Яйцата и включването им като основна част от ежедневното хранене са широко и често дискутирани. Много често препоръчвани заради изключително полезните си свойства, стигайки дори до яйчена диета за отслабване и яйчен режим на хранене.
От друга страна обаче прекомерната консумация на яйца е свързана с повишаване на холестерола, който е концентриран предимно в жълтъка на яйцето.
Според последни публикации обаче яйцата вероятно не са отговорни за високия холестерол – има друг истински виновник за повишаващите се нива на холестерола.
Проучването, публикувано в The American Journal of Clinical Nutrition през юли, установява, че наситените мазнини в храната, а не хранителният холестерол в яйцата, са свързани с по-високи нива на холестерол, пише здравното издание Health.
Дори нещо повече, хора, които ядат по две яйца на ден в продължение на пет седмици, имат подобрени нива на холестерол.
Връзката между яйцата и холестерола
В продължение на години изследователите спорят дали яйцата повишават нивото на холестерола с ниска плътност (LDL) – „лошия“ холестерол, който може да увеличи риска от сърдечни заболявания и инсулт.
Това е така, тъй като яйцата наистина съдържат много холестерол. Едно голямо яйце съдържа около 200 милиграма (mg) холестерол, което е две трети от предишната препоръчителна дневна доза от 300 mg.
Но по-нови проучвания установяват, че всъщност наситените мазнини в храните повишават LDL холестерола. Повечето храни с високо съдържание на холестерол са също с високо съдържание на наситени мазнини, но яйцата съдържат много малко (1,6 грама), което предизвиква дискусията.
„През по-голямата част от последните две десетилетия имахме силно усещане, че наситените мазнини, а не холестеролът, повишават нивата на LDL“, казва д-р Шон Хефрон, кардиолог в Центъра за превенция на сърдечно-съдови заболявания в Нюйоркския университет.
Специален тест заради консумацията на яйца и холестерола
Именно поради дългогодишните дебати екип от изследователи резделя 61 души на три групи, които следват специфична диета в продължение на пет седмици.
В края на проучването 48 души завършиха и трите вида диета:
Контролна диета: Висок холестерол и високо съдържание на наситени мазнини, консумация на максимум едно яйце на седмица.
Диета с яйца: Висок холестерол и ниско съдържание на наситени мазнини, консумация на две яйца на ден.
Диета без яйца: Нисък холестерол и високо съдържание на наситени мазнини, без яйца.
Резултатите ясно показват, че именно наситените мазнини са свързани с повишаване на LDL холестерола, но не и хранителният холестерол. Също така, в сравнение с контролната диета, диетата с яйца понижива нивата на „лошия” холестерол.
Какво всъщност се случва с вашия холестерол?
Въпреки схващанията, че консумацията на холестерол повишава нивата на холестерол в тялото ви, както експертите считат години наред, ситуацията не е толкова проста.
Хранителният холестерол, който се съдържа в храните, е различен от кръвния холестерол, който се отнася до холестерола в кръвта ви, включително LDL и холестерола с висока плътност (HDL).
По-голямата част от холестерола в кръвта не идва от храната – той се произвежда от черния дроб. Консумацията на големи количества наситени мазнини може да повиши нивата на LDL, защото кара черния дроб да произвежда повече холестерол и да пречиства по-малко LDL холестерол от кръвния поток.
В същото време „има доказателства, че когато увеличите приема на холестерол от храната, собственото ви производство на холестерол се намалява, за да компенсира“, аргументират се учените.
„Хранителният холестерол не е толкова вреден, колкото се смяташе преди“, добавя Мелиса Мроз-Планелс от Академията по хранене и диететика в Чикаго.
Яйцата са полезни, но все пак внимавайте
Въпреки някои дългогодишни схващания относно консумацията на яйца и холестерола, сега има широко съгласие, че яйцата могат да бъдат част от балансирана, здравословна за сърцето диета.
Изследванията показват, че консумацията на около едно яйце на ден е напълно безопасна за сърцето ви.
Но експертите все пак съветват, че всяка консумация трябва да бъде балансирана и ако имате висок холестерол, е добре да ограничите яйцата до 4-5 на седмица.
Яйцата също така могат да повишат нивата на LDL „лошия” холестерол, ако имате фамилна хиперхолестеролемия, генетично състояние на висок LDL холестерол, което засяга милиони души по света.
Когато черният ви дроб не може да регулира холестерола поради подобно състояние, хранителният холестерол може да има по-изразено въздействие върху нивата на LDL, обясняват експертите.
Други състояния, като хипотиреоидизъм и няколко бъбречни заболявания, както и някои лекарства, също могат да повишат LDL холестерола.
Ако все пак сте загрижени за нивата си на холестерол, диетолозите препоръчват да се придържате към белтъците, тъй като по-голямата част от холестерола и наситените мазнини в яйцата се намират в жълтъка.
Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.