Разновидност на хумуса е новата суперхрана: Помага на деца и бременни

Хумусът помага за добро сърдечно здраве, контрол на кръвнаха захар и е подходящ за хора с алергии, тъй като не съдържа глутен
Разновидност на хумуса е новата суперхрана: Помага на деца и бременни

Хумус с месо може да се окаже новата протеинова суперхрана. Това показва проучване на Foods, което оценява физикохимичните, хранителните и структурните характеристики на хумуса, но не на традиционния (само от нахут и тахан), а на хумус на месна основа.

Въпросният нов вид хумус е комбинация от традиционния продукт, но със смляно агнешко месо и натриев бисулфат (добавка, общопризната като безопасна, която е силно антимикробно средство), пише news-medical.

Защо се нуждаем от хумус на месна основа?

Хумусът е традиционен близкоизточен деликатес на основата на нахут с богат вкус и хранителен профил. Готовият за консумация хумус обаче може да е с високо съдържание на натрий, което е предпоставка за повишено кръвно налягане и повишен сърдечно-съдов риск.

Вторият проблем с готовия хумус е неговата алергенност. Алергени като пшеничен глутен могат да предизвикат леки до тежки алергични реакции при чувствителни хора.

Бионаличността на хранителни вещества като желязо, витамин B12 и цинк, използвани за обогатяване на предлагания в търговската мрежа готов за консумация хумус, често е по-ниска от тази от животински източници. Освен това количеството ферментиращи въглехидрати в нахута е високо, което може да доведе до дискомфорт от газове и подуване на корема при хора със синдром на раздразнените черва

Хумусът също така е уязвим към патогени като салмонела, ешерихия коли и листерия. Това стимулира изследванията за разработване на хумус на месна основа.

Снимка: pixabay

Червеното месо е богат източник на желязо и витамин B12, което е особено важно за деца, бременни жени, спортисти и възрастни хора. Комбинирането на бобови растения и месо може да предложи по-богато хранително ястие, съчетаващо фибри и фитохимикали с усвоими минерали и пълноценни аминокиселини.

Проучване на новия вид хумус

Екип от учени работи по нова формула на хумус на месна основа, използвайки натриев бисулфат като естествен консервант. Използвани са бутчета от три агнета с приблизително 85% постно съдържание. Семената от нахут са накиснати във вода за една нощ и след това сварени. Свареното агнешко месо, сварен нахут, зехтин, тахан, сол, лимонов сок, прясно смлян чесън и вода, са смесени до получаване на гладка паста. 

Хумусът на месна основа (50% нахут и 50% кайма от агнешко месо) с 0,4% натриев бисулфат като консервант е сравнен с традиционния хумус, но без натриев бисулфат или смляно агнешко месо.

С какво месният хумус е по-полезен от традиционния

Хумусът на месна основа показва 12,5% увеличение на общите калории, 20% увеличение на общите мазнини и 66,6% увеличение на протеините в сравнение с традиционния хумус. Първият също така има по-високи количества холестерол и наситени мазнини.

Резултатите показват, че докато традиционният хумус има повече въглехидрати, калций и фибри, хумусът на месна основа съдържа по-високо количество мазнини, протеини, наситени мазнини и желязо. 

Снимка: iStock

Изхождайки от проучването и сравнението, експертите са категорични, че комбинацията на съставки на месна и растителна основа – в случая хумус на месна основа, подпомага растежа и възстановяването на мускулите и може да бъде полезен за спортисти, малки деца и жени с по-високи хранителни нужди.

Защо хумусът е полезен сам по себе си?

Хумусът е не само вкусен, но е пълен с хранителни вещества и е изключително полезен. Съдържа малко количество растителен протеин, желязо и фолат, и двата от които са важни за вегетарианците и веганите, тъй като те може да не получават достатъчно от тях чрез храненето си.

Хумусът съдържа голямо разнообразие от витамини и минерали. Порция от 2 супени лъжици съдържа:

  • Калории: 82
  • Мазнини: 5,8 г
  • Протеини: 2,5 г
  • Въглехидрати: 5 г
  • Фибри: 2 г
  • Манган: 0,4 мг
  • Мед: 0,12 мг
  • Магнезий: 24,1 мг
  • Фосфор: 56,3 мг
  • Фолат: 12,2 мг
  • Желязо: 0,82 мг
  • Цинк: 0,5 мг
  • Тиамин (Витамин B1): 0,5 мг

Подпомага храносмилането

Хумусът е чудесен източник на диетични фибри, които могат да подобрят храносмилателното здраве. Той осигурява близо 2 г диетични фибри на порция от 2 супени лъжици (30 г), което е около 6% от препоръчителния дневен прием за фибри. Благодарение на съдържанието си на фибри, хумусът може да ви помогне да поддържате редовно изхождане. 

Снимка: Canva

Диетичните фибри също помагат за подхранването на здравословните бактерии, които живеят в червата. Част от фибрите в хумуса могат също да бъдат превърнати от чревните бактерии в късоверижната мастна киселина бутират. Тази мастна киселина помага за подхранването на клетките на дебелото черво и може да помогне за предпазване от рак на дебелото черво, пише healthline.

Може да помогне за контролиране на нивата на кръвната захар

Хумусът има нисък гликемичен индекс, което означава, че бавно освобождава захар в кръвния поток. Това се подпомага и от устойчивото нишесте, мазнините и протеините, които съдържа.

Подпомага сърдечното здраве

Сърдечните заболявания са водеща причина за смърт по целия свят. Освен нахут, хумусът е чудесен източник на полезни за сърцето мазнини от зехтин. Според анализ на над 92 000 души, замяната на маргарин, масло, майонеза и млечни мазнини с равно количество зехтин е свързана с 8%–34% по-нисък риск от обща и специфична за причината смърт.

Подпомага контрола на теглото

Изследвания от 2020 г. установяват, че включването на хумус в храненето може да подпомогне при отслабване, като насърчи по-добър контрол на апетита и намали общия дневен прием на храна в сравнение с други често консумирани храни.

Богатата на хранителни вещества комбинация от нахут и тахан предлага предимства като подобрен постпрандиален гликемичен контрол и по-здравословни нива на липиди на гладно, които са важни фактори за контрол на теглото и метаболитното здраве.

Не съдържа глутен, ядки и млечни продукти

Хората с хранителни алергии и непоносимост може да имат затруднения при намирането на храни, които да консумират и които да не причиняват неприятни симптоми. Домашно приготвеният хумус не съдържа глутен, ядки и млечни продукти, което го прави подходящ за хора със състояния като цьолиакия, алергии към ядки и непоносимост към лактоза.

Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.