Хинапът се използва от векове в традиционната китайска медицина като средство против тревожност, за подобряване на съня, за потискане на апетита и за подпомагане на храносмилането, пише онлайн изданието Healthline.
Съдържа над 18 от най-важните аминокиселини, което подпомага формирането на над 40 000 протеина в организма. Укрепва имунната система, благодарение на съдържащото се в него витамин С, което е с 20% повече от други цитрусови плодове.
Някои медицински изследвания сочат, че екстрактът и плодовете от хинап могат да понижават кръвното налягане и да подобрят сърдечно-съдовото състояние. Според специалисти в сферата, хинапът потенциално може да бъде съпътстващо средство за лечение на рак на кожата.
Какво е хинап и каква е хранителната му стойност?
Хинапът (Zizyphus jujuba), известен в България и като янап, барабошка, дзиндзифка или китайска фурма, е ниско дърво или храст. Размерът на плодовете му варира между този на фурма и круша, а обвивката им е кафеникаво червена. Благодарение на сладкия си и леко тръпчив вкус, както и приятната дъвчаща текстура, наподобяваща тази на фурмата, те могат да се консумират пресни или изсушени, както и под формата на компот или сладка.
Плодовете му съдържат много ценни хранителни вещества, като захари, белтъчини, киселини и мазнини. Особено богати са на кобалт, йод и желязо. Също така съдържанието на различни витамини, като витамин C и витамини от група B, като B1, B2 и B6, е изключително високо.
Освен за храна, хинапът се използва като лечебно средство при заболявания на дихателната и храносмилателната система. Освен това плодовете му имат свойството да понижават артериалното налягане и да регулират холестерола.
Хранителната стойност на хинапа
Плодът на хинапа е нискокалоричен, но богат на фибри, витамини и минерали.
100 грама пресен хинап, или около 3 плода (с размера на фурма), съдържа следните хранителни вещества:
- Калории: 79
- Протеини: 1 грам
- Мазнини: 0 грама
- Въглехидрати: 20 грама
- Фибри: 10 грама
- Витамин С: 69 милиграма (77% от дневната доза)
- Калий: 250 милиграма (5% от оптималната дневна доза)
Благодарение на високото си съдържание на фибри и ниското си количество калории, хинапът е чудесна следобедна закуска.
Освен това плодовете му съдържат въглехидрати под формата на естествени захари, които осигуряват енергия на тялото.
Въпреки това, сушеният хинап, който се използва по-често в готвенето в много части на света, съдържа много повече захар и калории в сравнение с пресните му плодове със същото тегло.
Ползи за здравето от приемът на хинап
Богати на антиоксиданти
Доказано е, че хинапът е отличен източник на калий, важен минерал за поддържане на здраво сърце и балансирано кръвно налягане. Но още по-впечатляващо е високото съдържание на фенолни съединения, твърди Томсен Ферейра, специалист по растителни биоактивни вещества.
„Фенолните съединения са химични компоненти в растителните храни, които могат да им придадат определени полезни за здравето ефекти“, обяснява тя.
Фенолите са мощни антиоксиданти, вещества, които неутрализират свободните радикали в организма, нестабилни молекули, които могат да увреждат клетките и да допринасят за развитието на хронични заболявания, като диабет тип 2, сърдечносъдови болести и дори някои видове рак. Антиоксидантите действат като защитна бариера, която забавя или предотвратява това увреждане, подкрепяйки цялостното здраве.
85 грама от плода съдържат между 275 и 541 милиграма феноли. За сравнение, черешите, които често се определят като антиоксидантна суперхрана, съдържат само 114 милиграма в същото количество плод.
„Ние сме склонни да мислим за черешите като суперхрани с антиоксиданти, така че да видим толкова високо съдържание на феноли в хинапа е доста значимо“, подчертава Ферейра.
Високото ниво на фенолни съединения в хинапа не само го прави полезен плод за ежедневна консумация, но и го поставя сред водещите естествени храни с потенциал да подпомагат имунната защита, да забавят клетъчното стареене и да намалят риска от редица заболявания, свързани с оксидативен стрес, като:
- Увреждане на мозъка и нервната система.
