Броколите отдавна са известни като една от най-полезните зеленчукови култури, но малцина знаят истинския мащаб на неговите благотворни въздействия върху човешкото здраве, пише TOI.

Този кръстоцветен зеленчук, който наподобява малко дърво с богата зелена корона, е истинска суперхрана с впечатляващ набор от биоактивни съединения, антиоксиданти и хранителни влакна.

Хранителна сила на броколите

Броколите е член на семейството на кръстоцветните растения, заедно с кейл, карфиол, зеле и брюкселско зеле. Той е изключително богат на фибри, витамини А, С и К, както и на минерали като калций, калий и желязо. Тези хранителни вещества работят в синергия, за да осигурят широк спектър от здравни ползи.

Снимка: Canva

10-те най-важни ползи за здравето

1. Намалява възпалението

Броколите съдържа мощни противовъзпалителни съединения, като кемпферол и сулфорафан, които помагат в борбата с хроничното възпаление. Хроничното възпаление е свързано с редица здравословни проблеми, включително сърдечни заболявания, диабет и артрит. Проучванията показват, че редовната консумация на броколи може да намали възпалителните маркери в тялото.

2. Помага за превенция на рак

Кръстоцветните зеленчуци, като брокли. съдържат биоактивни съединения, които защитават клетките от увреждане и могат да намалят риска от рак. Научните изследвания сочат, че консумацията на броколи може да намали риска от рак на гърдата, простатата, дебелото черво, стомаха, бъбреците и пикочния мехур. Сулфорафанът е доказано, че инхибира растежа на раковите клетки в лабораторни условия.

3. Подкрепя сърдечното здраве

Броколи допринася за по-здраво сърце чрез намаляване на лошия LDL холестерол, понижаване на триглицеридите и повишаване на добрия HDL холестерол. Антиоксидантите и фибрите поддържат здравословното кръвно налягане и намаляват оксидативния стрес. Някои проучвания дори предполагат, че броколите може да подобри еластичността на кръвоносните съдове.

4. Подпомага контрола на кръвната захар

Биоактивните съединения и съдържанието на фибри в броколи могат да помогнат за регулиране на нивата на кръвната захар, което го прави особено полезен за хора с диабет или инсулинова резистентност. Проучвания показват, че ежедневната консумация на кълнове от броколи може да подобри инсулиновата чувствителност.

Снимка: Canva

5. Подобрява храносмилането

Богат на фибри и антиоксиданти, броколи подкрепя здравословното храносмилане и редовната чревна перисталтика. Фибрите насърчават растежа на полезни чревни бактерии, подобряват чревните движения и намаляват възпалението в храносмилателния тракт. Редовната консумация на броколи положително променя чревния микробиом.

6. Подкрепя мозъчното здраве

Броколи съдържа съединения като кемпферол и сулфорафан, които могат да защитят мозъка от свързаното с възрастта влошаване и когнитивни разстройства. Тези съединения намаляват невронното възпаление, подкрепят здравето на невроните и могат да подобрят паметта и когнитивните способности.

7. Забавя процеса на стареене

Антиоксидантите в брокли, особено сулфорафанът, помагат в борбата с оксидативния стрес, основен фактор за процеса на стареене. Чрез намаляване на увреждането на клетките и подкрепа на метаболитната функция, броколи може да забави видимите и биологичните признаци на стареене.

8. Укрепва имунната система

Броколи е богат на антиоксиданти и съединения, които подобряват имунната функция. Витамин С, едно от ключовите хранителни вещества в броколи, помага за стимулиране на активността на белите кръвни клетки и подобрява способността на тялото да се бори с патогени.

Снимка: Canva

9. Поддържа здрави кости и стави

Броколи поддържа силни кости и стави чрез съединения, които помагат за поддържане на костната плътност и предотвратяват дегенеративни разстройства. Проучванията показват, че сулфорафанът може да защити от костна загуба, като намалява активността на клетките, които разграждат костната тъкан. Освен това броколи съдържа калций, витамин К и други хранителни вещества, необходими за поддържане на здрави кости.

10. Защитава кожата и очите

Антиоксидантите в брокли, включително лутеин и зеаксантин, защитават кожата и очите от увреждане, причинено от свободни радикали и UV лъчение. Тези съединения могат да намалят оксидативния стрес в очите, да подкрепят здравето на зрението и да защитят кожните клетки от слънчево увреждане.

Как да консумираме броколи

Броколи е изключително универсален зеленчук, който може да се консумира по различни начини, сурово на салати, на пара, задушено или печено. Всеки от тези методи на приготвяне запазва различни нива на хранителни вещества, като при готвене на пара се запазват повечето полезни съединения.

Редовното включване на броколи в ежедневието може да бъде лесен и вкусен начин да подкрепите цялостното си здраве, от сърцето и мозъка до костите и имунната система.

Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.