Съвременният начин на живот често се характеризира с нездравословно хранене и недостатъчна физическа активност. Това са двата ключови фактора, влияещи върху метаболизма. 

Наблюдава се тенденцията, че разпространението на тези нездравословни навици съвпада с тревожно нарастване на броя на пациентите с онкологични заболявания. Този паралел привлича вниманието на научните специалисти, които изследват потенциалната връзка между начина на живот и риска от ракови заболявания.

Това поражда два интересни въпроса: Има ли директна връзка между това как работи метаболизмът ни и развиването на рак в тялото? И Ако има връзка между двете, каква е правилната диета за превенция или облекчаване на раковото заболяване?

Докато досегашните стратегии за лечение са насочени главно към генетичните аспекти на заболяването, нова вълна от изследвания поставя акцент върху метаболитните фактори и тяхната връзка с развитието и прогресията на онкологичните заболявания, пише National Geographic.

От специалист към пациент

Докато е сътрудник по хематология и онкология, д-р Урви Шах получава диагноза лимфом на Ходжкин. Преминава през четиримесечна интензивна химиотерапия. Болестта навлиза в ремисия, но именно тогава за нея изниква ключовият въпрос за ролята на храненето в процеса на лечение и възстановяване.

Снимка: Canva

„Като пациент исках да почувствам, че имам контрол върху състоянието си, да направя нещо, за да подпомогна здравето си“, споделя д-р Шах.

Тя отбелязва, че в този момент не може да си спомни и един аспект от медицинското си образование, който да засяга значението на хранителния режим при онкологичните заболявания.

Този личен опит я мотивира да пренасочи изследователската си дейност. Д-р Шах решава да се фокусира върху модифицируемите рискови фактори за рак, като хранене, затлъстяване, диабет и чревен микробиом.

Днес тя ръководи четири клинични проучвания (NUTRIVENTION) в Центъра за ракови заболявания Memorial Sloan Kettering. Целта им е да установят какви конкретни хранителни насоки могат да подпомогнат пациентите с рак.

Метаболитният синдром като фактор за онкогенеза (процесът, в който здрави клетки се превръщат в ракови)

Метаболитният синдром е съвкупност от състояния като затлъстяване, висока кръвна захар, повишено кръвно налягане и липиден дисбаланс, който се оказва ключов рисков фактор за развитие на рак, твърдят изследвания.

Снимка: Canva

Всъщност за хора с три или повече компонента на метаболитното състояние се отчита 30% по-висок риск от развитие на всякакъв вид рак, твърди проучване от 2024 г., публикувано в Cancer, включващо над 44 000 участници в Китай. Освен това, когато става дума за риска за конкретни видове рак, като този на гърдата, черния дроб и дебелото черво, данните сочат, че е дори между два и четири пъти по-висок.

Възпаление, инсулинова резистентност и ролята на мазнините

Често пъти свързваме здравословното тегло с външния вид, но лекарите акцентират върху него най-вече заради влиянието му върху метаболизма и общото състояние на организма. 

Натрупването на излишни мазнини, особено в коремната област, може да доведе до хронично възпаление и да наруши хормоналния баланс, включително повишавайки нивата на инсулиноподобен растежен фактор 1 (IGF-1).  Тези метаболитни промени са потенциални фактори за развитието на различни ракови заболявания. 

„Механизмите може да са различни за различните видове рак, но метаболитната дисфункция е общият знаменател“, твърди д-р Стивън Фридланд, директор на Центъра за интегрирани изследвания на рака и начина на живот в Cedars-Sinai.

Клинични данни и обобщени анализи потвърждават, че дори хора с привидно нормално тегло, но страдащи от метаболитен синдром, имат повишен риск от онкологични заболявания.

Глюкозата като гориво за раковите клетки

Раковите клетки използват глюкоза като основен източник на енергия дори при наличие на кислород, който позволява по-ефективното изгаряне на мазнини и протеини.

Следователно те показват метаболитни особености, различни от тези на нормалните клетки и това не е ново откритие. Всъщност явлението е открито още през 20-те години на XX в. от Ото Варбург, но му се обръща внимание чак сега.

Това знание се оказва полезно за по-ранното идентифициране на болните клетки или на тези, които имат потенциал да се превърнат в такива. Този механизъм се използва при диагностика чрез FDG PET скенери, които откриват клетки с висока консумация на глюкоза.

Това повдига въпроса дали ограничаването на захарта би могло да повлияе на растежа на туморите. Въпреки че науката не дава еднозначен отговор, множество проучвания показват, че консумацията на подсладени напитки и рафинирани въглехидрати увеличава риска от рак, твърдят поредица от епидемиологични изследвания, както и наблюдения при пациенти с диабет, които приемат метформин.

Връзката между хормонален дисбаланс и рак

Мастната тъкан произвежда хормони като лептин и адипонектин, чийто дисбаланс е свързан с инсулинова резистентност и възпаление.

„Това променено съотношение е свързано с повишен риск от рак“, казва Урви Шах.

Въпросът остава дали генетичните мутации водят до метаболитни промени или обратното, тъй като до този момент раковите заболявания винаги се гледат на генетична основа, а не метаболитна.

„Метаболитният синдром води до генетични промени, които ви предразполагат да получите рак, но самият рак също причинява много метаболитни смущения“, твърди д-р Суреш Т. Чари от MD Anderson Cancer Center.

Стратегии за ранна намеса и превенция

Има няколко начина за ранна профилактика или дори пълна превенция на състоянието и неговото разпространение.

Измерването на биомаркери като нивата на кръвна захар, липиди и С-реактивен протеин може да подпомогне ранната диагностика и дори превенцията.

Снимка: Canva

„Данните показват, че наблюдението и управлението на метаболитния синдром е важна стратегия за превенция и лечение“, обяснява Шах.

Подсладените напитки са свързани с 40-60% по-висок риск от предракови протеини в кръвта, докато веган диета с пълнозърнести храни намалява този риск с 30-50%, сочат данните от експерименти на NUTRIVENTION.

Метаболитната функция на организма играе важна роля в появата, развитието и съответно превенцията на онкологичните заболявания. Оказва се, че храненето, начинът на живот и ранната намеса са ключови инструменти за предпазването от ракови заболявания или подобряването на пациенти, страдащи от някое от тях.

Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.