Една проста сутрешна напитка може да окаже влияние върху нивата на холестерола в кръвта. Научни изследвания хвърлят светлина върху потенциала на грейпфрута, обикновен цитрусов плод, който може да играе роля в регулирането на триглицеридите в кръвта. Въпреки че резултатите не са еднозначни, проучванията показват интересни тенденции, които заслужават внимание.
В тази статия ще разгледаме какво казват последните научни данни за връзката между грейпфрута и холестерола, как този плод може да повлияе на храносмилането и лошия холестерол, както и кои са рисковете и ползите от редовната му консумация.
Какво показват проучванията за грейпфрута и холестерола?
Според проучване, публикувано в International Journal of Humanities and Social Sciences, изследователите анализират как малки промени в диетата могат да повлияят на нивата на холестерола при хора с повишено кръвно налягане, пише Welltica.
Участниците в експеримента са разделени на групи, като всяка консумира различни естествени храни преди леки физически упражнения. Резултатите показват, че групата, която консумира цитрусова напитка (грейпфрутов сок), регистрира най-значимите промени в холестероловите нива. Групата, която е комбинира напитката с плодове, също е има подобрение, но не толкова изразено.
Изследователите предполагат, че естествените киселини и растителните фибри в грейпфрута взаимодействат по начин, който подпомага способността на организма да регулира мазнините в кръвта.
Как грейпфрутът влияе на холестерола?
Пектинът – ключовият играч
Грейпфрутът е богат на пектин, тип разтворими фибри, които не се абсорбират от червата. Вместо това, пектинът се свързва с холестерола в стомашно-чревния тракт, като по този начин намалява количеството холестерол, което организмът може да усвои. Този механизъм е особено ефективен при намаляването на LDL холестерола (лошия холестерол), който е свързан с повишен риск от сърдечносъдови заболявания, обяснява д-р Меган Солиман, сертифициран лекар по вътрешни болести за изданието Medical News Today.
Какво казват по-старите проучвания?
Едно проучване от 2012 година анализира ефектите от ежедневната консумация на грейпфрут върху редица фактори, включително нивата на холестерол. Резултатите показват, че участниците, които консумират грейпфрут, имат подобрения в нивата на холестерола, но промените не са статистически значими.
Друго изследване от 2014 година, проведено върху мишки, показа, че цитрусовите сокове, включително от грейпфрут, са намалили холестерола при животни, хранени с диета с високо съдържание на холестерол. Изследването предполага, че тези сокове:
- Увеличават жлъчния поток.
- Повишават концентрацията на жлъчен холестерол.
- Стимулират отделянето на жлъчни киселини.
Тези механизми могат да подобрят екскрецията на холестерола, като по този начин намалят общите му нива в организма.
Други ползи на грейпфрута за здравето
Богат на витамин C
Според Националните здравни институти (NIH) препоръчителната дневна доза витамин C е 90 mg за мъжете и 75 mg за жените. 100 грама грейпфрут съдържат около 34,4 mg витамин C, което го прави отличен източник на този важен витамин.
Витамин C:
- Защитава клетките и поддържа тяхното здраве
- Подпомага зарастването на рани
- Укрепва кожата, костите, кръвоносните съдове и хрущяла
Антиоксиданти и ликопен
Грейпфрутът съдържа високи нива на ликопен, мощен антиоксидант, който може да неутрализира свободните радикали в тялото. Проучвания показват, че ликопенът може да бъде ефективен при:
- Превенция и лечение на ефектите от диабет.
- Намаляване на риска от рак.
- Намаляване на риска от атеросклероза.
- Намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания.
- Редуциране на оксидативния стрес и възпалението.
Ликопенът има и невропротективни качества, които могат да облекчат свързаната с възрастта загуба на памет и когнитивните дефицити.
Важни предупреждения: Взаимодействие с лекарства
Статини и грейпфрут
Една от най-сериозните грижи, свързани с грейпфрута, е неговото взаимодействие с определени лекарства. Статините, група медикаменти, които понижават холестерола, могат да бъдат силно повлияни от грейпфрута.
