Има много причини черешите винаги да са на челно място в ежедневното ви хранене. Този сравнително малък, но мощен и вкусен плод е пълен с витамини, минерали и антиоксиданти.
Потенциалните ползи от черешите и черешовия сок варират от контролиране на кръвната захар, помощ при подагра, успокояване на болки в мускулите, до подобряване на съня и по-добро възстановяване.
Само една чаша пресни череши може да помогне за понижаване на кръвното налягане, както и да намали риска от сърдечни заболявания. Причината е, че черешите съдържат много калий и в същото време имат ниско съдържание на натрий.
Черешите обаче се оказват много по-полезни, отколкото вероятно смятате, пише още ClevelandClinic.
Хранителна стойност на черешите
Една чаша (154 грама) сладки, сурови череши без костилките осигурява:
- Калории: 97
- Въглехидрати: 25 г
- Фибри: 3 г
- Витамин C: 12% от дневната стойност
- Калий: 10% от дневната стойност
- Мед: 10% от дневната стойност
- Манган: 5% от дневната стойност
- Витамин B6: 0,08 милиграма
- Витамин K: 3 микрограма
Черешите помагат за здраво сърце
Чаша пресни череши съдържа 260 милиграма калий, много малко натрий и големи количества растителни стероли (фитостероли). Храните с високо съдържание на калий и ниско съдържание на натрий, консумирани умерено, могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане и да намалят риска от сърдечни заболявания, отбелязват експертите.
По-ниското кръвно налягане може да намали риска от инфаркт и инсулт. Освен това, консумацията на растителни стероли е ефективен и естествен начин за понижаване на холестерола, което е още един здравословен за сърцето ход.
Черешите борят възпаленията
Червените череши получават наситения си цвят от антоцианините и са богати на полифеноли като флавоноиди. Тези фитонутриенти или растителни химикали имат антиоксидантни свойства.
„Антиоксидантите предпазват от възпаления и се борят със свободните радикали, които могат да причинят увреждане на клетките и да допринесат за хронични заболявания като рак, диабет и сърдечни заболявания“, коментира диетологът Чарли Седлачек.
Пресните череши осигуряват още:
- Витамин А (бета-каротин)
- Витамин С
- Витамин Е
Черешите помагат за по-добър сън
Консумацията на череши или пиенето на сок от череши може да помогне за подобряване на качеството на съня. Високата концентрация на растителни съединения в плода може да допринесе за тези ползи за съня.
Черешите съдържат малко количество мелатонин, което помага за регулиране на цикъла сън-бодърстване. Антоцианините, вид антиоксидант, могат да насърчат здравословни модели на сън с повишени нива на мелатонин.
Двуседмично пилотно проучване, публикувано през 2018 г., на възрастни хора с безсъние, установява, че пиенето на 1 чаша (240 мл) сок от череши сутрин и 2 часа преди лягане увеличава времето на сън с 84 минути, съобщава Healthline.
Оптималното време за пиене на сок от череши е 1-2 часа преди лягане. Изследванията обаче показват, че пиенето на сок от череши сутрин и вечер може да ви помогне да се възползвате максимално от него.
Черешите успокояват болките в мускулите
Проучвания сред бегачи на дълги разстояния показват, че киселите череши и сокът от киселите череши могат да облекчат възпалението и да успокоят болките в мускулите след тренировка.
„Противовъзпалителните и антиоксидантните свойства на черешите действат като нестероидни противовъзпалителни лекарства за намаляване или предотвратяване на болка. С черешите обаче няма риск от вредни странични ефекти, като потенциални стомашно-чревни, бъбречни и евентуални сърдечни проблеми“, коментира още Седлачек.
Друго проучване установява подобряване на спортни резултати (13% по-добро време) на участници в маратон, които консумират череши или добавка под формата на прах от череши в продължение на 10 дни преди състезанието.
Черешите и битката с подаграта
Според проучване от 2017 г., до 1 на 4 души с подагра консумират череши, сок от череши или екстракт от череши, за да намалят риска от болезнен пристъп на подагра.
Натрупването на пикочна киселина причинява този възпалителен артрит, който може да накара палците на краката и другите стави да се чувстват сякаш горят.
В проучване на повече от 600 души с подагра, участниците, които:
Ядат пресни череши в продължение на 2 дни, имат около 33% по-малко пристъпи на подагра от тези, които не ядат череши.
Ядат череши и също така приемат лекарства за подагра, имат 75% намаление на пристъпите.
Черешите понижават кръвната захар
Друго предимство на консумацията на череши е, че плодът е с нисък гликемичен индекс. Черешите съдържат и фибри, което ги кара да повишават кръвната захар по-бавно, стига да не са консервирани под формата на сироп. Това прави черешите подходяща храна за хора с диабет. Въпреки това консумацията им трябва да е строго умерена при диабетици, тъй като все пак са въглехидрат, а и съдържат не малко глюкоза.
Черешите водят до по-нисък риск от рак
Балансираното хранене с много пресни плодове и зеленчуци може да помогне за намаляване на риска от различни видове рак. Високите количества антоцианини и мелатонин в черешите предпазват от увреждане на клетките. Според изследвания, черешите съдържат и биоактивни съединения – химикали, които могат да помогнат за предотвратяване на рак.
Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.