Една проста сутрешна напитка може да окаже влияние върху нивата на холестерола в кръвта. Научни изследвания хвърлят светлина върху потенциала на грейпфрута, обикновен цитрусов плод, който може да играе роля в регулирането на триглицеридите в кръвта. Въпреки че резултатите не са еднозначни, проучванията показват интересни тенденции, които заслужават внимание.

В тази статия ще разгледаме какво казват последните научни данни за връзката между грейпфрута и холестерола, как този плод може да повлияе на храносмилането и лошия холестерол, както и кои са рисковете и ползите от редовната му консумация.

Какво показват проучванията за грейпфрута и холестерола?

Според проучване, публикувано в International Journal of Humanities and Social Sciences, изследователите анализират как малки промени в диетата могат да повлияят на нивата на холестерола при хора с повишено кръвно налягане, пише Welltica.

Снимка: Canva

Участниците в експеримента са разделени на групи, като всяка консумира различни естествени храни преди леки физически упражнения. Резултатите показват, че групата, която консумира цитрусова напитка (грейпфрутов сок), регистрира най-значимите промени в холестероловите нива. Групата, която е комбинира напитката с плодове, също е има подобрение, но не толкова изразено.

 

 

Изследователите предполагат, че естествените киселини и растителните фибри в грейпфрута взаимодействат по начин, който подпомага способността на организма да регулира мазнините в кръвта.

Как грейпфрутът влияе на холестерола?

Пектинът – ключовият играч

Грейпфрутът е богат на пектин, тип разтворими фибри, които не се абсорбират от червата. Вместо това, пектинът се свързва с холестерола в стомашно-чревния тракт, като по този начин намалява количеството холестерол, което организмът може да усвои. Този механизъм е особено ефективен при намаляването на LDL холестерола (лошия холестерол), който е свързан с повишен риск от сърдечносъдови заболявания, обяснява д-р Меган Солиман, сертифициран лекар по вътрешни болести за изданието Medical News Today.

 

 

Какво казват по-старите проучвания?

Едно проучване от 2012 година анализира ефектите от ежедневната консумация на грейпфрут върху редица фактори, включително нивата на холестерол. Резултатите показват, че участниците, които консумират грейпфрут, имат подобрения в нивата на холестерола, но промените не са статистически значими.

Снимка: Canva

Друго изследване от 2014 година, проведено върху мишки, показа, че цитрусовите сокове, включително от грейпфрут, са намалили холестерола при животни, хранени с диета с високо съдържание на холестерол. Изследването предполага, че тези сокове:

 

 

  • Увеличават жлъчния поток.
  • Повишават концентрацията на жлъчен холестерол.
  • Стимулират отделянето на жлъчни киселини.

Тези механизми могат да подобрят екскрецията на холестерола, като по този начин намалят общите му нива в организма.

Други ползи на грейпфрута за здравето

Богат на витамин C

Според Националните здравни институти (NIH) препоръчителната дневна доза витамин C е 90 mg за мъжете и 75 mg за жените. 100 грама грейпфрут съдържат около 34,4 mg витамин C, което го прави отличен източник на този важен витамин.

Витамин C:

  • Защитава клетките и поддържа тяхното здраве
  • Подпомага зарастването на рани
  • Укрепва кожата, костите, кръвоносните съдове и хрущяла

Антиоксиданти и ликопен

Грейпфрутът съдържа високи нива на ликопен, мощен антиоксидант, който може да неутрализира свободните радикали в тялото. Проучвания показват, че ликопенът може да бъде ефективен при:

  • Превенция и лечение на ефектите от диабет.
  • Намаляване на риска от рак.
  • Намаляване на риска от атеросклероза.
  • Намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания.
  • Редуциране на оксидативния стрес и възпалението.

 

 

Ликопенът има и невропротективни качества, които могат да облекчат свързаната с възрастта загуба на памет и когнитивните дефицити.

Важни предупреждения: Взаимодействие с лекарства

Статини и грейпфрут

Една от най-сериозните грижи, свързани с грейпфрута, е неговото взаимодействие с определени лекарства. Статините, група медикаменти, които понижават холестерола, могат да бъдат силно повлияни от грейпфрута.

Снимка: Canva

Когато човек приема симвастатин, един от най-често предписваните статини в и консумира грейпфрут, плодът може значително да инхибира способността на организма да метаболизира лекарството. Това води до:

  • Натрупване на големи количества от медикамента в кръвта.
  • Повишен риск от чернодробни и мускулни увреждания.
  • Потенциална бъбречна недостатъчност.

Други лекарства

Грейпфрутът може да взаимодейства и с:

  • Антиаритмични медикаменти (за нередовна сърдечна дейност)
  • Антихистамини като фексофенадин
  • Лекарства за високо кръвно налягане
  • Антидепресанти 
  • Кортикостероиди за лечение на болест КРОН или улцерозен колит
  • Медикаменти за предотвратяване на отхвърляне на трансплантирани органи

Важно: Ако приемате някое от тези лекарства, задължително се консултирайте с вашия лекар преди да включите грейпфрут в диетата си.

Рискове при консумация на грейпфрут

Бъбречни камъни

Систематичен преглед от 2021 година изследва връзката между цитрусовите сокове и бъбречно-каменната болест (KSD). Епидемиологичните проучвания предполагат, че сокът от грейпфрут може да увеличи риска от развитие на камъни в бъбреците. Въпреки това, по-малки клинични изследвания показват, че сокът може да има и защитна роля. Необходими са повече изследвания за окончателни заключения.

Снимка: Canva

Съвети за управление на холестерола

Освен грейпфрута, има редица начини да управлявате високия холестерол:

  • Яжте храни с ниско съдържание на наситени и транс-мазнини.
  • Избягвайте червено и преработено месо.
  • Следвайте сърдечно-здравословна диета, която включва плодове и зеленчуци; пълнозърнести храни; птиче месо и риба; ядки и нетропически растителни масла.
  • Бъдете физически активни.
  • Поддържайте здравословно тегло.
  • Избягвайте тютюнопушенето.

Грейпфрутът представлява интересен обект на научни изследвания, когато става дума за холестерола и общото здраве. Въпреки че старите проучвания показват смесени резултати относно неговата способност значително да понижи лошия холестерол, плодът предлага редица други здравни ползи, от високото съдържание на витамин C до антиоксидантните му свойства.

 

 

Важно е обаче да се помни, че грейпфрутът може да взаимодейства опасно с редица лекарства, особено със статини. Ако приемате медикаменти и искате да включите грейпфрут в диетата си, винаги първо се консултирайте с лекар.

Здравословното хранене и редовната физическа активност остават основата на добрия контрол на холестерола. Грейпфрутът може да бъде полезно допълнение към балансирана диета, но не е магическо решение.

Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.

-------------------------------------------------

Източници