Ако газираната напитка без захар или нискокалоричното барче ви се струват твърде добри, за да са истина, това е така, защото понякога са. През последните години проучванията на изкуствените подсладители ги свързват с абсолютно всичко – от повишен апетит и отслабване, до рак.
И макар че захарният алкохол еритритол обикновено се смята за една от по-здравословните изкуствени захари, наскоро той беше свързан и с по-висок риск от инсулт.
Сега ново изследване установява, че негативните последици от еритритола върху здравето може да се окажат още по-сериозни. Авторите на проучването стигат до извод, че подсладителят може да предизвика промени в клетките, които биха могли да повишат риска не само от инсулт, а и от инфаркт.
Еритритолът се среща в огромен брой храни без захар, което повдига въпроси относно това колко безопасен е за консумация.
Защо еритротолът може да бъде опасен?
За целите на проучването, експертите третират клетки от малките кръвоносни съдове в мозъка (известни като мозъчни микросъдови ендотелни клетки) с еритритол. Резултатът е, че клетките, изложени на количеството подсладител от една порция напитка, имат по-високи нива на оксидативен стрес.
Оксидативният стрес е дисбаланс в тялото, който може да увреди клетките, да доведе до стареене и да повиши риска от рак и други заболявания.
Експертите установяват още, че клетките, изложени на еритритол, произвеждат по-малко азотен оксид – съединение, което помага на кръвоносните съдове да се разширяват. По-ниските нива на азотен оксид могат да нарушат кръвния поток, да затруднят разширяването на кръвоносните съдове и да увеличат риска от инфаркт и инсулт.
„Решихме да изследваме еритритола, защото той се предлага широко на пазара и се консумира като „безопасна“ алтернатива на захарта. Въпреки това, новите доказателства свързват приема на еритритол с повишен риск от сърдечно-съдови и мозъчно-съдови инциденти, особено от исхемичен инсулт.
Въпреки тези асоциации, преките биологични ефекти на еритритола върху функцията на мозъчните клетки, която е от решаващо значение за поддържането на мозъчно-съдовото здраве, са слабо проучени“, пише в анализа, цитиран от Women’s Health.
Какво е еритритол?
Еритритолът е около 60-70% по-сладък от бялата захар, но е почти напълно некалоричен. Той е популярен, тъй като не влияе толкова върху кръвната захар и нивата на инсулин (хормон, който помага за пренасянето на глюкозата до клетките, за да се използва за енергия), колкото трапезната захар.
Еритритолът е открит през 1848 г. от шотландския химик Джон Стенхаус. В средата на миналия век американски химици прилагат новоразработени техники на хроматография върху сок от захарна тръстика и меласа от черна захар и установяват, че еритритолът се съдържа в меласата.
А едва около 1990 година въпросният подсладител за първи път е одобрен и пуснат на пазара като такъв в Япония.
Често се предлага на пазара като „естествен“ заместител на захарта и поради по-ниския си гликемичен индекс.
Въпреки че се счита за безопасен в умерени количества, все повече изследвания предполагат, че може да не е напълно безрисков, особено когато се консумира в по-големи дози.
Кои храни съдържат еритритол?
Еритритолът се среща в много продукти без захар, енергийни напитки, закуски, протеинови барчета и други. Използва се като подсладител в сладоледи и шоколади, а също така се среща дори в някои пасти за зъби и вода за уста.
Може да се закупи в гранулирана, течна или прахообразна форма за употреба като заместител на захарта.
Освен че е често срещана хранителна добавка и нискокалоричен подсладител, еритритолът се съдържа естествено в малки количества в определени храни, като диня, грозде, круши, сирене и соев сос.
Защо еритритолът може да повлияе на здравето на мозъка и сърцето?
Еритритолът може да причини оксидативен стрес в мозъчните клетки, като наруши начина, по който те произвеждат енергия и като претовари естествената им антиоксидантна защита.
Освен това подсладителят понижава нивата на азотния оксид, който помага за защитата на клетките и кръвоносните съдове. Този дисбаланс води до натрупване на вредни молекули – реактивни кислородни видове – които могат да увредят клетките и да допринесат за проблеми със сърцето и кръвоносните съдове.
Добре ли е да се консумира еритритол?
След 1990 година еритритолът е одобрен за употреба от правителствени регулаторни агенции в повече от 60 страни. Консумацията му като подсладител и подобрител на вкуса в храни и напитки е считана за безопасна.
В последните няколко години обаче експертите съветват да се консумира пестеливо.
След 2023 година Европейският орган за безопасност на храните преоцени безопасността на еритритола и намали препоръчителния дневен прием до 0,5 грама на кг. телесно тегло. Това се равнява на 35 г. за средностатистически възрастен, тежащ 70 кг.
Както при всеки подсладител, именно умереността е ключова. Важно е да сте наясно колко еритритол се консумира, особено когато се имат предвид потенциалните му негативни ефекти върху сърдечно-съдовото здраве.
„Докато не научим повече за отрицателните ефекти върху здравето от еритритола, трябва да знаем колко от него приемаме чрез хранителните продукти или напитките. И трябва да се се опитаме да ограничим приема му, колкото е възможно повече“, пише в заключението на проучването.
Странични ефекти от еритритола
Когато се консумира в дози по-високи от 0,66 гр за мъже и 0,80 гр за жени на килограм на ден, еритритолът може да доведе до храносмилателни симптоми, като например:
- Подуване на корема
- Диария
- Газове
- Гадене
- Стомашни болки
Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.