Малък трик с контрола на глюкозата в кръвта се счита за последната и най-актуална диетична тенденция в САЩ. Всеки, който яде хляб, салата и месо в определен ред, трябва да може лесно да отслабне с помощта на нивата на кръвната захар, пише немското издание Focus.

Методът, наречен „глюкозна диета“, е разработен от френската биохимичка Джеси Инчауспе, по-известна сред последователите си в социалните мрежи като Богинята на глюкозата.

Тя провокира хората по цял свят да променят навиците си. А препоръките ѝ за здравословно хранене идват от синтезирането на най-новите научни открития в областта на кръвната захар.

Докато работи по генетични проекти в Сан Франциско, французойката участва в проучвания, като изпробва новите апарати за следене на глюкозата в реално време. Така стига до извода, че регулирането на нивата на кръвна захар е важно за всички, независимо дали имат диабет, или нямат.

Глюкозните пикове предизвикват внезапен глад, умора през деня, спад на имунитета, промени в настроенията, дори инсулинова резистентност“, категорична е Джеси Инчауспе.

Според нея, ако човек се съобрази с препоръките ѝ не само ще отслабне, но също така ще се радва на по-добър вид на кожата, по-дълбок сън през нощта, по-добро настроение и по-голяма енергичност през деня.

Снимка: iStock

Малките трикове, за които французойката смята, че държат теглото под контрол, са:

  • 20 минути преди хранене трябва да се приема лъжица оцет или лимонов сок, разтворена в чаша вода, за да се понижи кръвната захар.
  • По време на хранене първо се ядат зеленчуците, след това месото или рибата (мазнините и протеините) и едва след това тестените изделия (въглехидратите).
  • А 20 минути след хранете трябва да се правят упражнения (като разходка, слизане и качване по стъпала или друго леко физическо натоварване).

„По този простичък начин всеки човек може да елиминира негативните ефекти от колебанията на кръвната захар в тялото си“, категорична е Джеси Инчауспе.

Глюкозата е основен източник на енергия за клетките. Ето защо човек не бива да се ограничава, а да се наслаждава на храната.

Французойката е категорична, че няма смисъл да се броят калориите, а само да се промени стила на хранене, за да се постигне по-добър баланс на кръвната захар.

Снимка: iStock

Преди време Джеси Инчауспе забелязва, че когато яде повече сладко или въглехидрати, т.е. качва рязко глюкозата, следват също толкова резки спадове, по време на които няма енергия и се чувства потисната. Проследява тази закономерност в продължение на седмици и започва да събира резултатите от най-новите научни изследвания по темата. Тогава открива, че същото се случва с много други хора и учените имат обяснение.

Оказва се, че резките пикове на глюкоза в кръвта имат дългосрочни и краткосрочни ефекти. Сред краткосрочните са внезапни пристъпи на повишен апетит, хронична умора, лош сън, мигрена, проблеми с паметта. А сред дългосрочните – депресия, акне, болест на Алцхаймер и деменция, сърдечни проблеми, неалкохолна мастна чернодробна болест и др.

Следва и решението, което предлага французойката: „Две еднакви менюта могат да имат коренно различно въздействие върху организма ни в зависимост от реда, в който консумираме съставките“. Или иначе казано, ако в чинията ни има пържола със зеленчуци и картофено пюре, първо да изядем зеленчуците, след това пържолата и накрая картофеното пюре или филийката хляб.

Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.