Все по-често в кухнята си употребяваме корен от джинджифил, но какво знаем за него и наясно ли сме с ползите му върху здравето ни. Нека разгледаме подробно това растение, част от семейството на куркумата и кардамона. При готвене може да го обелите и настържете в различни ястия, но употребата му далеч не се изчерпва с това. Може да го добавите на тънки резенчета за овкусяване дори на сладкиши и пайове, може да го използвате в плодови смутита и чайове.
Ако все още не сте включили джинджифила в дневното си меню, никога не е късно да направите първата крачка към по-здравословен начин на живот - независимо дали имате нужда от сваляне на килограми, или просто искате да имате по-добър хранителен режим.
Ценни в джинджифила са неговите противовъзпалителни и лечебни свойства. В него се съдържат над 100 полезни биоактивни компонента. Също така има високо съдържание на антиоксиданти, които предотвратяват увреждането на клетките и предпазват от болести.
От древни времена джинджифилът се използва като лек при настинки, болно гърло, болки в мускулите и др. Помага при гадене и стомашно разстройство. Изданието Health събира на едно място Топ 10 на лечебните ползи на джинджифила:
1.ВИСОК ХОЛЕСТЕРОЛ
Джинджифилът помага за поддържането на нивата на холестерола. Употребата на 2 грама джинджифил на ден значително намалява общия холестерол и някои липиди (мазнини в кръвта) като триацилглицерол. Смята се, че малки дози (от 2 грама или по-малко) са напълно безопасни и нямат никакви негативни ефекти върху организма.
2.ХРАНОСМИЛАТЕЛНИ ПРОБЛЕМИ
Широко известен факт е, че джинджифилът има успокояващ ефект върху стомаха. Приемът на 1.5 грама може да успокои гаденето. Според проучвания дори 1 грам е достатъчен, за да намали гаденето и повръщане при бременност. Джинджифилът също така помага за справяне с Гастроезофагеалната рефлуксна болест, помага при подуване, намалява газовете.
3.МИГРЕНИ
Стандартното лечение на мигрена често включва нестероидни противовъзпалителни лекарства и др. Проучване сочи, че екстракт от джинджифил отлично допълва ефекта от тях. В него участват 60 души с остра мигрена в момента на събирането на данните за анализа.
Те са лекувани с инжекции кетопрофен, а някои от участниците получили и 400 милиграма джинджифил. Именно те показали по-добри резултати и намалени болки в сравнение с останалата изследвана група.
4.ОСТЕОАРТРИТ
Около 240 милиона души по света страдат от остеоартрит, болезнено, възпалително състояние, често появяващо се с възрастта. Въпреки че нестероидни противовъзпалителни средства могат да помогнат при лечението му, дългосрочната им употреба може да доведе до потенциални странични ефекти. Изследванията показват, че противовъзпалителните свойства на джинджифила го правят полезен като съпътстващо лечение за намаляване на локалното възпаление при остеоартрит.
5.МЕНСТРУАЛНИ БОЛКИ
Джинджифилът съдържа антиоксидантни съединения, като джинджерол, шогаол и гингероли. Тези съединения помагат чрез отпускане на мускулни спазми, които често се появяват преди и по време на менструация. Съединението шогаол може също да намали болката, когато се използва с течение на времето.
6.ВИСОКО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ
Джинджифилът може да помогне за намаляване на кръвното налягане чрез забавяне на Ангиотензин конвертиращия ензим на тялото (ACE), който играе роля в развитието на хипертонията. Джинджифилът също намалява тромбоцитната агрегация (слепването на кръвните клетки, което води до кръвни съсиреци). Изследванията на последното обаче са недостатъчни.
Няколко проучвания показват, че дози от 3 грама или повече джинджифил на ден могат ефективно да намалят, както систоличното (най-високата стойност при отчитане на кръвното налягане), така и диастолното (по-ниската стойност) кръвно налягане при възрастни на възраст над 50 години и по-млади с диабет.
