Агнешкото месо, изключително богато на висококачествен протеин и основни минерали като желязо, цинк и витамин B12, предлага значителни ползи за здравето. 

Редовната му консумация може да подпомогне мускулния растеж, поддържането на мускулната функция и ефективно да предотврати анемия, пише Healthline.

Въпреки тези безспорни предимства, съществуват и аспекти, на които трябва да се обърне специално внимание, за да се избегнат потенциални рискове, свързани с консумацията на агнешко месо

Хранителна информация

Агнешкото месо е съставено главно от протеини, но съдържа и различни количества мазнини.

Порция печено агнешко месо от 100 грама осигурява следните хранителни вещества:

Снимка: Canva

  • Калории: 258.
  • Вода: 57%.
  • Протеини: 25,6 грама.
  • Въглехидрати: 0 грама.
  • Захар: 0 грама.
  • Фибри: 0 грама.
  • Мазнини: 16,5 грама.

Ползи за здравето от агнешкото месо

Като богат източник на витамини, минерали и висококачествени протеини, агнешкото месо може да бъде отличен избор за здравословен начин на хранене.

Поддържане на мускулите

Месото е един от най-добрите хранителни източници на висококачествен протеин. Всъщност, то съдържа всичките девет аминокиселини, от които се нуждаете.

Висококачественият протеин е много важен за поддържане на мускулната маса, особено при възрастни хора.

Недостатъчният прием на протеини може да ускори и влоши свързаното с възрастта мускулно атрофиране. Това увеличава рисковете от саркопения, неблагоприятно състояние, свързано с много ниска мускулна маса.

В контекста на здравословен начин на живот и адекватни упражнения, редовната консумация на агнешко месо или други храни с високо съдържание на протеини, може да помогне за запазване на мускулната маса.

Подобрена физическа активност

Агнешкото месо не само помага за запазване на мускулната маса, но може да бъде важно и за мускулната функция.

То съдържа аминокиселината бета-аланин, която тялото ви използва за производството на карнозин, вещество, необходимо за мускулната функция.

Снимка: Canva

Бета-аланинът се среща във високи количества в агнешко, говеждо и свинско. Високите нива на карнозин в човешките мускули са свързани с намалена умора и подобрена физическа активност.

Приемът на високи дози добавки с бета-аланин в продължение на 4-10 седмици е доказано, че причинява 40-80% увеличение на количеството карнозин в мускулите.

Превенция срещу анемия

Анемията е често срещано състояние, характеризиращо се с ниски нива на червени кръвни клетки и намален капацитет за пренос на кислород в кръвта. Основните симптоми включват умора и слабост.

Дефицит на желязо е основната причина за анемия, но може лесно да се избегне с подходящо хранене. Месото е един от най-добрите хранителни източници именно на желязо. 

Това обяснява защо вегетарианците са по-застрашени от анемия, отколкото хората, които консумират месо. 

Агнешко месо и сърдечни заболявания

Сърдечните заболявания са основна причина за преждевременна смърт. Това е група от неблагоприятни състояния, засягащи сърцето и кръвоносните съдове, включително инфаркт, инсулт или високо кръвно налягане.

Проучванията не са категорични относно връзката между консумацията на червено месо и сърдечните заболявания.

Някои проучвания установяват повишен риск от консумацията на големи количества, както преработено, така и необработено месо. Докато други отбелязват повишен риск само за преработеното месо. Няма твърди доказателства в подкрепа на тази връзка. 

Има няколко теории, които обясняват връзката между високия прием на месо и сърдечните заболявания. Една от тях е, че повишеният прием на месо може да означава по-ограничена консумация на други полезни храни, като здравословната за сърцето риба, плодове и зеленчуци.

Най-популярната теория е хипотезата за диетата и сърцето. Много хора вярват, че месото причинява сърдечни заболявания, защото съдържа големи количества холестерол и наситени мазнини, които нарушават липидния профил на кръвта.

Повечето учени обаче се аргументират, че холестеролът в храната не е рисков фактор за сърдечни заболявания.

Агнешко и ракът

Редица детайлни проучвания показват, че хората, които ядат много червено месо, са изложени на повишен риск от рак на дебелото черво с течение на времето. Не всички проучвания обаче подкрепят това.

Снимка: Canva

Няколко вещества в червеното месо могат да увеличат риска от рак, включително хетероциклични амини.

Хетероцикличните амини са клас канцерогенни вещества, които се образуват, когато месото е изложено на много високи температури, например по време на пържене, печене или печене на скара.

Те се намират в относително големи количества в добре изпечено и препечено месо.

Проучванията показват, че консумацията на препечено месо или други хранителни източници на хетероциклични амини може да увеличи риска от различни видове рак, включително на дебелото черво, гърдата и простатата.

Въпреки че няма категорични доказателства, че консумацията на месо причинява рак, е разумно да се избягват големите количества.

Умереният прием на леко сготвено месо вероятно е безопасен и здравословен, особено когато е на пара или варено.

Възможни рискове от консумацията на агнешко месо

Както всяко червено месо, агнешкото е свързано и с някои здравословни рискове. Проучванията са установили, че високата консумация на продукти от червено месо, като говеждо, агнешко, свинско, телешко и овче, може да повиши риска от редица дългосрочни (хронични) заболявания, включително:

  • Инсулт.
  • Рак на простатата.
  • Рак на гърдата.
  • Колоректален рак.
  • Рак на панкреаса.
  • Сърдечни заболявания.
  • Диабет.

Експертите напомнят да се уверите в състоянието на агнешкото месо преди да го приготвяте, за да бъдат избегнати хранителни проблеми. 

Съхранявайте суровото агнешко в хладилник и далеч от други храни. Измийте добре ръцете си преди и след работа със сурово месо.

Приготвяйте месото при подходяща температура, но внимавайте, защото прекаленото препичане може да доведе до здравословни рискове.

Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.