- Рак.
- Сърдечни заболявания.
- Възпаления.
- Увреждане на черния дроб.
- Затлъстяване.
- Раздразнение на кожата.
Може да подобри съня и мозъчната функция
Хинапът се използва широко в алтернативната медицина за подобряване на качеството на съня и мозъчната функция. Нови научни изследвания показват, че тези ползи може да се дължат на вещества в плодовете и ядките му, като флавоноиди, сапонини, полизахариди и урсолова киселина. Това са естествени антиоксиданти, които помагат за защита на клетките и влияят благоприятно на мозъка и нервната система.
При проучвания с лабораторни животни е установено, че екстрактът от хинап подобряват качеството на съня. Експертите предполагат, че той влияе на мозъчни вещества като серотонин и GABA, които регулират съня и спокойствието. Хинапът също намира приложение за облекчаване на тревожност.
При опити с мишки екстракти от ядките показват обещаващи резултати за предпазването на мозъка от увреждания, като подобряват паметта и намаляват натрупването на амилоидни плаки, един от основните белези на болестта на Алцхаймер.
Важно: Необходими са повече изследвания върху хора, за да се разбере напълно как екстрактът от хинап може да повлияе на мозъка и нервната система.
Може да укрепи имунитета и да се бори с раковите клетки
Хинапът може да укрепва имунната система и да подпомага борбата с растежа на раковите клетки. Полизахаридите в плода, естествени захари с антиоксидантни свойства, неутрализират свободните радикали, намаляват възпалението и предпазват клетките от увреждане. Това може да помогне за предотвратяване на хронични заболявания, като диабет тип 2.
Растението съдържа и лигнини, вид фибри с антиоксидантно действие, които стимулират производството на имунни клетки и подпомагат тяхната способност да неутрализират вредни съединения. Освен това плодът е богат на витамин C, който има потенциално противоракови свойства.
Екстракти от хинап показват способност да унищожават различни видове ракови клетки, включително на яйчниците, шийката на матката, гърдата, черния дроб, дебелото черво и кожата.
Може да подобри храносмилането
Високото съдържание на фибри в хинапа може да помогне за подобряване на храносмилането. Около 50% от въглехидратите в плода идват от фибри, които са известни с благоприятното си въздействие върху храносмилането.
Плодът може да допринесе за омекотяването и увеличаването на обема на изпражненията. В резултат на това движението на храната се ускорява през храносмилателния тракт и намалява запека.
Освен това, екстрактите от хинап могат да помогнат за укрепване на лигавицата на стомаха и храносмилателния тракт, намалявайки уврежданията от язви, травми и вредни бактерии, които могат да се намират в червата.
Специалистите смятат, че повечето ползи на хинапа се дължат предимно на антиоксидантните съединения в плода. Въпреки това, голяма част от проучванията по темата са проведени върху животни или в епруветки, така че са необходими повече върху хора, преди да могат да се направят окончателни заключения, обясняват експертите.
Как да си набавим необходимите хранителни вещества от хинапа?
Хинапът може да се консумира пресен, изсушен, като сок, сладка и компоти, както и да се използва като съставка за салати и десерти. Освен това може да се приема и в други форми според различните медицински нужди:
Етеричното масло от хинап подобрява растежа и здравината на косата. Прилага се при суха кожа и намалява бръчките.
Чай от хинап е много подходящ при настинки, дихателни инфекции и други заболявания. Плодовете съдържат осем различни флавоноиди, които имат силни антиоксидантни, противовъзпалителни и противотуморни свойства.
Разтвор от кората на дървото може да се използва за промивка на очите.
Листата му потискат възприятието за сладкия вкус. При дъвчене на едно листо вкусовите рецептори временно се променят и в следващите няколко часа захарта губи своя обичаен вкус, сладките храни се усещат като безвкусни или дори неприятни, напомнящи пясък.
Хинапът съдържа редица биоактивни вещества, включително антиоксиданти, витамини и фибри, които са обект на изследвания за потенциални ползи върху съня, храносмилането и сърдечната дейност. Данните сочат, че плодът има широко приложение както в традиционната медицина, така и в съвременни хранителни режими.
Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.