7.ВИСОКА КРЪВНА ЗАХАР
Ароматните, пикантни компоненти на джинджифила – като джинджерол, шогаол и гингероли – имат свойства за понижаване на кръвната захар. Проучване, включващо 45 възрастни на възраст 30-60 години с диабет тип 2, изследва ефектите от приема на дневна добавка от 2000 милиграма джинджифил в продължение на 10 седмици заедно с обичайното медицинско лечение. Резултатите показват, че тези, които са приемали добавката с джинджифил, са имали значително намаление както на нивата на кръвната захар на гладно, така гликираният хемоглобин (HbA1) - ключов маркер за дългосрочен контрол на кръвната захар.
8.ЧУВСТВИТЕЛНОСТ В ЗЪБИТЕ И ВЕНЦИТЕ
Джинджифилът може да служи като ефективна алтернатива на някои лекарствата за облекчаване на болка и възпаление след орална хирургия. В проучване върху хора, възстановяващи се от операция на венците, доза от 400 милиграма джинджифил, приемана три пъти дневно, в продължение на три дни, се оказва също толкова ефективна, колкото ибупрофен за намаляване на отока и дискомфорта.
9.ПРОСТУДА И КАШЛИЦА
В комбинация с други растения и билки, джинджифилът може да се използва при лечения на кашлица. Той съдържа полизахариди, които имат антитусивни (потискащи кашлицата) свойства. Съчетан с кора от мандарина е отлично домашно средство за лечение на кашлица. Компонентите (джинджерол, шогаол, гингероли) осигуряват антивъзпалителна, антимикробна и антибактериална подкрепа на организма.
Микробите, включително бактериите могат да отслабят тялото ни и да допринесат за настинките. Драскащо, зачервено гърло може да придружава кашлицата и настинката. При тях помагат джинджифиловите бонбони.
10.СЕННА ХРЕМА
Алергичният ринит, известен като сезонни алергии или сенна хрема, е отговор на алергени като полени. Симптомите на сенна хрема включват запушени (възпалени) носни кухини, дразнене в гърлото и сълзене на очите. Изследванията показват, че джинджифилът може да бъде потенциална алтернатива на лекарства лоратадин и антихистамин. В едно проучване група хора с алергии са лекувани с 500 милиграма екстракт от джинджифил в продължение на три до шест седмици, а друга група с 10 милиграма лоратадин. И двете групи забелязват сходни подобрения на назалните симптоми, но групата с джинджифила е с по-малко неприятни странични ефекти.
КАК ДА ИЗПОЛЗВАТЕ ДЖИНДЖИФИЛА?
Коренът от джинджифил може да се консумира цял, смлян или на шайби като силна подправка при готвене или билково лекарство при настинка. Може да се използва в билкови чайове, на прах или като добавка в сокове или смутита. Джинджифилови бонбони обикновено се използват за облекчаване на болки в гърлото.
Добавките с джинджифил се предлагат удобно като прах, капсули и под други форми. Типичната доза е до 1000 милиграма (1 грам) изсушен екстракт от джинджифил на ден. Консумирането на до 4 грама корен от джинджифил на ден се счита за безопасно.
БЕЗОПАСНА УПОТРЕБА
Джинджифилът обикновено се счита за безопасен и не води до странични ефекти при умерени дози (до 4 грама на ден). Въпреки това, прекомерната консумация може да доведе до странични ефекти като алергични реакции, храносмилателен дискомфорт и промени в настроението.
Дози от по-високи от 6 грама на ден могат да влошат храносмилателните проблеми и потенциално да допринесат за образуването на камъни в жлъчката поради увеличеното производство на жлъчна киселина. В редки случаи високите дози джинджифил също са свързани с ускорен сърдечен ритъм.
Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист.
*******
Всички новини от основната секция на „Живот на кантар“ на btv.bg ще откриете ТУК
Всички епизоди от „Живот на кантар“ на btvplus.bg може да гледате и ТУК
Още вълнуващи истории от „Живот на кантар“ на ladyzone.bg може да намерите ТУК
Последвайте Инстаграм профила на шоуто „Живот на кантар“ ТУК
Последвайте Фейсбук страницата на шоуто „Живот на кантар“ ТУК