Четири изненадващи ползи за здравето от черния шоколад

Черният шоколад в умерени количества намалява рисковете от инфаркт и инсулт, но внимавайте с кофеина и теглото
Стефан Ралчев
Стефан Ралчев
Четири изненадващи ползи за здравето от черния шоколад

Може би сте чували, че черният шоколад е полезен, но знаете ли защо?

Тъй като по принцип е с високо съдържание на какаови вещества, черният шоколад е богат на минерали и защитни растителни съставки. Това може да е от полза за здравето поради няколко причини, като например подобряване на рисковите фактори относно сърдечните заболявания и поддържане на здравето на храносмилателната система.

Черният шоколад съдържа по-висок процент какао от млечния или полусладкия шоколад, въпреки че процентът варира в зависимост от вида на закупения черен шоколад. Повечето продукти от черен шоколад съдържат между 70 и 85% какао, въпреки че някои видове могат да съдържат много по-нисък и по-висок процент какао. Например силно тъмният шоколад може да съдържа около 90 % какаови сухи вещества. 

Ето всичко, което трябва да знаете за черния шоколад, включително неговите хранителни стойности, потенциални ползи за здравето и рискове, в публикацията на Health

ПРЕДПАЗВА ОТ ОКСИДАТИВЕН СТРЕС И ВЪЗПАЛЕНИЕ

Черният шоколад е отличен източник на антиоксиданти, особено на флавоноидни съединения като катехини, антоцианини и проантоцианидини. Всъщност, изследванията показват, че какаовите продукти, сред които черният шоколад, имат най-високо тегловно съдържание на флавоноиди от всички останали храни.

Снимка: iStock

Тъй като е по-богат на какаови сухи вещества, черният шоколад е пет пъти по-богат на флавоноиди в сравнение с млечния шоколад.

Ето защо това е важно: Флавоноидите притежават антиоксидантни свойства, които могат да предпазят клетките от разрушаване и оксидативен стрес - процес, свързан с редица хронични заболявания, като някои видове рак и сърдечни болести.

Черният шоколад има и мощно противовъзпалително действие. Многобройни проучвания показват, че консумацията на черен шоколад е ефективна за намаляване на възпалителните маркери. 

МОЖЕ ДА БЪДЕ ОТ ПОЛЗА ЗА ЗДРАВЕТО НА СЪРЦЕТО

Консумацията на черен шоколад може да бъде ефективен начин за поддържане на здравето на сърцето. Тъй като тъмният шоколад е с високо съдържание на противовъзпалителни и антиоксидантни съединения, той може да помогне за предпазване и намаляване на рисковите фактори за сърдечни заболявания, като атеросклероза (натрупване на плака в артериите) и високи нива на липидите и кръвното налягане.

Проучванията показват, че консумацията на черен шоколад се свързва с намаляване на атеросклеротичната плака в коронарните артерии и с понижен риск от коронарна болест на сърцето, инфаркт и инсулт.

Консумацията на черен шоколад като част от здравословна диета за сърцето може да помогне за намаляване на рисковите фактори за сърдечни заболявания, като високо кръвно налягане и високи нива на липидите в кръвта. Преглед на 31 проучвания от 2022 г. установява, че консумацията на какао значително намалява систоличното и диастоличното кръвно налягане при хора с нормални и високи нива на кръвното налягане.

Установено е също, че приемът на шоколад понижава нивата на „лошия“ LDL холестерол, кръвната захар и триглицеридите и подобрява функцията на кръвоносните съдове и кръвотока, като всички тези фактори могат да намалят риска от сърдечни заболявания.

БОГАТ НА МИНЕРАЛИ 

Шоколадовите продукти са с изненадващо високо съдържание на някои хранителни вещества. Например черният шоколад е отличен източник на минерали като магнезий и желязо.

Магнезият е минерал, който е необходим за регулиране на кръвната захар и кръвното налягане, мускулните контракции, нервната функция и синтеза на ДНК. Въпреки че ежедневната консумация на достатъчно количество магнезий е от решаващо значение за цялостното здраве, диетата на много хора е бедна на този важен хранителен елемент.

Недостатъчният прием на магнезий може да доведе до здравословни проблеми, включително високо кръвно налягане, поради което е толкова важно да се избират богати на магнезий храни, като зеленчуци, боб и какаови продукти.

Черният шоколад е богат на магнезий, като порция от около 30 грама черен шоколад, съдържаща 70-85% какаово сухо вещество, осигурява 64,6 милиграма (mg) магнезий, което покрива 15% от препоръчителната дневна стойност.

Черният шоколад е богат и на желязо - минерал, който е необходим за производството на белтъка, пренасящ кислорода в организма, наречен хемоглобин, както и за растежа и развитието, клетъчната функция и синтеза на някои хормони.

В допълнение към желязото и магнезия черният шоколад е добър източник и на други минерали, като манган и мед. Манганът е необходим за енергийния метаболизъм и имунната функция, а медта действа като кофактор на ензими, участващи в производството на енергия, синтеза на невротрансмитери, метаболизма на желязото и др.

МОЖЕ ДА ПОДДЪРЖА ЗДРАВЕТО НА ЧЕРВАТА

Диетата ви оказва значително влияние върху здравето на червата, включително на бактериите, които обитават храносмилателната ви система, известни като чревна микробиота. 

