Диетолози алармират, че хранителните добавките не предпазват от рак. Това е позицията на Световния фонд за изследване на рака, който насърчава хората да получават хранителните си вещества от храната, а не от добавките, съобщава Eating Well.

„В преобладаващата част от случаите проучванията върху добавките рядко дават резултат“, казва д-р Хилари Райт, старши диетолог по онкология в Dana-Farber Cancer Institute. В конкретни ситуации хранителните добавките могат да бъдат полезни за попълване на пропуски в диетата, но не са полезни, когато става въпрос за предотвратяване на рак в бъдеще.

Защо добавките не са решението

Желанието да се приемат добавки е разбираемо. 

„Може да е по-лесно да се вземе хапче, отколкото да се мисли как да се включат повече плодове и зеленчуци в диетата“, обяснява д-р Райт. Но няма доказателства, че някой хранителна тенденция, храна, витамин, минерал, хранителна добавка, билка или комбинация от тях може да забави рака, да го излекува или да предотврати връщането му, заявява Националният институт за рак на САЩ.

Снимка: iStock

Проблемът с хранителните добавки е в тяхната концентрация и начина, по който тялото ги усвоява. Когато избираме конкретен хранителен елемент и го приемаме в високи дози, които не се срещат в природата, може да има нежелани последствия. За разлика от храните, които съдържат комплекс от хранителни вещества, работещи в синергия, хранителните добавки предоставят изолирани вещества, което може да наруши естествения баланс в организма.

5 добавки, които трябва да консумирате умерено

Нека разгледаме пет добавки, за които се предполага, че помагат за предотвратяване на рак, и защо те всъщност могат да са вредни, когато се консумират прекомерно:

Бета-каротин

Бета-каротинът е антиоксидантен растителен пигмент, който е част от семейството на каротеноидите. Тялото превръща бета-каротина във витамин А, който се съдържа в продукти като моркови, тъмни листни зеленчуци, сладки картофи и пъпеш.

„Интересът към бета-каротина възникна от наблюдението, че хората, които ядат повече плодове и зеленчуци, изглеждат по-малко податливи на рак на белия дроб. Бета-каротинът обаче е само една от безбройните съставки, на които тялото ни е изложено, когато ядем повече плодове и зеленчуци“, обясняват експертите.

Когато провеждат изследвания върху добавките с бета-каротин, учените установяват, че хората, които пушат и приемат бета-каротин, боледуват по-често от рак на белия дроб, и изследванията са били прекратени. Бета-каротинът увеличава риска от рак на белите дробове и стомаха при неправила употреба.

Витамин С

Витамин С е друг антиоксидантен витамин, който отдавна се свързва с подкрепата на имунната система. Липсват доказателства, които да сочат, че трябва да приемаме ежедневно витамин С като добавка, обяснва д-р Хилари Райт.

Снимка: Canva

Въпреки това, консумацията на храни с високо съдържание на витамин С е добра идея, диета богата на витамин С, се свързва с по-ниска честота на няколко вида рак, включително рак на гърдата, шийката на матката, ендометриума, хранопровода, белия дроб, панкреаса и простатата.

Витамин Е

Подобно на бета-каротина, приемането на витамин Е може да причини повече проблеми, отколкото да ги реши. Той е антиоксидант, поради което добавките с витамин Е се свързват с превенцията на рака. Въпреки че са проведени проучвания за ефектите на добавките с витамин Е върху някои видове рак, резултатите са противоречиви.

За съжаление, няма достатъчно доказателства, че приемането на витамин Е помага за превенцията на рака, а при консумация в големи дози може да увеличи риска от някои видове рак, особено на простатата.

Витамин D

Витамин D се счита, че подобрява усвояването на калций в червата и влияе върху здравето на костите. Получаваме витамин D от храната, която ядем (като млечни продукти), а кожата ни произвежда витамина в отговор на излагането на слънце.

„Имаме витамин D рецептори в почти всяка клетка на тялото си, но това не означава, че хората трябва да приемат огромни количества витамин D“,  обяснва д-р Райт. Що се отнася до рака, макар да има доказателства, че витамин D може да инхибира растежа на раковите клетки в животински модели, няма данни, които да сочат, че това намалява риска от рак при хората.

Снимка: Canva

Калций

Калцият е ключов хранителен елемент за здравето на костите, мускулната и нервната функция и съсирването на кръвта. В някои случаи лекарите могат да препоръчат допълнителни дози, ако сте изложени на риск от калциев дефицит поради здравето или диетата ви.

Изследвания обаче показват, че прекомерният прием на калций, повече от 1000 милиграма от добавки дневно, е свързан с 53% по-висок риск от смъртност от рак, за разлика от калция от храната, който е безопасен. Все още не е ясно защо прекомерният прием на калций под формата на добавки може да има това въздействие.

Опасностите от самолечение с хранителни добавки

Никога не приемайте хранителни добавка без първо да се консултирате с личния си лекар. Те могат да причинят опасни взаимодействия с лекарства или да намалят ефективността на лечението на рака, предупреждават експертите от Центъра за рак „Роджър“ на Университета в Мичиган.

Приемането на витамини или минерали във високи дози може да бъде токсично и вредно за здравето, подчертават специалистите от Канадското дружество за борба с рака.

Защо храната е по-добрият избор

Вместо да разчитате на добавки, съсредоточете се върху балансирана диета, богата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и постни протеини. Храните съдържат не само витамини и минерали, но и хиляди други биоактивни съединения, които работят заедно за подкрепа на здравето.

Снимка: Canva

Натуралните източници на хранителни вещества се усвояват по-добре от организма и рядко причиняват токсичност, за разлика от концентрираните добавки.

Има случаи, в които добавките могат да бъдат необходими, като при диагностицирани дефицити, специфични здравословни състояния или по препоръка на лекар. Селен, фолиева киселина и пробиотици са установени като безопасни за употреба по време на химиотерапия, но дори те трябва да се приемат под медицински надзор.

Най-добрата стратегия за профилактика на рака остава здравословният начин на живот, балансирано хранене, редовна физическа активност, избягване на тютюнопушенето и ограничаване на алкохола. Няма надеждни доказателства, че хранителните добавки могат да предотвратят, излекуват или контролират растежа на рака.

Преди да започнете прием на каквато и да е хранителна добавка, винаги се консултирайте с вашия лекар или диетолог. 

Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.