Летният сезон освен много слънце, приятни разходки и почивки, е добре да се погрижим и за начина си на хранене. Консумирането на повече плодове и зеленчуци е препоръчително, а тиквичките са безспорно една от звездите на лятното хранене.
Въпреки италианското си „фамилно име", тиквичката е лятна тиква, произхождаща от Северна и Южна Америка. Семена от тиквички са открити от археолози в мексикански пещери преди 10 000 години.
Тиквичката се използва в народната медицина за лечение на настинки, болки и различни здравословни състояния. Ето някои ползи от тиквичката, основани на научни доказателства, които може би сте пропуснали в информация на здравния сайт Healthline.
Хранителна стойност на тиквичките
Една чаша (около 180 грама) сготвени тиквички осигурява:
- Калории: 27
- Протеини: 2 грама
- Мазнини: по-малко от 1 грам
- Въглехидрати: 5 грама
- Захар: 3 грама
- Фибри: 2 грама
- Витамин А: 11% от дневната стойност
- Манган: 14% от дневната стойност
- Витамин С: 26% от дневната стойност
- Калий: 10% от дневната стойност
- Магнезий: 8% от дневната стойност
- Витамин К: 6% от дневната стойност
- Фолат: 13% от дневната стойност
- Мед: 10% от дневната стойност
- Фосфор: 5% от дневната стойност
- Витамин B6: 8% от дневната стойност
- Тиамин: 5% от дневната стойност
Тиквичките съдържа също така малки количества желязо, калций, цинк и няколко други витамини от група В.
По-специално, богатото съдържание на витамин А може да подпомогне зрението и имунната ви система.
Тиквичките са богати на антиоксиданти
Антиоксидантите са полезни растителни съединения, които помагат за предпазването на тялото от увреждане от свободните радикали. Каротеноидите, като лутеин, зеаксантин и бета-каротин, са в изобилие в тиквичките.
Те могат да бъдат полезни за очите, кожата и сърцето, както и да предложат известна защита срещу някои видове рак, като рак на простатата.
Изследванията показват, че кората на растението съдържа най-високи нива на антиоксиданти. Жълтите тиквички може да съдържат малко по-високи нива от светлозелените.
Подобряват здравословното храносмилане
Тиквичките могат да подобрят здравословното храносмилане по няколко начина. Те са богати на вода, която може да омекоти изпражненията. Това ги прави по-лесни за преминаване и намалява шансовете ви за запек.
Тиквичките съдържат и разтворими, и неразтворими фибри. Неразтворимите фибри добавят обем към изпражненията и помагат на храната да се движи по-лесно през червата, което допълнително намалява риска от запек.
Междувременно, разтворимите фибри подхранват полезните бактерии, живеещи в червата ви.
Тиквичките помагат за понижаване на кръвната захар
Тиквичките могат да помогнат за понижаване на нивата на кръвната захар при хора с диабет тип 2.
С 3 грама въглехидрати на сварена чаша (232 грама), те предлагат чудесна нисковъглехидратна алтернатива на пастата за тези, които искат да намалят приема ѝ. Те могат да бъдат спираловидно нарязани или нарязани, за да заменят спагети, лингуини или лазаня в ястията.
Нисковъглехидратните диети могат значително да понижат нивата на кръвната захар и инсулина, като и двете могат да поддържат нивата на кръвната захар стабилни и да намалят нуждата от лекарства при хора с диабет тип 2.
Нещо повече, фибрите в тиквичките помагат за стабилизиране на кръвната захар, предотвратявайки скокове на нивата ѝ след хранене. Диетите, богати на фибри от плодове и зеленчуци, включително тиквички, са постоянно свързани с по-нисък риск от диабет тип 2.
Фибрите, открити в тиквичките, могат също да помогнат за повишаване на инсулиновата чувствителност, което също може да помогне за стабилизиране на кръвната захар.
Яжте тиквички за здраво сърце
Наблюдателни проучвания показват, че хората, които ядат повече фибри, имат по-нисък риск от сърдечни заболявания.
Пектинът, един вид разтворими фибри, открити в тиквичките, изглежда особено ефективен за намаляване на общите и „лошите“ нива на LDL холестерол.
Тиквичките са богати и на калий, който може да помогне за намаляване на високото кръвно налягане чрез разширяване на кръвоносните съдове. По-здравословното кръвно налягане е свързано с по-нисък риск от сърдечни заболявания и инсулт.
Освен това, диетите, богати на каротеноиди – също открити в тиквичките, изглеждат особено защитни срещу сърдечни заболявания.
Тиквичките помагат за добро зрение
Това отчасти се дължи на факта, че тиквичките са богати на витамин С и бета-каротин – две хранителни вещества, важни за здравето на очите.
Тиквичките съдържат и антиоксидантите лутеин и зеаксантин. Изследванията показват, че тези антиоксиданти могат да се натрупват в ретината ви, подобрявайки зрението ви и намалявайки риска от свързани с възрастта очни заболявания.
Това може да включва по-нисък риск от макулна дегенерация, която е водеща причина за необратима загуба на зрение при възрастни хора.
В допълнение, диетите с високо съдържание на лутеин и зеаксантин могат също да намалят вероятността от развитие на катаракта, помътняване на лещата, което може да доведе до лошо зрение.
Тиквичките са полезни за отслабване
Редовната консумация на тиквички може да ви помогне да отслабнете. Богати са на вода и имат ниска калорийна плътност, което може да ви помогне да се чувствате сити.
Съдържанието на фибри може също да намали глада и да поддържа апетита ви под контрол.
Освен това, проучванията постоянно свързват високия прием на плодове и зеленчуци със загуба на тегло и по-бавно наддаване на тегло с течение на времето.
За какво друго са полезни тиквичките
Тиквичките могат да предложат някои допълнителни ползи.
Здраве на костите – Тиквичките са богати на антиоксидантите лутеин и зеаксантин, както и на витамин К и магнезий, всички от които могат да помогнат за укрепване на костите.
Противоракови ефекти – Проучвания в епруветки и върху животни показват, че екстрактите от тиквички могат да помогнат за убиване или ограничаване на растежа на определени ракови клетки. Необходими са обаче изследвания върху хора.
Здрава простата – Проучвания върху животни показват, че екстрактите от семена на тиквички могат да помогнат за ограничаване на простатната хиперплазия, уголемяване на простатата, което често причинява уриниращи и сексуални затруднения при по-възрастните мъже.
Функция на щитовидната жлеза – Тестване върху плъхове разкрива, че екстрактите от кори от тиквички могат да помогнат за поддържане на стабилни нива на хормоните на щитовидната жлеза. Въпреки това са необходими изследвания върху хора.
Има ли рискове от яденето на тиквички
Въпреки че тиквичките обикновено се считат за безопасни за средностатистическия здрав възрастен, все пак има няколко потенциални риска, напомня Health.
Консумацията на големи количества тиквички може да доведе до храносмилателни проблеми, като подуване на корема или газове. Съдържанието на фибри може да бъде полезно, когато се консумира в умерени количества, но прекомерният прием може да причини стомашно-чревни проблеми, особено при хора с анамнеза за храносмилателни проблеми.
Тиквичките съдържат и кукурбитацини, горчиви съединения, които могат да бъдат токсични, когато се консумират в големи количества. Въпреки че тиквичките обикновено имат ниски нива на тези горчиви на вкус съединения, консумацията им в големи количества може да доведе до неприятни симптоми като гадене, повръщане и нередовна дефекация.
Хора с алергия или чувствителност към тиквички или други зеленчуци от семейство Тиквени може да се наложи да избягват консумацията им.
Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.