Диета при бактериален свръхрастеж в тънките черва

Дългосрочното овладяване на бактериалния свръхрастеж в тънките черва (SIBO) изисква целенасочена промяна в диетата
Диета при бактериален свръхрастеж в тънките черва

Всички имаме бактерии в червата си, но по-голямата част от тях се намират в дебелото черво. Свръхрастежът на бактерии в тънките черва (SIBO) се случва, когато има нарушение на нормалното количество бактерии, намиращи се в тънките черва.

Изследванията показват, че SIBO може да е значителен основен фактор за Синдрома на раздразнените черва (СРЧ).

Може ли спазването на диета и промяна в начина на хранене да помогнат за овладяване на симптомите при свръхрастеж на бактериите в тънките черва?

Със сигурност храненето е едно от многото неща, които вашият лекар може да ви предложи, в допълнение към антибиотици или други терапии, пише ClevelandClinic.

Какво е SIBO?

SIBO (small intestinal bacterial overgrowth) означава „свръхрастеж на бактерии в тънките черва“. Нормално и здравословно е да има бактерии, живеещи в тънките черва, но твърде много от тях могат да причинят проблеми с храносмилането – особено ако са от грешен вид.

Снимка: Canva

Неподходящите бактерии могат да надделеят над полезните бактерии, от които се нуждаете, и могат да разстроят храносмилателната ви система, като се хранят с продукти, които не са предназначени за тях.

Бактериите в тънките черва смилат въглехидратите и ги превръщат в газове и късоверижни мастни киселини. Бактериите също така консумират протеини и витамин B12, предназначени за тялото ви, и жлъчни соли, които би трябвало да са там, за да ви помогнат да смилате мазнините.

Всичко това води до лошо храносмилане на мазнините и лошо усвояване на хранителни вещества, особено калций и мастноразтворими витамини.

Резултатът е разнообразие от стомашно-чревни симптоми в краткосрочен план и недохранване в дългосрочен план. С течение на времето дефицитът на витамини и минерали може да причини трайни увреждания на костите и нервната система.

Симптоми и причини

Симптомите на SIBO могат да наподобяват различни други стомашно-чревни състояния. Може да изпитате някои или много от тях, в зависимост от тежестта на вашето състояние:

  • Коремна болка
  • Раздуване на корема
  • Гадене
  • Подуване
  • Нарушено храносмилане
  • Газове
  • Диария
  • Запек
  • Неволна загуба на тегло
  • Умора

Кои храни предизвикват SIBO?

Въпреки че храните не са първоначалната причина за SIBO, някои насърчават свръхрастежа на неподходящи бактерии в тънките черва. Ако ги храните с любимите им храни, те ще растат повече и това ще предизвика още по-сериозни симптомите на състоянието. 

По същия начин можете да помогнете за намаляване на свръхрастеж, като лишите проблемните бактерии от любимите им храни. А това се постига с начина на хранене. Като цяло съветите специалистите са склонни да препоръчват ограничаване на въглехидратите, както и:

  • Захари и подсладители
  • Плодове и нишестени зеленчуци
  • Млечни продукти
  • Зърнени храни

Диета с ниско съдържание на FODMAP

„FODMAP" (fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides and polyols) означава ферментиращи олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли. Това са храни, с които може да имате проблеми с храносмилането, когато имате SIBO.

Снимка: Canva

Диетата с храни с ниско съдържание на тази група въглехидрати, които са несмилаеми или лошо усвоими от някои хора, се фокусира върху ограничаването или премахването им – в това число, боб, леща и закуски на пшенична основа. 

Идеята е, че избягването на храни с високо съдържание на тези захари може да забави бактериалния свръхрастеж, който се получава, когато бактериите се хранят с тези видове храни.

Алтернативата при хранене е вместо тези храни, да заложите на повече протеини, зеленчуци и плодове, както и някои алтернативи на зърнените и млечните продукти, за които е по-малко вероятно да предизвикат бактериален растеж.

Някои храни, които се считат за ниско съдържание на FODMAP, включват:

  • Плодове (като грозде, портокали и ягоди)
  • Зеленчуци като моркови, краставици и домати
  • Ядки и семена (орехи, тиквени семки)
  • Алтернативни млечни продукти – бадемово и соево мляко
  • Протеини – яйца, варени меса, птиче месо и морски дарове
  • Безглутенови зърнени храни като киноа и овес

Елиминационна диета 

За да се опитат да се отърват от SIBO, някои лекари препоръчват т.нар. краткосрочна елиминационна диета. Това означава временно ограничаване на всички въглехидрати от храната, която консумирате, за да бъдат принудени бактериите да гладуват. 

По-тежката версия на тази диета е елиминационна диета за SIBO – течен хранителен план с предварително смилаеми формули.

Тази диета на практика не позволява на чревните ви бактерии да усвояват храна, като същевременно обаче осигурява всички необходими хранителни вещества. Лекарите я предписват само за краткосрочни, терапевтични цели.

Изследванията показват, че елиминационната диета работи. Но тя работи само ако се придържате стриктно към нея. 

Снимка: istockphoto.com

Разнообразие от други нисковъглехидратни хранителни планове също могат да работят като вид елиминационна диета. Можете да ги следвате краткосрочно и след това постепенно да добавяте различни храни обратно, наблюдавайки как реагира организма ви.

Кои храни да избягвате, ако имате SIBO

Ако имате свръхрастеж на бактерии в тънките черва, е добре да намалите или избягвате следните храни с високо съдържание на FODMAP:

  • Плодове (ябълки, круши и череши)
  • Зеленчуци (лук, карфиол и гъби)
  • Млечни продукти (мляко, сладолед и меки сирена)
  • Боб и леща)
  • Зърнени храни (пшеница и ръж)
  • Някои ядки (шамфъстък, кашу)
  • Подсладители (мед, захарни алкохоли като ксилитол и сорбитол)

Лекарите съветват, че за да се подобрят симптомите на SIBO, се изисква полагане на усилия. Според статистиката, поне 50% от хората може да изпитват повтарящо се състояние на свръхрастеж на бактерии в тънките черва.

Един от по-плашещите аспекти е мисълта, че някои храни винаги ще бъдат в списъка със забранени. Това обаче е различно за всеки човек. След лечението, ако се чувствате по-добре, можете да започнете да включвате отново храните, които сте избягвали известен период от време”, казват експертите.

Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.