Тиквата е една от най-масово отглежданите култури по нашите ширини. Освен че е много вкусна, тя е и изключително полезна за здравето.
Известна е с това, че съдържа множество витамини и минерали – витамин А, С и Е, рибофлавин, калий, мед, манган, тиамин, фолат, желязо, ниацин и фосфор. Ето защо през по-студените месеци от годината тиквата присъства на трапезата ни почти ежедневно.
Специалистите по хранене и диететика твърдят, че ползите от консумацията на тиква са наистина многобройни. Освен че ни пази от грипните вируси, тя се грижи и за доброто функциониране на стомашно-чревния ни тракт, защото е богат източник на фибри.
Съдържанието им е повече от това, което може да се набави при изяждането на две филийки пълнозърнест хляб. И за разлика от тестените изделия е нискокалорична, тъй като съдържа доста вода, което пък на свой ред означава, че подпомага хидратацията на организма, поддържайки го в добра форма през зимата.
Подобрява зрението
Оранжевият цвят на тиквата се дължи на количеството бета-каротин, който се превръща във витамин А, попадайки в организма. Витаминът е полезен за очите и е изключително важен за ретината. Една порция тиква съдържа над 200% от препоръчителния дневен прием на витамин А, което я прави изключително полезна за зрението и здравето на очите. Освен това тя съдържа лутеин и зеаксантин – антиоксиданти, които предотвратяват катарактата и могат да забавят развитието на дегенерацията на макулата.
Стимулира имунитета
Един от възможните начини човек да държи грипните вируси далеч от себе си през зимата е да хапва поне 2-3 пъти седмично тиква. Тя е идеален начин за подсилване на имунната система, защото е добър източник на витамини и минерали. Например витамините А и С помагат на тялото да се пребори с вирусите и инфекциите. А антиоксидантите, които се съдържат в нея, също така подпомагат бързото възстановяване при настинка. Тиквата е идеален десерт за малки и големи, особено ако е запечена с мед и орехи.
Поддържа кожата млада
Една от причините тиквата да подобрява състоянието на кожата и да я държи млада и стегната се дължи на съдържанието на бета-каротин в нея. За него се знае, че предпазва лицето от слънчевите лъчи, причиняващи неравности и бръчки. Ето защо специалистите я препоръчват на всички запалени скиори, които също са изложени на пагубното действие на слънцето, независимо от снега и студа. Не е за пренебрегване и фактът, че тиквата участва също така като компонент в някои от маските за здрава кожа на лицето, като я ексфолира и успокоява.
Детоксикира черния дроб
За тиквата е известно още, че повишава способността на организма да се прочиства от шлаки и токсини. Това нейно ценно качество се дължи на богатото съдържание на растителен пектин. Особено подходяща храна е за децата и възрастните, които са склонни към запек. В народната медицина се препоръчва при редица проблеми, свързани с храносмилателния тракт – тя действа добре на черния дроб и дебелото черво.
Намалява риска от рак
Съдържанието на бета-каротин в тиквата помага за очите и кожата, както вече стана ясно, но и се бори успешно с рака. Редица изследвания показват, че хората, които я консумират по-често, имат по-малка вероятност от някои видове злокачествени заболявания – като например тумори в белия дроб или опасно уголемяване на простатата. Витамините А и С също действат като щитове и пазят клетките от неправомерно делене.
Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.