Високите нива на пикочна киселина в организма са проблем, който засяга значителна част от населението. Това състояние, известно в медицината като хиперурикемия, може да доведе до сериозни здравословни усложнения, включително подагра и камъни в бъбреците.
За щастие, природата ни предлага ефективни решения под формата на прости домашни напитки, които могат да помогнат за контролиране на нивата на пикочната киселина по естествен начин.
Какво представлява хиперурикемията?
Хиперурикемията е медицинският термин за състоянието, при което нивата на пикочна киселина в кръвта са прекалено високи. Пикочната киселина е отпаден продукт, който се образува, когато организмът разгражда химични вещества, наречени пурини, намиращи се в храната и напитките. При нормални обстоятелства пикочната киселина се разтваря в кръвта, преминава през бъбреците и напуска тялото чрез урината, обясняват от Cleveland Clinic.
Това състояние е изключително разпространено, статистиките показват, че един от всеки пет души има хиперурикемия. В България и по света милиони хора се сблъскват с това предизвикателство, като мъжете са четири пъти по-склонни да развият подагра в сравнение с жените.
Как високата пикочна киселина засяга тялото?
Когато прекалено много пикочна киселина остава в организма, тя се сгъстява и формира остри кристали. Тези кристали могат да се отложат в ставите и да причинят подагра, болезнена форма на артрит. Те също така могат да се натрупат в бъбреците и да образуват бъбречни камъни.
Много хора дори не подозират, че имат хиперурикемия, особено ако нивата са само леко повишени. Но с течение на времето натрупването на пикочна киселина може да доведе до болка и други симптоми. Нелекуваните високи нива на пикочна киселина в крайна сметка могат да причинят трайно увреждане на костите, ставите, сухожилията и връзките.
Изследванията също така показват връзка между високите нива на пикочна киселина и други здравословни проблеми, включително бъбречни заболявания, сърдечни заболявания, високо кръвно налягане, диабет, мастна чернодробна болест и метаболитен синдром.
Симптоми, на които да обърнете внимание
Самата хиперурикемия обикновено не причинява симптоми. Повечето хора не знаят, че я имат, докато нивата на пикочна киселина не станат достатъчно високи, за да предизвикат подагра или бъбречни камъни.
Симптомите на подагрична атака в ставите включват интензивна болка, зачервяване, скованост, подуване, чувствителност дори при леко докосване и усещане за топлина в засегнатата става. Симптомите на бъбречни камъни включват болка в долната част на гърба или странично, гадене или повръщане, треска или втрисане, кръв в урината и болка при уриниране.
Какво причинява високи нива на пикочна киселина?
Организмът ви създава пикочна киселина след разграждането на пурини. Пурините се срещат естествено в храните и не са вредни в малки количества. Но при редовно консумиране на храни с високо съдържание на пурини, можете да повишите нивата на пикочната си киселина с течение на времето.
Храни и напитки с високо съдържание на пурини включват червено месо, органни меса като черен дроб, морски дарове (особено сьомга, скариди, омари и сардини), храни и напитки с високо съдържание на фруктозен сироп от царевица, и алкохол (особено бира, включително безалкохолна бира).
Някои медикаменти също могат да увеличат нивата на пикочна киселина като страничен ефект, включително диуретици и имуносупресори.
4 мощни домашни напитки за контрол на пикочната киселина
Д-р Ханса Йогендра от The Yoga Institute споделя ефективни домашни решения, които са богати на антиоксиданти, витамини и противовъзпалителни свойства, които възстановяват баланса в организма, пише TOI.
1. Лауки Тулси Кулер (Напитка от тиквичка и босилек)
Тaзи напитка е описана като "охладителен душ за бъбреците". Тиквичките съдържа 96% вода, което означава, че дълбоко хидратира организма, като същевременно помага за изхвърлянето на отпадни продукти, особено кристалите от пикочна киселина, които могат да се натрупат в бъбреците.
Туласи или свещеният босилек, известен като "царицата на билките", е естествен детоксификатор, който намалява вътрешното възпаление и поддържа цялостната бъбречна функция. Заедно те работят като нежен поток, който прочиства организма.
Изследванията показват, че охлаждащата, алкална природа на тиквичката успокоява стомаха, облекчава киселинността, намалява подуването и помага за поддържането на здравословна чревна флора. Тиквичката също съдържа калий, който помага за регулиране на кръвното налягане, намалява нивата на холестерола и поддържа цялостната сърдечна функция.
Как да го приготвите: Смесете 1 чаша обелена тиквичка с 4-5 смачкани листа босилек. Прецедете и пийте сутрин.
2. Напитка от моринга и лимон
Това е напитка, която повишава алкалността на организма. Пикочната киселина процъфтява в кисела среда. Листата на моринга, известни още като листа от барабанче, съдържат над 90 хранителни вещества и са естествено алкални, създавайки среда, в която пикочната киселина трудно се образува.