Когато човек приема симвастатин, един от най-често предписваните статини в и консумира грейпфрут, плодът може значително да инхибира способността на организма да метаболизира лекарството. Това води до:
- Натрупване на големи количества от медикамента в кръвта.
- Повишен риск от чернодробни и мускулни увреждания.
- Потенциална бъбречна недостатъчност.
Други лекарства
Грейпфрутът може да взаимодейства и с:
- Антиаритмични медикаменти (за нередовна сърдечна дейност)
- Антихистамини като фексофенадин
- Лекарства за високо кръвно налягане
- Антидепресанти
- Кортикостероиди за лечение на болест КРОН или улцерозен колит
- Медикаменти за предотвратяване на отхвърляне на трансплантирани органи
Важно: Ако приемате някое от тези лекарства, задължително се консултирайте с вашия лекар преди да включите грейпфрут в диетата си.
Рискове при консумация на грейпфрут
Бъбречни камъни
Систематичен преглед от 2021 година изследва връзката между цитрусовите сокове и бъбречно-каменната болест (KSD). Епидемиологичните проучвания предполагат, че сокът от грейпфрут може да увеличи риска от развитие на камъни в бъбреците. Въпреки това, по-малки клинични изследвания показват, че сокът може да има и защитна роля. Необходими са повече изследвания за окончателни заключения.
Съвети за управление на холестерола
Освен грейпфрута, има редица начини да управлявате високия холестерол:
- Яжте храни с ниско съдържание на наситени и транс-мазнини.
- Избягвайте червено и преработено месо.
- Следвайте сърдечно-здравословна диета, която включва плодове и зеленчуци; пълнозърнести храни; птиче месо и риба; ядки и нетропически растителни масла.
- Бъдете физически активни.
- Поддържайте здравословно тегло.
- Избягвайте тютюнопушенето.
Грейпфрутът представлява интересен обект на научни изследвания, когато става дума за холестерола и общото здраве. Въпреки че старите проучвания показват смесени резултати относно неговата способност значително да понижи лошия холестерол, плодът предлага редица други здравни ползи, от високото съдържание на витамин C до антиоксидантните му свойства.
Важно е обаче да се помни, че грейпфрутът може да взаимодейства опасно с редица лекарства, особено със статини. Ако приемате медикаменти и искате да включите грейпфрут в диетата си, винаги първо се консултирайте с лекар.
Здравословното хранене и редовната физическа активност остават основата на добрия контрол на холестерола. Грейпфрутът може да бъде полезно допълнение към балансирана диета, но не е магическо решение.
Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.
-------------------------------------------------
Източници
Welltica „Проучване разглежда как цитрусовата напитка влияе върху холестерола.
Medical News Today. Грейпфрут и холестерол: каква е връзката?International Journal of Humanities and Social Sciences.
U.S. Department of Health and Human Services. „Приложение 7. Хранителни цели за възрастово-половите групи въз основа на препоръчителните хранителни дози и препоръките на Диетичните насоки.“
American Heart Association. „Въведение в калия“ (2018).
Bailey, D. G., et al.„Взаимодействия между грейпфрут и лекарства: Забраненият плод или неизбежни последствия?“ (2013).
Carr, A. C., & Maggini, S. „Витамин С и имунната функция“ (2017).
Dow, C. A., et al. „Ефектите от ежедневната консумация на грейпфрут върху телесното тегло, липидите и кръвното налягане при здрави възрастни с наднормено тегло“
USDA FoodData Central. "Суровият грейпфрут." (2019).
Kunzmann, A. T., et al.„Прием на диетични фибри и риск от колоректален рак и инцидентни и рецидивиращи аденоми в проучването за скрининг на рак на простатата, белия дроб, колоректалния тракт и яйчниците.“ (2015).
Pullar, J. M., et al. „Ролята на витамин С за здравето на кожата.“ (2017).














