Целулитът описва нарушения в релефа на кожата при неравномерно натрупване на депа от мастна тъкан и проблеми с циркулацията.
Състоянието носи и наименованието „портокалова кожа“. Среща се по-често сред жените. Мастните натрупвания засягат бедрата, ханша, корема, задната част на ръцете и подбедриците.
Целулитът се разделя на мек и твърд.
- Мекият целулит се характеризира с подпухналост и лимфен застой. Той се среща по-често. Засегнатият участък е влажен и студен. При прогресиране на лимфния застой тази форма може да премине в твърд целулит.
- Твърдият целулит (фиброзен) много трудно се отделя от мускулите, които са разположени под него. Затова кожата е плътна и неравна. Лекува се значително по-трудно.
В различните части на тялото целулитът може да бъде от различен тип.
Главният симптом на състоянието са неравната кожа и трапчинките. При по-тежките форми кожата изглежда набраздена, с ясно изразени надигнати и вдлъбнати участъци. Възможно е целулитът да бъде видим за постоянно или само при притискане с ръка върху кожата.
Процесът се развива постепенно и преминава през четири стадия, от които първият е най-благоприятен за предотвратяване на разгръщането му, а четвъртият – сигурен белег за напреднал процес.
Сред основните причини за развитие на целулит се нареждат:
- заседнал начин на живот;
- неправилно хранене;
- липса на физическа активност;
- недостатъчно добра хидратация;
- хормонални нарушения;
- стрес;
- тютюнопушене;
- употреба на алкохол и др.
За лечение на целулита се прилагат комбинации от различни средства и процедури. Един от най-ефективните методи за борба с него е ръчният антицелулитен масаж.
В терапията могат да бъдат включени и процедури с антицелулитни апарати. Такива са радиочестотният лифтинг, кавитацията, липомасажът, антицелулитният лимфен дренаж, вакуумният масаж и антицелулитната електростимулация.
Те се отразяват благоприятно на кръвообращението, дренират засегнатите тъкани и подобряват кожната еластичност. Най-добър ефект се постига когато процедурите се прилагат в комбинация с двигателна активност и подходящ режим на хранене.
Източници: