Истината за протеиновите барчета: Полезни ли са или не съвсем

Изследване доказва наистина ли протеинът в барчетата е висококачествен и как се усвоява от организма
Истината за протеиновите барчета: Полезни ли са или не съвсем

Имали ли сте някога нужда от бърза, засищаща закуска, докато отивате на работа или сте на път към фитнеса? Вероятно поне веднъж сте посягали към протеиновото барче, мислейки, че е идеалният вариант.

Тези пакетирани храни се превърнаха в синоним на удобство – и тъй като опаковките им рекламират високи нива на протеин, често се смятат за синоним и на хранителност.

Нова публикация обаче хвърля съмнение върху хранителната стойност на протеиновите барове.

Проучване, публикувано през март в Scientific Reports (Nature), разкрива, че много от над 1600 тествани барчета не съдържат толкова протеин, колкото може би си мислите. Освен това, се оказва, че протеинът, който повечето барчета съдържат, не е с най-добро качество, което влияе върху усвояването му от страна на организма.

Какво наистина се съдържа в протеиновите барчета?

Екип от експерти използва онлайн база данни, генерирана от потребители, и тества около 4600 протеинови барчета. След направения тест учените групират барчетата въз основа на вида на използвания протеин:

  • Само растителен протеин, като например грахов и оризов протеин
  • Само животински протеин, като например млечен протеин
  • Смес от млечен, яйчен и соев протеин
  • Смес от млечен, колаген и соев протеин

След това същите тези барчета са подложени на храносмилателна симулация, наречена Infogest, която анализира аминокиселинния състав и колко протеин наистина се абсорбира от тялото.

Ето и резултатите от изследването:

Много от барчетата не с достатъчно високо съдържание на протеини: Докато 81% от тях получават поне 20% от калориите си от протеини, останалите 19% не са. Това кара авторите да открият, че голяма част от тези протеинови барчета не са с високо съдържание на протеини. 

Снимка: iStock

Смилаемостта на някои протеини в барчетата е ниска: Резултатите за смилаемост на протеиновите барове варират значително – от едва 47% до цели 81%. Изненадващо, но някои от барчетата с по-нисък процент на смилаемост съдържат животински протеин или соя – и двата вида се считат за „висококачествени“ или „пълноценни“ протеини. 

Висококачествените протеини съдържат всички незаменими аминокиселини, които тялото не може да произведе самостоятелно“, обяснява Елиза Уитакър, магистър, регистриран диетолог и лицензиран диетолог пред Health.

Тези протеини често се усвояват и абсорбират добре, което ги прави ефективни в подпомагането на възстановяването на мускулите, растежа и цялостното здраве.

Снимка: bTV

Лошата смилаемост на протеина в барчетата – дори тези, съдържащи пълноценни протеини, вероятно се дължи на взаимодействия с други съставки.

Вярваме, че други компоненти, присъстващи в хранителния продукт, като диетични фибри или мазнини, могат да повлияят на смилаемостта на протеина“, допълва авторът на проучването Ласло Абранко от Унгарския университет по земеделие и природни науки.

Протеиновите барчета наистина ли са полезни?

Тъй като протеинът се е превърнал в хранителен световен феномен, всеки съвет за хранене започва със стремеж към увеличената му консумация. И протеиновите барчета лесно и бързо спадат към категорията „здравословни“.

Но новото проучване потвърждава една важна истина: Качеството на храненето не винаги може да бъде обхванато от един изолиран компонент като протеина, казва авторът на изследването по темата. Дори и барчетата да съдържат висококачествен протеин (например от мляко, соя, киноа или елда), той може да не е напълно усвоим. А това е важен фактор при консумацията му.

Снимка: iStock

Трябва да се отбележи също, че протеиновите барчета често са силно преработени. Все повече доказателства сочат, че високият прием на така наречените ултрапреработени храни може да има вредни последици за здравето, като повишен риск от затлъстяване, сърдечносъдови заболявания и диабет тип 2.

От друга страна, експертите са наясно, че този вид храни задоволяват нуждите на много хора.

За тези с по-големи нужди от протеин, протеиновите барчета предлагат удобен вариант, който осигурява увеличаване на количеството протеини в малка порция“, казва регистрираният диетолог Моника Амбърн.

Това може да бъде изключително полезно за хора с потиснат апетит, като например тези, които приемат лекарства за регулиране на теглото, или тези, които се борят с някакво заболяване.

Снимка: Canva

Но дори и тогава, казва тя, барчетата не трябва да бъдат единственият източник на протеини в храненето, а по-скоро допълнителен източник.

Киселото мляко, изварата, твърдо сварените яйца, ядки и семена, дори и сладкишите предлагат висококачествени протеини в по-малко преработена форма. „Те осигуряват и допълнителни хранителни вещества като калций, здравословни мазнини и фибри“, напомнят специалистите.

Как да изберете по-здравослово протеиново барче

Въпреки че добавените съставки могат да повлияят на смилаемостта на протеините, все пак е разумно и напълно логично да изберете барчета с по-високо съдържание на протеини. В идеалния случай – от животински източници като суроватка, казеин или мляко, или от растителни източници като соев или грахов протеин.

Като втора стъпка е добре да консумирате барче с ниско съдържание на добавена захар. 

В крайна сметка независимо дали протеиновите барчета осигуряват толкова висококачествен протеин, колкото се твърди, те могат да бъдат подходящи за инцидентна закуска или вид следобедно прехапване.

Само не забравяйте да не разчитате твърде много на тях, за да задоволите ежедневните си хранителни нужди, предупреждават експертите.

Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.