Киселите краставички са любима храна за мнозина, хрупкави, солени и перфектни към сандвич или като снакс. Но консумацията им всеки ден може да има сериозни последици за вашето сърдечно-съдово здраве

Според последни проучвания, високото съдържание на натрий в киселите краставички може значително да повиши кръвното налягане и да увеличи риска от сърдечни заболявания и инсулт.

Защо киселите краставички са високонатриеви

Киселите краставички се консервират в разтвор от сол или оцет. Макар да предлагат някои здравни ползи, те са изключително богати на натрий, една малка кисела краставичка съдържа около 326 mg натрий, което е значителна част от препоръчителния дневен прием.

Снимка: Canva

Според Американската кардиологична асоциация, здравите възрастни трябва да консумират не повече от 2,300 mg натрий дневно, като оптималната цел за сърдечно здраве е 1,500 mg на ден. Това означава, че само няколко кисели краставички могат да ви доближат до дневния лимит.

Как киселите краставички влияят на кръвното налягане

Повишават кръвното налягане директно

Проучване установява ясна връзка: колкото повече кисели краставички консумира човек, толкова по-високо е неговото кръвно налягане. Храните, богати на натрий като киселите краставички, повишават налягането поради ефекта им върху течностния баланс в организма.

Когато приемате голямо количество натрий, тялото задържа допълнително количество вода, за да разреди натриевата концентрация. Това увеличава обема на течността в кръвоносните съдове, което води до повишено кръвно налягане.

Увеличават риска от затлъстяване

Според проучвания, диета, богата на солени храни като кисели краставички, е свързана с по-висок индекс на телесна маса (ИТМ) както при възрастни, така и при деца. Затлъстяването от своя страна е известен рисков фактор за високо кръвно.

Хората с наднормено тегло имат значително по-висок риск от развитие на хипертония и свързаните с нея усложнения – сърдечен удар и инсулт.

Покачват риска от сърдечни заболявания

Хроничното високо кръвно налягане причинява сериозни щети на сърдечно-съдовата система. Повишеното налягане принуждава кръвоносните съдове да се разтягат, което може да доведе до увреждания и натрупване на плаки.

Когато кръвоносните съдове се блокират от плаки, рискът от сърдечен удар или инсулт се увеличава драматично. Експертите подчертават, че поддържането на здравословно кръвно налягане чрез балансирана диета, редовна физическа активност и при необходимост медикаменти е от критично значение.

Снимка: Canva

Увеличават риска от инсулт

Когато диета с високо съдържание на натрий причини хипертония, рискът от инсулт се покачва значително. Инсултът настъпва, когато кръвоснабдяването на мозъка е частично или напълно блокирано. Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC), повечето хора, които са претърпели инсулт, имат високо кръвно налягане.

Инсултът е една от водещите причини за смърт и инвалидност. Поддържането на здравословни нива на кръвното налягане е доказан начин за намаляване на този риск.

Хранителна стойност на киселите краставички

Една кисела краставичка съдържа около:

  • Калории: 5.7
  • Мазнини: 0.17 г
  • Протеини: 0.19 г
  • Фибри: 0.4 г
  • Натрий: 326 mg
  • Калций: 21.8 mg

Макар да са нискокалорични, високото съдържание на натрий ги прави проблематични при редовна консумация.

Как да намалите натрия в диетата си

Повечето хора консумират повече натрий от препоръчителното количество. Проучвания показват, че намаляването с 1,000 mg дневно може значително да понижи кръвното налягане и да редуцира риска от сърдечни заболявания.

Снимка: Canva

Препоръки за намаляване на натрия:

  • Ограничете консумацията на кисели краставички и други силно солени храни
  • Избягвайте бърза храна (fast food)
  • Намалете пакетираните храни – крекери, чипс, сосове
  • Ограничете преработеното месо
  • Внимавайте с консервирани супи и зеленчуци

Киселите краставички може да са вкусна закуска, но ежедневната им консумация крие рискове за сърдечно-съдовото здраве. Високото съдържание на натрий може да повиши кръвното налягане, да увеличи риска от затлъстяване, сърдечни заболявания и инсулт.

Ако сте в рискова група за хипертония, обмислете ограничаването или избягването на киселите краставички. Консултирайте се с вашия лекар или хранителен специалист за персонализирани препоръки, които да подкрепят вашето сърдечно здраве.

Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.

--------------------------------------------------

Източници

  1. Verywellhealth.com - Вредни ли са киселите краставички за високото кръвно налягане? 
  2. Клинични изследвания в областта на храненето - Прием на натрий и последици за здравето, 2018 г.
  3. Американска кардиологична асоциация - Колко натрий трябва да консумирам на ден? 
  4. CDC - За натрия и солта.
  5. USDA Food Data Central – Хранителни вещества в киселите краставички.