Интернет пространството е наситено с бързоразпространяващи се и в много случаи вредни тенденции относно храненето, които се следят внимателно от специалистите в сферата. Подобни онлайн увлечения по така наречени „лечебни здравни хакове“ предизвикват нарастващо безпокойство сред експертите.
Диетологът Ванеса Рисето M.S. RD CDN коментира най-разпространените заблуди свързани със съвременното хранене, цитирана от EatingWell. Тя излага професионалната си гледна точка по темата, посочвайки четирите основни „червени флагове“ относно популярните здравословни практики, които често се разпространяват в социалните мрежи.
Карнивор диета
Карнивор диета, известна още като месоядна диета, продължава да набира популярност в онлайн пространството, като твърди, че консумацията само на месо помага за загубата на излишни килограми и същевременно спомага за растежа на мускули. Подобни твърдения се срещат често и според диетолога Ванеса Рисето не отразяват истината за принципите на здравословното хранене.
Макар достатъчното количество протеини в диетата да е важно, има различни източници, които осигуряват по-голяма хранителна стойност от червеното месо, като мазна риба, боб и бобови растения, тофу и ядки.
Прекомерната консумация на червено месо е рисков фактор за развитие на рак на дебелото черво, обяснява диетоложката. Последни изследвания установяват връзка между определени мутации в туморите на дебелото черво и диета включваща редовен прием на червено и преработено месо.
Червеното месо може да бъде полезен източник на витамин В12 и желязо, но консумиране на големи количества създава риск за здравето. Тъй като диетата за месоядни изключва плодове зеленчуци и зърнени храни тя може да доведе до хранителни дефицити, запек и други здравословни проблеми. Балансираният модел на хранене остава най-ефективният подход за поддържане на добро здраве, твърди експертът.
Да избягваме ли определени зеленчуци?
Лошата слава на някои зеленчуци не е нова тема, като домати, чушки, патладжани и картофи, които продължават да бъдат обект на противоречиви твърдения. Най-често дебати относно хранителната им стойност могат да се намерят в съдържание разпространявано от инфлуенсъри в социалните мрежи.
Напоследък за тези зеленчуци се носи славата, че провокират възпалителни процеси в организма и са вредни за здравето.
Това не е така, освен в случаите, ако човек има непоносимост към тях, твърди диетоложката Рисето. Допълнително тя подчертава, че липсват реални доказателства, които да подкрепят теорията за тяхната предполагаема вреда.
Всъщност съществуват редица научни изследвания, които сочат, че тези зеленчуци притежават противовъзпалителни свойства. Това се дължи на богатото им съдържание на фитохимикали (Биологично активни съединения, намиращи се в растенията, които имат множество ползи за човешкото здраве. Те действат като антиоксиданти, противовъзпалителни средства и могат да предпазват от някои видове рак.) и други ценни хранителни вещества.
Тези зеленчуци са оценявани положително от експертите в храненето като част от разнообразното и здравословно меню. Кулинарни предложения като летен сандвич с домати и пълнени чушки допринасят за тяхното популяризиране в сферата на балансираното хранене.
Твърде много протеини
Темата за протеините става все по-широко разпространена в публичното пространство като често присъства в модерни рецепти, популярни храни в социалните мрежи и продукти препоръчвани от известни личности. Специалисти по хранене подчертават обаче, че повечето хора вече приемат достатъчно количество протеин в ежедневното си меню и не е необходимо допълнително завишаване на този прием.
Популярната практика в социалните мрежи, според която е необходимо да се консумират толкова грама протеини дневно, колкото е телесното тегло в килограми се определя като подвеждаща от специалистите. Стандартната препоръка за здрави възрастни е 0.8 грама протеин на килограм телесно тегло или приблизително 0.36 грама на половин килограм. Организмът има ограничена способност да усвоява белтъчините и прекомерният прием не води до допълнителни ползи, допълва диетологът Ванеса Рисето.
Протеините допринасят за чувство на ситост и подпомагат силата и подвижността, но не са единственото хранително вещество с ключово значение. Плодовете и зеленчуците богати на фибри и антиоксиданти предлагат редица ползи включително подобряване на здравето на червата и кожата.
Възстановяване на електролитите
Електролитите играят роля в поддържането на хидратацията особено след интензивна физическа активност, горещо време или при силно чувство на умора. Не е необходимо редовно да се приемат напитки които да помогнат за „възстановяване на електролитите“, подчертават специалистите.
„Когато отидете на 45-минутен урок по спининг, не е необходимо да възстановявате нищо“, обяснява Рисето. „Просто пийте вода.“
При определени случаи, като участие в маратон или друго продължително физическо натоварване, приемът на електролити има определени ползи. В повечето ситуации обаче обикновената вода с щипка сол хидратира тялото достатъчно ефективно. Освен това редица електролитни напитки съдържат високи количества добавена захар, което ги прави непрепоръчителни за редовна консумация, обясняват експертите
Спазването на здравословен хранителен режим и включването на движение в ежедневието не е задължително да бъде сложно и определено не е необходимо да се спазват последните тенденции в интернет. Модерните практики често не отразяват реалните нужди на организма и дори могат да нанесат сериозни вреди.
Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.