Черният шоколад осигурява хранителни вещества, за които е известно, че са от полза за червата, като например пребиотици. Пребиотиците са съединения, които действат като гориво за приятелските бактерии, обитаващи храносмилателния ви тракт. Консумацията на храни, богати на пребиотични фибри, може да спомогне за насърчаване на растежа на полезните бактерии, като по този начин подобри здравето на червата. 

Проучване от 2022 г., в което са включени 48 здрави възрастни, установява, че при участниците, които са консумирали 30 грама 85% черен шоколад в продължение на три седмици, се наблюдава значително увеличение на разнообразието на чревните бактерии и повишени нива на бактериите Blautia obeum, които са бактерии, произвеждащи късоверижната мастна киселина (SCFA), наричана още бутират.

Това са съединения, които захранват клетките, покриващи дебелото черво, поддържат здравето на червата и регулират възпаленията в червата.

Изследователите установяват също така, че при групата, която е консумирала шоколад със съдържание на 85% какао, се наблюдава подобрение на настроението, което е свързано с по-голямото изобилие на бактериите Blautia.

ДАННИ ЗА ХРАНИТЕЛНАТА СТОЙНОСТ НА ЧЕРНИЯ ШОКОЛАД 

Както вече стана ясно, черният шоколад е изненадващо богат на хранителни вещества, включително минерали като магнезий и желязо.

Ето каква е хранителната стойност на приблизително 30 грама черен шоколад:

  • Калории: 170
  • Мазнини: 12,1 грама
  • Протеини: 2,21 гр.
  • Въглехидрати: 13 гр.
  • Влакна: 3,09 гр.
  • Захар: 6,8 гр.
  • Мед: 0,5 мг, или 56% от препоръчителната дневна стойност
  • Желязо: 3,37 мг. желязо, или 19% от препоръчителната дневна стойност. 
  • Магнезий: 64,6 мг., или 15% от препоръчителната дневна стойност.
  • Цинк: 0,93 мг, или 8% от препоръчителната дневна стойност.

Черният шоколад е добър източник на фибри и има високо съдържание на минерали от съществено значение за цялостното здраве, като магнезий, желязо, мед и цинк. Той осигурява и по-малки количества други витамини и минерали, включително фосфор, калий и витамин К.

Въпреки това той е сравнително висококалоричен, така че трябва да се консумира умерено. 

РИСКОВЕ ЗА ЗДРАВЕТО НА ЧЕРНИЯ ШОКОЛАД

Калоричността на черния шоколад означава, че не трябва да го консумирате редовно в големи порции. Консумацията на твърде много шоколад може да доведе до калориен излишък, което ще доведе до увеличаване на теглото. 

Освен това всички какаови продукти съдържат известно количество кофеин, към който някои хора са по-чувствителни от други. Шоколадът съдържа и естествен стимулант, наречен теобромин. Тъй като черният шоколад съдържа стимуланти, прекаляването с него може да доведе до странични ефекти като проблеми със съня, тревожност и нервност, особено при хора, които са чувствителни към кофеин. 

Освен това изследванията показват, че консумацията на какаови продукти в късните етапи на бременността може да свие кръвоносен съд на плода, наречен ductus arteriosus, което може да окаже отрицателно въздействие върху здравето на плода.

Поради този потенциален риск хората в по-късните етапи на бременността трябва да избягват консумацията на големи количества какаови продукти, включително черния шоколад. 

СЪВЕТИ ЗА КОНСУМАЦИЯТА НА ЧЕРЕН ШОКОЛАД

Има толкова много начини да се насладите на черния шоколад. Важно е обаче да се отбележи, че въпреки че черният шоколад предлага ползи за здравето, той съдържа доста калории и е източник на добавена захар, която трябва да се ограничи във всяка здравословна диета. Поради тази причина е най-добре да се наслаждавате на черния шоколад в малки количества.

Ето няколко начина да добавите черен шоколад към диетата си: 

  • Използвайте парченца черен шоколад, за да добавите вкус към печени изделия като мъфини и хляб.
  • Добавете парченца черен шоколад към мюсли и енергийни топки.
  • Закуска с парче черен шоколад, намазано с натурално фъстъчено масло.
  • Потопете пресни плодове, като ягоди или банани, в разтопен черен шоколад за хранителен десерт.
  • Направете си смес от черния шоколад, неподсладени сушени плодове и ядки.

Когато пазарувате черен шоколад, е важно да имате предвид, че някои шоколадови продукти са с много по-високо съдържание на добавена захар от други.

Като цяло продуктите от черен шоколад, които съдържат по-нисък процент какаови сухи вещества, обикновено са с по-високо съдържание на добавена захар, както и продуктите от черен шоколад, които съдържат захарни съставки като карамел и ирис. 

Например 30 грама черен шоколад Lindt 90% съдържа само 2 грама добавена захар, докато същата порция черен шоколад Lindt 70% съдържа 9 грама добавена захар.

Докато консумацията на храни с високо съдържание на добавена захар от време на време няма да повлияе значително на здравето ви, консумацията на твърде много добавена захар може да увеличи риска от редица здравословни състояния, като затлъстяване, чернодробни заболявания и диабет тип 2.

Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.