Ново научно изследване предоставя интригуващи новини за любителите на черния шоколад, химично съединение, открито в любимото лакомство, може да има свойства за забавяне на стареенето. Проучването, публикувано в престижното списание Aging, разкрива връзка между теобромина, ключов компонент на черния шоколад и по-бавното биологично остаряване на организма.
Какво установява проучването за черния шоколад
Учени от King's College London анализират данни от общо 1,669 участници, 509 от Обединеното кралство и 1,160 от Германия. Резултатите показват, че хората с по-високи нива на теобромин в кръвта имат биологична възраст по-ниска от действителната им възраст.
„Нашето проучване открива връзки между ключов компонент на черния шоколад и по-дългото запазване на младостта", споделя д-р Джордана Бел, ръководител на изследването и глава на групата по епигеномика в King's College London.
Какво е биологична възраст
За разлика от хронологичната възраст (реалните години, които сме изживели), биологичната възраст показва колко „стари" са всъщност нашите клетки, тъкани и органи. Този показател се влияе от:
- Начин на живот (хранене, физическа активност, стрес).
- Околна среда (замърсяване, излагане на токсини).
- Генетика (наследствени фактори).
Биологичната възраст отразява натрупаното износване на организма и може да е по-ниска или по-висока от реалната възраст на човека.
Как учените измерват остаряването?
Изследователите използват два основни метода за определяне на биологичната възраст на участниците:
Анализ на ДНК метилацията
Учените проучwat химични промени в ДНК, специфични „отметки", наречени метилация, които се променят по предвидим начин с напредване на възрастта. Тези биомаркери дават точна картина за скоростта на стареене на клетъчно ниво.
Дължина на телемерите
Изследователите измерват дължината на телемерите, защитните капачки на краищата на хромозомите. С възрастта телмерите се скъсяват, а по-късите телмери се свързват с по-висока възраст и възрастово-зависими заболявания.
Теобромин: Какво трябва да знаем
Теобромин е естествено растително съединение, което се съдържа в какаовите зърна и следователно, в черния шоколад. Това вещество се изследва от години заради потенциалните си ползи за здравето.
Предишни проучвания вече свързват черния шоколад с възможни ползи за:
- Сърдечно-съдовото здраве.
- Кръвното налягане.
- Когнитивните функции.
Важни уточнения от експертите
Въпреки обнадеждаващите резултати, учените подчертават необходимостта от допълнителни изследвания. Д-р Димитриос Коутукидис, доцент по диети, затлъстяване и поведенчески науки в Оксфордския университет (неучастник в проучването), коментира:
„Въпреки че изследването разглежда интересна връзка, то не ни казва какво се случва, когато нивата на теобромин се променят поради консумацията на повече или по-малко шоколад и как това влияе на здравето ни."
Балансът е ключов
Д-р Коутукидис уточнява, че черният шоколад съдържа не само теобромин, но и добавена захар и мазнини. Възможно е след отчитането на тези компоненти положителните здравни ефекти да бъдат неутрализирани.
Препоръката на експертите е, ако обичате черен шоколад, консумирайте го в умерени количества.
Какво означава това за дълголетието
„Не казваме, че хората трябва да ядат повече черен шоколад", уточнява д-р Бел. „Това изследване може да ни помогне да разберем как ежедневните храни може да крият ключове към по-здравословен и по-дълъг живот."
Проучването отваря нови перспективи за разбирането на връзката между храненето и дълголетието, но не призовава към промяна в диетата базирана само на тези резултати.
Новото проучване разкрива любопитна връзка между теобромина в черния шоколад и по-бавното биологично остаряване. Въпреки че резултатите са интересни, учените подчертават необходимостта от допълнителни клинични изследвания, които да установят причинно-следствена връзка. До тогава експертите съветват умерена консумация на черен шоколад като част от балансирана диета.
Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.
----------------------------------------------------------
Източници:
Euronews Health (2025). „Химикал в тъмния шоколад може да спомогне за забавяне на стареенето, сочи ново проучване.“
King's College London (2025). „Ключово химично вещество в тъмния шоколад може да забави стареенето.“ Официално съобщение.
Aging Journal (2025). Научна публикация относно теобромин и биологично остаряване.