Лимонът е богат на витамин С, който не само алкализира кръвта, но също така помага за разтварянето на кристалите от пикочна киселина, така че те да могат да бъдат изхвърлени по-лесно. Тази напитка не само понижава пикочната киселина, но и наводнява системата ви с антиоксиданти, поддържайки ставите гъвкави и нивата на енергия стабилни.
Как да го приготвите: Смесете половин чаена лъжичка прах(листа) от моринга в топла вода, изстискайте половин лимон, разбъркайте добре и пийте сутрин.
3. Шот от амла и куркума
Тази напитка е наречена "противовъзпалителен герой". Когато пикочната киселина се натрупва, възпалението се увеличава. Амла или индийската цариградска ряпа е един от най-богатите източници на витамин С, който помага за неутрализиране на пикочната киселина.
Куркумата от друга страна, с активното си съединение куркумин, е мощно противовъзпалително средство. Тя е способна да намали подуването и болката в корена им. Амла също има нисък гликемичен индекс и съдържанието на хром помага за регулиране на нивата на инсулин, което я прави полезна за диабетици.
Казано е също така, че помага за намаляване на LDL (лошия) холестерол, понижава кръвното налягане и защитава сърцето с мощните си антиоксиданти.
Как да го приготвите: Смесете 30 мл прясна сок от амла или 1 супена лъжица прах с половин чаена лъжичка куркума в топла вода. Добавете щипка черен пипер за по-добро усвояване и консумирайте сутрин.
4. Детокс вода от кориандър и мента
Това е охлаждащо прочистващо средство. Високата пикочна киселина често причинява вътрешна топлина, която влошава подуването и болката. Листата на кориандър са алкализиращи и помагат на тялото да освобождава излишната пикочна киселина чрез урината.
Ментата е естествено охлаждаща, успокоява възпалените тъкани и помага за предотвратяване на образуването на кристали от пикочна киселина. Пийте това бавно, особено след тежко или високопротеиново хранене, за да облекчите дискомфорта и да подкрепите здравето на ставите с течение на времето. Можете дори да го пиете веднъж или два пъти дневно вместо обикновен чай.
Как да го приготвите: Сварете една шепа листа кориандър и 7-8 листа мента в 2 чаши вода за 3-4 минути. Прецедете и пийте топло или студено.
Как тези напитки работят?
Тези домашни напитки работят по няколко начина за намаляване на нивата на пикочна киселина:
- Помагат за алкализиране на организма, създавайки среда, в която пикочната киселина е по-трудно да се образува и натрупва.
- Подпомагат бъбречната функция, улеснявайки изхвърлянето на излишната пикочна киселина.
- Намаляват възпалението, което облекчава симптомите, свързани с високи нива на пикочна киселина.
Тези напитки са богати на антиоксиданти, витамини и минерали, които не само подпомагат контрола на пикочната киселина, но също така подобряват общото здраве.
Диетични препоръки за управление на хиперурикемията
Най-добрият начин за понижаване на пикочната киселина е да избягвате храни и напитки с високо съдържание на пурини, колкото е възможно по-често. Опитайте се да ограничите честотата на консумация на червено месо, алкохол, напитки, подсладени с високофруктозен сироп от царевица, и риба (особено черупкови като омари и скариди).
Следването на диета с ниско съдържание на пурини може да помогне за понижаване на нивата на пикочна киселина. Говорете с вашия лекар за това кои конкретни храни или напитки трябва да избягвате и как да разработите здравословен план за хранене и упражнения, персонализиран според вашите нужди.
Когато се нуждаете от медицинска намеса
Ако имате високи нива на пикочна киселина, но не изпитвате симптоми, може да не се нуждаете от лечение. Вашият лекар ще ви каже колко често трябва да правите кръвни изследвания, за да проследявате промените в нивата на пикочната киселина.
Посетете вашия лекар, ако имате някакви нови симптоми, включително подуване, зачервяване, усещане за топлина в ставите, проблеми с уринирането или болка при уриниране.
Превенция и дългосрочно управление
Най-добрият начин за предотвратяване на хиперурикемия е чрез следване на план за хранене и упражнения, който е здравословен за вас. Ограничаването на честотата, с която ядете или пиете храни и напитки с високо съдържание на пурини, ще ви помогне да поддържате ниски нива на пикочна киселина. Това също ще ви помогне да поддържате добро общо здраве.
Следването на здравословна диета и план за упражнения може да ви помогне да поддържате здравословно тегло и да понижите нивата на пикочната киселина. Дори ако имате хиперурикемия, коригирането на диетата, пиенето на повече вода и редовните упражнения могат да намалят шансовете да изпитате подагрични пристъпи и други симптоми в бъдеще.
Хиперурикемията е управляемо състояние, което реагира добре на промени в начина на живот и диетата. Тези четири домашни напитки, предлагат естествен и ефективен начин за контролиране на нивата на пикочна киселина.
Комбинирани с диета с ниско съдържание на пурини и здравословен начин на живот, може значително да подобри вашето състояние и да предотврати развитието на по-сериозни усложнения като подагра и бъбречни камъни.
Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.

















