От векове хората знаят че зеленият чай се слави с изключително много ползи за здравето. Сред тях са намаляване риска от сърдечно-съдови заболявания, поддържане на кожата, насърчаване на загуба на тегло и много други.

Ново проучване от Япония предоставя допълнителни доказателства, че зеленият чай може да помогне в борбата с когнитивния спад и следователно да намали риска от деменция.

Според информацията, публикувано в списание списание Nature, редовната консумация на зелен чай от по-възрастните хора е свързана с по-малко лезии (анормална тъкан или увреждане на мозъка) на бялото мозъчно вещество, което предполага, че може да помогне за предотвратяване на деменция.

Наблюдаваната връзка между зеления чай и по-малкото мозъчни лезии подчертава потенциала му като превантивна стратегия срещу когнитивния спад, свързан с възрастта. Резултатите обаче трябва да се тълкуват предпазливо, тъй като има объркващи променливи, сред които начин на живот и диетични навици", коментира темата неврологът Стивън Алдър пред Medical News Today

Зеленият чай и ползите му за здравето

Зеленият чай има едно от най-високите нива на антиоксиданти от всеки друг вид чай, както и полифеноли, които могат да донесат различни ползи за здравето, включително:

  • Помагат в борбата с някои видове рак, в това число тези на гърдата, стомашно-чревния тракт, белия дроб, простатата и черния дроб.
  • Насърчават загубата на тегло при хора със затлъстяване.
  • Противовъзпалителни ефекти върху кожата и сърдечно-съдовата система.
  • Когнитивни ползи.

Новото проучване работи с почти 9000 възрастни в периода 2016 –  2018 г., за да определи дали зеленият чай или кафето имат някакъв ефект върху здравето на мозъка.

Всички участници попълват въпросник за честотата на хранене, плюс пиене си на зелен чай и кафе. Техният дневен прием на зелен чай и кафе е класифициран в четири групи: 0-200, 201-400, 401-600 и повече от 601 милилитра. Една чаша чай е еквивалентна на приблизително 200 мл.

Участниците също така са били подложени на сканиране с ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), за да се оценят лезиите на бялото мозъчно вещество, обема на хипокампа и общия обем на мозъка.

Снимка: iStock

Изследователите контролират социално-демографски фактори, като възраст, пол и ниво на образование.

Във втори анализ те също коригират медицински фактори, включително хипертония, захарен диабет, аполипопротеиновия ген алел ApoE4 (който повишава риска от деменция), индекс на телесна маса, нива на холестерол, навици за пушене и пиене, аномалии на електрокардиограмата, анамнеза за инсулт, симптоми на депресия, когнитивна функция и редовни упражнения. 

1519 участника с леко когнитивно увреждане са изключени още в началото. В по-нататъшен анализ изследователите проверяват дали депресията или наличието на алел ApoE4 има някакъв ефект върху резултатите.

Зелен чай = по-малко мозъчни лезии

Във финалния анализ изследователите откриват значителна връзка между по-високата консумация на зелен чай и по-малкото лезии на бялото мозъчно вещество. Те не виждат подобна връзка с пиенето на кафе.

Това може да се дължи на невропротективните свойства на зеления чай, които се борят с оксидативния стрес, намаляват възпалението и др. За разлика от зеления чай кафето не показва подобни ползи.

В уникалния състав на зеления чай откриваме катехини и затова той може да бъде по-ефективен срещу лезии на бялото вещество. Съединенията на кафето са главно хлорогенна киселина и кофеин и нямат този ефект“, пояснява д-р Алдър. 

Ефектите от зеления чай обаче не се разпростират върху участниците с депресия.

При тези хора изследователите не откриват връзка между зеления чай и по-малкото мозъчни лезии. Те предполагат, че тъй като и двете са силни рискови фактори за деменция, зеленият чай може да не е ефективен за намаляване на лезиите на бялото вещество при тези индивиди.

Липсата на ефект при носителите на ApoE4 предполага генетична предразположеност, която може да намали въздействието на зеления чай.

Има ли странични ефекти от зеления чай?

За разлика от черния чай, зеленият чай не е ферментирал, така че запазва полифеноли, като флаваноли, от които катехините са особено важни. Катехините са антиоксиданти, които неутрализират свободните азотни и кислородни радикали.

Проучванията показват, че те намаляват възпалението, което може да доведе до много хронични и свързани с възрастта състояния, като някои видове рак, сърдечно-съдови заболявания и невродегенеративни заболявания.

Изследователите предупреждават, че е имало ограничения за изследването. Това е кръстосано проучване, така че те не могат да определят причинно-следствена връзка между консумацията на зелен чай и намалените лезии на бялото вещество.

Освен това те не могат да обяснят как се приготвя чаят или дали участниците го консумират и като закуска. 

Необходими са дългосрочни изследвания, за да се оцени въздействието на зеления чай върху прогресирането на деменцията и когнитивния спад.

Освен това трябва да се извършат сравнителни анализи, за да се оцени как зеленият чай се сравнява с други напитки или диетични интервенции за предотвратяване на лезии на бялото вещество", уточнява Алдър.

Той също предупреждава, че хората все пак трябва да внимават с пиенето на твърде много зелен чай.

Като цяло той е безопасен, но прекомерната му консумация (над 3-4 чаши на ден) може да причини странични ефекти, сред които безсъние, стомашно-чревен дистрес или увреждане на черния дроб поради високите нива на кофеин или катехин.

Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.