Подсладените напитки добавят сантиметри към талията ни, но се оказва, че могат да нанесат доста по-голяма вреда на здравето ни.
Ново проучване показва, че редовното приемане на напитки, богати на захар, може да повиши риска от рак на устната кухина почти 5 пъти в сравнение с избягването им.
Ежегодно се регистрират около 700 000 случая в света на рак на устната кухина, а в България са около 900-1000. Този вид рак е шестият най-често срещан сред този вид заболявания. А по последни данни най-голямо е нарастването на пациенти под 40-годишна възраст.
Честата употреба на подсладени със захар енергийни напитки, плодови сокове, шоколадово мляко, студен чай и лимонада може да бъде доста вредно за вашето здраве.
Знае се, че с течение на времето прекомерната консумация на такъв вид напитки може да ви изложи на риск от наддаване на тегло и проблеми, свързани със затлъстяване, диабет тип 2, сърдечни заболявания, бъбречни заболявания, чернодробни заболявания и кариеси.
Въпреки това, един от най-опасните и най-страшни странични ефекти от тези сладки напитки едва сега излиза наяве.
Светлина по темата хвърля проучването на Университета на Вашингтон. Разгледани са записи, обхващащи хранителните навици на 162 602 жени, 124 от които са развили орален рак за период от 30 години.
Заключението от него е, че жените, които пият една или повече подсладени напитки дневно, са 4,87 пъти по-склонни да развият рак на устната кухина, сравнено с тези, които си го позволяват едва веднъж-два пъти месечно.
„Честотата на рак на устната кухина се увеличава сред непушачите и младите хора без традиционни рискови фактори в световен мащаб”, отбелязват изследователите в статията.
Какво представлява ракът на устната кухина?
Този вид рак започва в сквамозните клетки в устната кухина и е по-често срещан при мъжете, отколкото при жените, особено сред пушачите, алкохолиците или тези, които дъвчат тютюн. Хората, които са заразени с човешки папиломавирус (HPV), също са изложени на риск, пише webmd.com.
Той може да се развива в устата и орофаринкса – части от езика и небцето и средната част на гърлото. Около 11 души на 100 000 развиват рак на устната кухина през живота си.
Ранните признаци на рак на устната кухина могат да се проявят под формата на често срещани проблеми в устата ви, като бели петна или рани, които кървят. Раковите израстъци не заздравяват и ако не се лекуват, заболяването може да се разпространи в цялата уста и гърлото, както и към други области на главата и шията.
Симптоми на рака на устната кухина
- Рана на устната или в устата, която не зараства
- Бучка в устата или гърлото
- Бели, червени или петнисти петна в устата или гърлото
- Необяснимо кървене в устата ви
- Необяснима болка или изтръпване в устата или гърлото
- Хронично възпалено гърло или усещане, че нещо е заклещено в задната част на гърлото ви
- Проблеми с дъвченето или преглъщането, говоренето или движението на челюстта или езика
- Дрезгав глас
- Болка в ухото
- Подуване, болка или скованост в челюстта
- Бучка във врата
- Промяна в начина, по който зъбите ви пасват един към друг
- Драматична загуба на тегло
- Хроничен лош дъх
Рисковите фактори за развитието на рак на устната кухина включват:
Пушене. По-голямата част от заболявания на устната кухина са свързани с пушенето на цигари, пури или лула. Електронните цигари може да не са по-безопасни, но все още не са изследвани толкова много. Някои проучвания показват, че те могат да причинят същия вид увреждане на клетките, което води до рак на устната кухина.
Употреба на бездимен тютюн. Използването на тютюневи изделия за смъркане или дъвчене прави много по-вероятно да развиете рак на бузите, венците и лигавицата на устните.
Прекомерна употреба на алкохол. Оралните ракови заболявания са около пет пъти по-чести при пиещите, отколкото при непиещите. Употребата на алкохол и тютюн заедно увеличава шансовете ви още повече.
Прекомерно излагане на слънце, особено в млада възраст. Ултравиолетовото лъчение от слънцето може да причини рак на устните.
Човешки папиломен вирус (HPV). Специфичен тип HPV е свързан с повече от две трети от орофарингеалните ракови заболявания, които засягат езика, гърлото и сливиците. Това става все по-често при по-млади хора и при хора, които имат множество сексуални партньори.
Възраст. Ракът на устната кухина може да отнеме години, за да се развива. Повечето хора откриват, че го имат след 55-годишна възраст. Единствено ракът, причинен от HPV, се появява при по-млади хора.
Пол. Мъжете са повече от два пъти застрашени от този тип рак. Това не се дължи на половите различия, а по-скоро на факта, че мъжете пушат и пият повече.
Лош хранителен режим. Проучванията показват връзка между рака на устната кухина и недостатъчното ядене на зеленчуци и плодове.
Отслабена имунна система. Когато естествената защита на тялото срещу инфекция е намалена, хората са по-уязвими.
Може ли здравословното хранене да предотврати рака на устната кухина?
С помощта на новото проучване изследователите опитват да разберат дали нездравословните храни, включително тези с добавена захар и наситени мазнини, могат да предизвикат дългосрочни възпалителни реакции от имунната система на тялото.
„Нашата хипотеза е, че диетите с по-висока добавена захар могат да допринесат за хронично възпаление, което от своя страна може да допринесе за риска от рака на устната кухина“, пише в изследването.
Плодовете и зеленчуците, богати на антиоксиданти, могат да помогнат за поддържането на здрави клетки, като ги предпазват от увреждане.
Включването на пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци, постни протеини и ограничаването на сладки напитки и храни може да помогне за предпазване от тази смъртоносна форма на рак.
Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.