Едва ли някой би бил изненадан от твърдението, че има пряка връзка между консумирането на определени продукти и покачването на теглото.

Добре е обаче да повторим, че независимо дали водите заседнал начин на живот или сте активни, има няколко групи храни, с които трябва винаги да внимавате, ако не искате да напълнее, пише немското издание Focus.

В медицината, а и в живота, трябва да се спазва правилото „от всичко по малко”, ако не искаме да си навредим. Има обаче храни, които винаги водят до леко напълняване, дори да се консумират в умерени количества.

Ако човек прекалява с тях обаче, със сигурност ще попадне в графата „затлъстял”, от която се излиза много трудно. Затова внимавайте какво и колко слагате в чинията си, съветват диетолозите в Германия.

Бялата захар

Преди да купите каквото и да е в кутия, пакет или бутилка, трябва внимателно да прочетете етикета. Ако сред първите три съставки има захар, оставете го на рафта в магазина. Захарта попада почти моментално в кръвта.

Панкреасът отговаря мигновено чрез секреция на големи количества инсулин. А той превръща захарта в мазнини, ако не сте активни и не изразходвате енергия.

Лошото е, че захарта често се представя под друго име на етикетите - кафява захар, царевичен сироп, фруктоза, изкуствени овкусители и прочие. Така че бъдете нащрек.

Бялото брашно

От него се приготвят всички тестени изделия - хляб, бисквити, пици, мекици, торти, сладкиши и т.н. Бялото брашно, също като захарта обаче, бързо се усвоява от тялото. Инсулинът отговаря по същи начин – превръща въглехидратите в подкожна мазнина, което води до нежелано напълняване.

Диетолозите препоръчват този продукт да се замества с пълнозърнесто брашно или такова от лимец, тъй като е с по-нисък гликемичен индекс. Най-добре би било естествено тестените изделия да се изключат от храненето изцяло, ако имате инсулинова резистентност.

Обикновените картофи

Ако картофът е много бял отвътре, по-добре не го яжте, твърдят диетолозите. Според тях картофите имат супер висок гликемичен индекс, т.е. бързо се превръщат в захар и рязко повишават инсулина. А след това се отключва същият механизъм за превръщането на въглехидратите в подкожна мазнина, както е при бялата захар и бялото брашно.

Така че най-добре заместете тези картофи с т.нар. батати (сладки картофи с оранжев цвят). Те са богати на витамини и минерали, както и на въглехидрати с бавно усвояване. Няма да отслабнете, но поне няма да качвате рязко килограми, ако ги консумирате веднъж седмично.

Белият ориз

Мнозина смятат, че ако ядат ориз, ще отслабнат. Това обаче не е точно така. Белият ориз е точно толкова вреден, колкото захарта и брашното.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Той е рафиниран продукт, който бързо се превръща в захар и отключва същия механизъм – повишаване на инсулина и преобразуването на въглехидратите в мазнини. Ето защо диетолозите съветват белият ориз да се замества с кафяв ориз.

Трапезната сол

От нея не се пълнее, но пък тя води до задържане на вода в организма. Това е в основата на образуването на целулитни депа по бедрата и дупето.

Диетолозите уточняват, че ако човек набива солети по цял ден, няма как да отслабне. Първо, защото те са от брашно, и второ – по тях има полепнали кристалчета сол.

Така хем отключваме механизма за по-високо производство на инсулин, хем задържаме вода. Тъканите се издуват и това прави портокаловата кожа още по-видима и трудна за изглаждане.

Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.