето. Тези богати на хранителни вещества ядки подпомагат храносмилането, стабилизират кръвната захар и насърчават контрола на теглото.

Освен това, бадемите поддържат здравето на сърцето и мозъка, укрепват костите, предотвратяват преждевременното стареене и стимулират имунната система, благодарение на подобреното им усвояване на хранителни вещества, когато се консумират по този начин.

Бадемите са най-леснодостъпните, универсални и здравословни ядки. Те могат да се консумират всеки ден и имат изобилие от ползи за вашето здраве, пише TimesOfIndia. Бадемите са изключително богати на витамини, минерали и здравословни мазнини.

Хранителна информация за бадемите

В сравнение с други ядки, бадемите имат най-високи или почти най-високи количества фибри, протеини, мононенаситени и полиненаситени мазнини, магнезий, калций, желязо и фолат, наред с други хранителни вещества.

 

В 100 грама (g) сурови бадеми, около три четвърти от чаша, ще получите следните хранителни вещества:

  • Калории: около 600
  • Мазнини: 51,1 г.
  • Фибри: 10,8 г.
  • Протеини: 21,4 г.
  • Биотин: 57 микрограма
  • Калций: 254 милиграма
  • Фосфор: 503 милиграма
  • Магнезий: 258 милиграма
  • Мед: 0,91 милиграма

Добавянето на сол към тези бадеми и изпичането им ви дава следните хранителни вещества:

  • Калории: около 640
  • Мазнини: 57,8 г.
  • Фибри: 11 г.
  • Калций: 273 милиграма
  • Фосфор: 456 мг.
  • Магнезий: 258 мг.
  • Мед: 0,87 мг.

Звезден хранителен профил

Бадемите съдържат значително количество диетични фибри, които насърчават здравословното храносмилане, когато се консумират на гладно.

Това помага за стимулиране на храносмилателния тракт и осигурява редовно изхождане. 

Здравословните мазнини и фибрите в бадемите подготвят храносмилателната система да усвоява по-добре витамините и минералите през целия ден.

Това подобрено усвояване на хранителни вещества помага на тялото да увеличи максимално ползите от други хранения по-късно през деня.

Защо трябва да консумираме бадемите накиснати

Самата обелка на бадемите е богата на танини – сложни полифенолни съединения, които трудно се разграждат.

Едно от свойствата на въпросните танини е да свързват протеините и други органични съединения, но това прави по-трудно усвояването на ценните вещества от ядките.

Когато накиснем бадемите за няколко часа, обелката им абсорбира част от водата и така много по-лесно се отделя от самата ядка. А това помага за по-доброто усвояване на всички полезни вещества от бадема от страна на организма.

Контрол на захарта, висока енергия

Тези ядки имат нисък гликемичен индекс и са богати на здравословни мазнини, протеини и фибри. Консумацията им сутрин помага за стабилизиране на нивата на кръвната захар и предотвратява внезапни скокове и спадове.

Когато се ядат на празен стомах, бадемите осигуряват постепенна и устойчива енергия. Това помага за поддържане на фокус и енергийни нива през цялата сутрин, без да се налагат допълнителни закуски в средата на деня.

Подходящи са за отслабване

Ако често сте гладни, опитайте да изядете 5 бадема сутрин. Те ще ви дадат устойчива енергия през целия ден, без желание да ядете нездравословна храна или да прехапвате ненужно следобед.

Консумацията на бадеми в началото на деня може да ви помогне, като ви засити, което ще намали глада ви. Бадемите са на ваша страна, когато опитвате хранителен режим и искате да поддържате здравословно тегло.

Помагат на сърцето и мозъка

Бадемите съдържат мононенаситени мазнини, които поддържат здравето на сърцето. Сутрешната консумация може да помогне за понижаване на нивата на лошия холестерол, като същевременно повишава добрия холестерол.

Ако често се чувствате дезориентирани и страдате от мозъчна мъгла, опитайте да ядете по 5 накиснати бадема всеки ден.

Тези ядки са отлични източници на хранителни вещества, необходими за здравето на мозъка, включително витамин Е, рибофлавин и L-карнитин. Консумацията им може да подобри когнитивните функции, паметта и концентрацията.

По-здрави кости

Костите са склонни да губят калций с напредване на възрастта. Така при навлизане в определен период от живота укрепването на костната система се превръща в основна грижа.

Съдържанието на калций, магнезий и фосфор в бадемите допринася за здравето на костите. Тези хранителни вещества се абсорбират по-добре, когато се консумират на празен стомах, което още повече увеличава ползите им.

Предотвратяват преждевременното стареене

Стареенето е неизбежно, но здравословното хранене може да го забави. Бадемите съдържат витамин Е и антиоксиданти, които предпазват кожата от увреждане от свободните радикали. 

Консумацията на бадеми сутрин може да насърчи здравата, сияйна кожа, като подобри задържането на влага и намали признаците на стареене.

Витамините, минералите и антиоксидантите в бадемите подпомагат функцията на имунната система.

Консумацията им на празен стомах позволява по-добро усвояване на тези хранителни вещества, засилва имунния отговор и помага за предотвратяване на инфекции и заболявания.

Рисковете от бадеми

Има малко рискове от консумацията на бадеми. Те могат да причинят сериозна и потенциално животозастрашаваща реакция при хора с алергия към бадеми. Не яжте бадеми, ако сте алергични към тях или имате алергия към ядки.

Дъвчете внимателно. Бадемите могат да представляват опасност от задавяне. Не давайте цели бадеми на деца под 4-годишна възраст.

Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.