Искате да се отървете от нежеланото тегло или да се храните по здравословно? Направете първата крачка като кажете „НЕ“ на изкуствено подсладените храни и напитки.

Това е първото нещо, което ни съветват експертите, когато ни съветват какви промени да направим в хранителния си режим. Дали обаче този подход е правилен? В крайна сметка консумацията на захар има и положително влияние върху човешкия организъм.

Захарта е напълно натурален продукт, който се добива от захарна тръстика и не съдържа каквито и да е допълнителни вещества - с други думи тя е чист въглехидрат. Това я превръща в един от основните източници на енергия.

Освен това приемът ѝ води до увеличаване на бета-ендорфина в мозъка, което предизвиква положителни емоции и намаляване на стреса, обяснова онлайн изданието Times Food.

Въпреки сладкия си вкус обаче, честият прием на захар може да доведе до горчиви последици. Някои от проблемите, които могат да възникнат, са затлъстяване, акне, диабет тип 2 и различни сърдечно-съдови заболявания.

Кои захари са „безопасни“ за консумация

Пълното избягване на захарта е невъзможно, тъй като това хранително вещество е естествена част от състава на всеки продукт, съдържащ въглехидрати. Това означава, че ако се отречем напълно от захарта, трябва да забравим за консумацията на всякакви плодове и зеленчуци, зърнени храни и млечни продукти.

Освен, че подобно решение е нездравословно - то е и напълно излишно. Растителните храни са богати на фибри, основни минерали и антиоксиданти, а млечните храни съдържат протеини и калций. Тъй като тялото ни усвоява тези храни бавно, имаме нужда от захарта в тях, която да снабдява клетките в организма с нужната енергия.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Доказано е също, че високият прием на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни намалява риска от хронични заболявания, като диабет, сърдечни заболявания и някои видове рак, твърдят специалисти от Harvard Medical School.

Защо „Бялата смърт“?

Ако приема на някои храни съдържащи захар намалява риска от диабет и други хронични заболявания, защо захарта е известна по цял свят като „Бялата смърт“?

Истината е, че има съществена разлика между „естествена“ и „добавена“ захар. Както вече споменахме тази, която се съдържа в хранителните продукти, които консумираме е естествен източник на енергия за клетките в тялото. Когато експертите говорят за „добавена“ захар, обикновено се отнася за тази, която производителите на храни прибавят към продуктите, за да подобрят вкуса им или да удължат срока им на годност.

В резултат на това ние ежедневно консумираме повече от необходимото количество захар и натоварваме организма си. Това може да доведе до сериозни заболявания, пишат експертите от Harvаrd.

7 последици от високия прием на добавена захар.

  1. Наднормено тегло и затлъстяване

Захарта добавя „празни“ калории към диетата, без да осигурява съществени хранителни вещества. Това води до повишен апетит и липса на усещане за ситост, което увеличава риска от преяждане, наддаване на тегло и затлъстяване.

  1. Риск от диабет

Високият прием на захар повишава нивата на глюкоза в кръвта, което води до прекомерно производство на инсулин. С времето това може да причини инсулинова резистентност – основен предшественик на диабет тип 2.

  1. Сърдечно-съдови заболявания

Прекомерната консумация на захар увеличава нивата на триглицеридите (мазнини, намиращи се в кръвта), повишава кръвното налягане и води до възпаление – все фактори, които повишават риска от сърдечни заболявания.

Снимка: iStock

  1. Проблеми със зъбите

Захарта е основния виновник за развитието на бактерии в устната кухина, които произвеждат киселини и разрушават зъбния емайл. Това увеличава риска от кариес и други зъбни проблеми, особено при недостатъчна устна хигиена.

  1. Зависимост и неконтролируемо хранене

Захарта активира същите мозъчни механизми като някои зависимости, предизвиквайки желание за още по-голяма консумация. Това може да доведе до преяждане и затруднения в спазването на здравословна диета.

  1. Проблеми с кожата

Повишените нива на инсулин вследствие на високия прием на захар могат да стимулират производството на мазнини и възпаления на кожата. Това увеличава риска от акне и други кожни проблеми.

  1. Възпалителни процеси

Захарта предизвиква хронично възпаление в организма, което е свързано с множество здравословни проблеми, включително сърдечни заболявания, артрит и дори някои видове рак.

Въпреки че захарта е естествен източник на енергия, прекомерният ѝ прием, особено под формата на добавена захар, може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Осъзнатият избор на храни и ограничаването на преработените продукти са важни стъпки към по-добро здраве.

*******

Всички новини от основната секция на „Живот на кантар“ на btv.bg ще откриете ТУК

Всички епизоди от „Живот на кантар“ на btvplus.bg може да гледате и  ТУК

Още вълнуващи истории от „Живот на кантар“ на ladyzone.bg може да намерите ТУК

Последвайте Инстаграм профила на шоуто „Живот на кантар“ ТУК

Последвайте Фейсбук страницата на шоуто „Живот на кантар“ ТУК